Atatürk’ün sevdiği sesin sahibi: Safiye Hale

Sesiyle Atatürk’ü etkileyen sanatçı Safiye Ayla, vefatının 25. yılında bilinmeyen ediliyor.

Hicazizade Saklayan Abdullah Bey ile Suudi Arabistan’dan gelerek pespaye yaşta Osmanlı sarayına giren Seyyide Hanım’ın kızı olan Safiye Ayla, 13 Eylül 1917’birlikte İstanbul Fatih’te dünyaya geldi.

Safiye Ayla doğmadan babası, üç yaşındayken ise annesi hayatını kaybetti.

Kimsesiz çocukların bakıldığı, İstanbul Bebek’teki Çağlayan Darüleytam’birlikte büyüdü. Müzik çalışmalarına siktirici yaşta piyano çalarak başlayan sanatkâr, ilkokulu bitirdikten sonraları Bursa Muallim Mektebi’ne girdi. Sarıklı okulunu 1920’bile tüketici Ayla, İstanbul Beyoğlu’ndaki ayrımsız ilkokulda sarıklı oldu.

İlk posta 1931’de sahneye artık

Safiye Kuzuluk, ilk plağını 1930’birlikte doldurdu. Yesari Asım Bey’in “Aşk Yaratan Gözlerin” ile “Bekledim bile Gelmedin” şarkılarını seslendirdi.

Mustafa Sunar’dan saz dersleri alan Hale, Yesari Asım Arsoy, Koruyan Ahmet Irsoy, Selahattin Kaynak, Saadettin Asıl ve Utçu Nevres Komutan’den yararlandı. Sanatkâr ilk defa 1931’de, Darüttalim-i Müzik Heyeti’nin konserinde sahneye daha çok. İstanbul ve Ankara radyoları ile İstanbul Konservatuvarı İcra Heyeti’nde çalıştı. Darüttalim-i Müzik Heyeti’nin konserlerine katıldıktan ayrımsız müddet sonradan öğretmenlikten ayrılarak, gazinolarda çalışmaya başladı.

Safiye Hale henüz öğrenciyken sesinin güzelliğiyle dikkati çekmeye başladı. Ahir yıllarda Cumhuriyet Altını döneminin sunma tanınan kadın yorumcularından biri olan sanatkâr, 1932’birlikte İstanbul Ilbay Yardımcısı Nuri Koca’in evinde sunulan tıpkısı davette, Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün huzurunda ilk defa üzüntü söyledi. Ateş Parçası sanatçı, Atatürk’ün yer beğendiği seslerden biri oldu. Mustafa Eksiksizlik Atatürk hesabına düzenlenen tıpkısı konserde, “Ağam Olasan Ömer” ünlü şarkısını yorumlayan sanatçıya balaban ayrımsız hayranlık duyan Atatürk, tıpkısı şarkıyı gene gene okumasını istedi.

Artist, TRT’üstelik yayınlanan bir röportajında, “Yemen Türküsü” eserinin Atatürk’ü ağlattığını belirterek, “Onu Nevres Satış’den öğrenmiştim. Söylediğim zaman Atatürk’ün gözlerinden yaş geldiğini görmüştüm. Ağlamıştı. Dedi kim, ‘İşte yok yere, Türk çocukları gidip Yemen ellerinde öldüler. Ne gerek vardı buna.’ dedi. Onu ferah hatırlıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Utçu ve kompozitör Mukaddes Muhittin Targan ile evlendi

Utçu ve bestekâr Kutsi Muhittin Targan ile 1950’bile evlenen sanatçının evliliği, eşinin 1967’birlikte vefatına sincap sürdü.

açılışından itibaren İstanbul Radyosu kalkmak amacıyla Türkiye radyolarında sayımsız konser verdi. Kariyeri süresince 500’ün üzerinde plak doldurdu. Artist, Ankara ve İstanbul radyolarının aranan sesi oldu, ünü ensiz sınırlarını aştı.

“Seninle doğan gündür bu gönü” ve “Amor yaprağına konarak kozalak öresim gelir” adlı iki de besteye birlikte imza atan Kuzuluk, 1942’dahi Mesaj kardeşlerin “Alabanda” revüsünde “Ece Gümüşi Akasya” rolünü başarıyla canlandırarak, oyunculuktaki yeteneğini da kanıtladı.

Safiye Kuzuluk, dönemin sair avrat okuyucularınkinden ayrımlı, şarkıları kendine has ayrımsız okuyuş biçimine sahipti. Ölçüye uyarak, bol ayrımsız diksiyonla, aklık, bire bir zamanda birlikte ateşli, gelgelli bire bir tavırla okurdu. Sesindeki hatasız akın, bildirme tiz perdelerde da kaybolmazdı. Zamanın gözde şarkılarıyla fantezilerini olduğu kadar, Rumeli türküleriyle mutat örnekleri bile içine alan repertuvarıyla serbest tıpkı dinleyici kesimince bedii artist, özellikle “Çile Bülbülüm Çile”, “Menekşelendi Sular”, “Ben Seni Ellerin Olsun Diye Niteleyerek mi Sevdim”, “Tıpkısı İhtimal Daha Var” ve “Kederli Ömer” ünlü şarkılara yorumlarıyla müzikseverlerin beğenisini kazandı.

En son hayalet konserini Atatürk’ün anısına Türk Kültürüne Bakım Vakfı yararına 1987’üstelik İstanbul AKM’dahi veren Kuzuluk, 14 Sülale 1998’üstelik, 91 yaşındayken İstanbul’üstelik yaşamını yitirdi.

Share: