Yeşilçam’ın gülümseyen yüzü: Nubar Terziyan

“Sütçü ata”, “tonton ağababa” ve “inançlı doktor” karakterleriyle hatırlanan çevrimli aktör Nubar Terziyan’ın vefatının üzerinden 29 sene geçti.

Nubar Alyanakziya adıyla 16 Mart 1909’da İstanbul’dahi dünyaya gelen Ermeni asıllı oyuncu, hayatının şişman bir kısmını İstanbul’un Büyükdere semtinde geçirdi.

İlk ve orta öğretimini Kumkapı’üstelik bütünler Terziyan, 10 yaşındayken annesini kaybetti ve babasıyla Bakırköy’e yerleşerek Bakırköy Bezezyan Lisesi’nde okudu.

Eğitim hayatı boyunca temsillerin aranılan ismi olan Terziyan, oyunculuk kariyerine arkadaşlarıyla kurduğu Gençler Piyes Heyeti’nde başladı.

Tiyatronun temas alanında mücahede verdi

Temaşa Heyeti’nde tiyatronun gelişigüzel alanında faaliyet veren, arada sırada manzara ve kostümleri hazırlayan, ara sıra da gişede bilet satışı yapan sanatkâr, tiyatronun birlikte babasının manifaturacı dükkanında dahi çalıştı.

Cahillik yıllarında “Hamlet”, “Otello”, “Samson Dalila”, “Çarşılı Artin Ağa”, “Suzan İmber” ve “Adalet İçin” adlı oyunlarda alım çalım alan Terziyan, 1936’birlikte Katerin Karı ile evlendi. Çiftin Berç Alyanakziya adını verdiği oğlu dünyaya geldi.

Nubar Terziyan, 1948’da Atlas Film’den oyunculuk teklifi aldı ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Efsuncu Ağababa” romanından uyarlanan tıpkı ünlü filmde “Agop” karakterini oynadı.

Yeşilçam filmlerinde pek haddinden fazla karakteri başarıyla beyaz perdeye taşıyan aktör, sinemaya etap attıktan sonra “Terziyan” soyadını kullanmaya başladı.

Oyunlarda doğaçtan tekniğini kullandı

Yardımcı rollerin aranılan ismi olan Terziyan, düzencilik eğitimi almamasına rağmen çoğu zaman tekellüf aldığı filmlerde ve oyunlarda tuluat tekniğini kullandı.

Aralarında “Çalıkuşu”, “Ankara Ekspresi”, “Düşman Yolları Kesti”, “Yasa Yerine” ve “Bodrum Hakimi”nin bile bulunduğu 500 büyüklüğünde Yeşilçam filminde afi düz sanatkâr, Agatha Christie’nin yazdığı “Şarki Ekspresinde Kıya” romanından 1974’te benzeri adla sinemaya uyarlanan filmde da figüran kendisine yer aldı.

Son kendisine Ağır Turgul’un yönettiği, Şener Şen’in başrolde oynadığı 1990 yapımı “Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni” filminde alım çalım düz Terziyan, 1993’te planlı 5. Ankara Film Festivali’nde “Çalışma Ödülü”ne derece görüldü.

İstanbul’de 14 Karı 1994’te 85 yaşındayken hayatını kaybeden Terziyan’ın 1985’te Jamanak gazetesi için kaleme aldığı hatırat, vefatının peşi sıra İletişim Yayınları tarafından basılan “Ne İdim, Hangi Oldum” ünlü kitapta bir araya getirildi.

Nubar Terziyan’ın nümayiş aldığı filmlerden bazıları şöyle:

“Aşkım Günahımdır”, “Hasretlik Saati”, “Bekar Odası”, “Cici Elkızı”, “Çifte Tabancalı Eloğlu”, “Hırçın Eş”, “Karaca Duvaklı Elkızı”, “Cömert Kavgası”, “Kelepçeli Ferişte”, “Ölümsüz Karı”, “Sefiller”, “Sinekli Bakkal”, “Erte Çokça Geç Olacak”, “Ağılı Çiçek”, “Babam Kıyacı Değildi”, “Vur Emri”, “Efkarlıyım Abiler”, “Affet Sevgilim”, “Yaşlılık Dönemi”, “Nabekâr Kız” ve “Hicran Şarkısı”

Share: