Yalova’da kullanılmamış av sezonuna girmeye hazırlanan balıkçılar törenle uğurlandı

Av yasağının bu şeb yarısı bakımından sona ermesiyle denizlere açılacak balıkçılar üzere Yalova’de tören düzenlendi.

Armutlu ilçesindeki Kapaklı Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen tören, Kur’an-ı Verimli tilaveti ve duaların okunmasıyla başladı.

Törende mütekellim SELIM Tümen Yalova Milletvekili Meliha Akyol, balıkçıların sorunlarına müteveccih çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Geçen sene müsilaj zımnında teessürat yaşandığını, ancak bu yıl alınan tedbirler sebebiyle rastgele sevgili oluşmadığını hatırlatan Akyol, “Şimdi burada sizinle beraber 2022-2023 av sezonunu başlatıyoruz. Av sezonunun yalabık uğurlu olmasını diliyorum. Vira Besmele diyorum ve hepinizi gocunmak ve muhabbetle selamlıyorum.” diyerek konuştu.

Yalova’de sabık yıl su ürünlerinden 280 milyon liralık dirimsel elde edildi

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Suat Parıldar üstelik kentin balıkçılıkta kalbi konumunda bulunan Kapaklı Balıkçı Barınağı’nda bakir av sezonunun başlangıcını yaptıklarını, balıkçıların bu geceden itibaren 7 buçuk aylık süreçte denizlerde rızıklarını arayacaklarını ifade etti.

Av sezonunda balıkçıların artağan tıpkı sezon geçirmelerini dileyen Parıldar, şöyle konuştu:

“Yalova’mız 123 kilometre kıyı şeridiyle Marmara Bölgesi’nin en domuzuna konumlarından birisine eş. Ülkemiz denizlerinde 500 türe mümasil balık bulunmakta ve bu türlerden kısaca 100’ünün ticari avcılığı yapılmakta. Su ürünleri sektöründe de yaklaşık 53 bin kişiye direkt, 500 kişiye da istihdam sağlanmakta. İlimizde ise mukayyet yerine 156 balıkçı gemimiz bulunmakta ve 1168 ticari balıkçı kardeşimiz sektöre bakım vermekte.”

Parıldar 2021’üstelik ildeki balıkçılar eliyle kısaca 14 bin titrem akarsu ürünleri çıkarıldığını, tahminî 280 milyon liraya andıran dirimsel elde edildiğini aktardı.

Geçen sene 120 kıytırık balıkçıya 310 bin 600 liralık bindi verdiklerini da tamlayan Parıldar, 2022’de 115 balıkçıya kısaca 150 bin lira bindi sağlandığına değindi.

Balıkçıların sorunlarıyla yakından ilgilendiklerine, yerelde çözülemeyen sorunları vekillik marifetiyle çözmeye çalıştıklarına de dikkati çeken Parıldar, denizlerin kirletilmemesi ve av yasakları ile kurallarına uyulması üzerine herkesin konusunda sakıt görevi hesabına getirmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Gözler palamut ve hamside

Program sonrası hazırlıklarını yapıp denizlere açılacakları saati beklemeye başlayan gemi kaptanları ve tayfalar dahi bol ve bereketli benzeri mevsim geçirmeyi diledi.

Son hazırlıklarını tamamladıklarını anlatan kaptanlardan Gökhan Leopar, denizlerdeki verimin eli nimetli olmasını beklediklerini fakat yakıt üzere gâh sıkıntılarının olduğunu rapor etti.

Pars, “İnşallah bunlar şevket büyüklerimizin dikkatini çeker. Bire Bir dakika önceki bunların düzene girmesini istiyoruz. Genelde balıkçı tekneleri geçmiş Marmara ile başlıyor. Olmadıysa Karadeniz’e, ayrımsız kol Ege’ye gidiyor. Çarkıfelek neyse onun peşi sıra koşuyor cümle. Temas ile bitmeme edecek herkes inşallah.” şeklinde konuştu.

Bu şeb “Bismillah” deyip evvel ağları atacaklarını tamlayan gemi kaptanı Şükrü Gündoğan ise şöyle dedi:

“Sivri mübarek olacak kabilinden ama pelit bile mücadele etmek, arkasından yanmak istiyor. Süt fiyatlı olduğundan dolayı mücadelemiz olacak. Hamsi daha mübarek tür. Hayırlısıyla besmele diyeceğiz. İnşallah balık bereketli evet vatandaşlarımız bile keyif yiyebilir. Tığ birlikte onu bekliyoruz. Mücadelemizi vereceğiz.”

Konuşmaların ardından okunan dualarla alay malay tıpkı balıkçı gemisine giren Ilbay Muammer Erol ve SELIM Fırka Mebus Akyol, kaptandan gemi ve gidecekleri bölgelerle ilişkin bilgelik aldı.

Törene, Yalova Uray Komutan Vekili Mustafa Tor, alım müdürleri, politik partilerin temsilcileri üstelik katıldı.



Share: