Muş tutum haberi | Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Pakdil, Muş Ovası’nda biçerdöverle gün çiçeği hasadı yaptı

Tarım ve Orman Nazır Yardımcısı Pakdil, Muş Ovası’nda biçerdöverle günebakan hasadı yaptı

MUŞ – Ekincilik ve Orman Icra Vekili Yardımcısı Nihat Pakdil, “Toprak Günü” etkinliği çerçevesinde Muş Ovası’nda biçerdöverle ayçiçeği hasadı yaptı.

Aynı seri programlara karışmak amacıyla Muş’a gelen Ekincilik ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz eliyle karşılandı. Il toplantı salonunda tarım ve hayvancılık üzerine yetkililerden bilgilendirme kayran icra vekili yardımcısı Pakdil, buradaki toplantının ardından beraberindekilerle gelişigüzel Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi marifetiyle planlı ‘Toprak Haset’ programına katıldı. Buradaki program gocunmak duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“Ekincilik açısından teknoloji ve bilgi akıbet derece koca”

Toprak günü programında konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Pakdil, aynı kısım teknolojik yatırımların olduğunu ve bu noktada altyapı oluşturulduğunu söyledi. Muş Alparslan Üniversitesinin üstelik işin içerisinde olduğunu kaydeden Pakdil, “Teknolojiyle bilimin buluştuğu ve bu arada debi ettiği aynı alanda, tarımsal faaliyetin yürütüldüğü alanda bulunuyoruz. Ekincilik açısından dahi uygulayım bilimi ve vukuf son kademe majör. Biz bakanlık kendisine bu işi çokça önemsiyoruz ve önce ele aldığımız konuların başında bile ekincilik dahi dijitalleşme diyerek bahsettiğimiz çalışmalarımız geliyor. Bunun ayrımsız örneğini bu ayın başında Ekinci Pusat Sisteminde attığımız adımla başlattık. Bu noktada bundan sonra çiftçilerimiz bizim teşkilatlarımıza gelerek, ant kaybederek, gider ederek tıpkısı müracaatta bulunmayacaklar. Ikbal ettikleri takdirde kendilerinin bulunduğu seçkin ortamda bilgisayar ve telefonlarıyla bu müracaatlarını yapabilecekler. Bu bire bir başlangıçtır. Bunun ardı sıra apayrı adımlarımız gelecek. İnşallah planladığımız düzentileme ‘Ekincilik Cepte’ programını yılbaşına yetiştirmeye çalışıyoruz. İnşallah onu da yılbaşına yetiştireceğiz” dedi.

“Gençlerimize ve hanımlara müteveccih yerine de programlarımız ve projelerimiz var”

Sözleşmeli üretimle hem fellah hem da kamera haklarını koruyucu benzeri say yürüttüklerini belirten Pakdil, “Seçkin ikisini ayrımsız alanda değerlendiren ve kimsenin hakkının kaybolmayacağı benzeri yapının oluşturulması için çalışıyoruz. Kırsal bizim için makro. Muş nüfusunun yüzde 50’sinin üzerindeki kavil kırsalda tarımla uğraşıyor. Bittabi insanlarımız burada mutlu olmalılar. Bu nüfusun kırsalda yaşaması noktasında gençlerimize ve hanımlara yönelik adına de programlarımız ve projelerimiz var. İnşallah bunu bile sağladığımızda insanlarımız artık şehre gitmekten vazgeçecekler ve oturdukları yerde mutlu aynı şekilde kırsal faaliyetlerine, ekimlerine devam edecekler. Muş, ovasıyla su kaynaklarıyla önemli ayrımsız il. İnşallah bu artağan adamakıllı topraklarda henüz fazla im gidermek için bilcümle gelişigüzel mücahede içerisinde olacağız” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerimiz eksinler kim ülkemiz güçlensin”

SELIM Fırka Muş Saylav Mehmet Sakıncasız Parıltı birlikte bu yıl tarım noktasında fazlalaşan tıpkı yıl yaşandığını belirterek, “Vekil Yardımcımız Pakdil ve Valimizin eşliğinde valilikte ayrımsız toplantı gerçekleştirdik. Muş’ta bu yıl Tarım ve Orman İl Müdürümüzün verdiği rakamlara göre 400 kesir bin titrem buğday ve kestirmece 97 bin titrem arpa üretimi işlenmiş. Bugünde tıpkısı tarla haset için buradayız. Rabbim artağanlık versin, rabbim çiftçilerimize tefessüh vermesin. Onlar eksinler ki büyüklük güçlensin. Bu pandemi şurası gösterdi kim; dünyanın yer iyicene üretimi tarımdır” diye niteleyerek konuştu.

Tiryaki Holding Umumi Heyet Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise Tiryaki Agro adına 4 ana kara, 11 ülkede elektrik gösteren besin ve ekincilik şirketi olduklarını belirtti. Farklı coğrafyalarda 6 milyon dekarlık ekincilik arazisi işlettiklerini Kaydeden Tiryakioğlu, şöyle konuştu:

“5 milyon tonluk hacme ve 2.5 bilyon dolarlık ciroya topluluk bir firmayız. Acun genelinde 6 binden çok çalışanımız var. 56 ülkeden kaynaklama yapıyor, 21 limanda etkili adına hareketlilik gösteriyoruz. 7 lokasyonda birlikte 25 istihsal tesisimiz var. Zaman da degaje ovasıyla Türkiye’nin önde gelen tarım şehirlerinden birinde; Muş’tayız. Muş, Türkiye’dahi dirlik gösterdiğimiz arz makro yerlerin başında geliyor. Burada TİGEM bünyesindeki arz iri hususi tarım işletmelerinden biri olan yaklaşık 60 bin dekar alanı Talih Alparslan Tarım İşletmesi olarak işliyor, yetiştirdiğimiz ürünlerle hem Muş hem büyüklük ekonomisine yardım sağlıyoruz. 2018 yılında TİGEM’den işletmesini devraldığımız bu nadir topraklarda tohumluk buğday, günebakan ve şeker hastalığı pancarı üretiyoruz. Muş’ta elde ettiğimiz tohumların, ilkin Gün Doğusu illerimiz kalkmak amacıyla, devlet geneline dağıtımını yaparak, tarıma bindi veriyor, yıllık ortalama 18 bin tonluk tohum satışıyla 24 bin çiftçiye ulaşıyoruz. 4 sene gibi gelişmemiş benzeri sürede, kısaca 60 bin dekarlık alandan elde edilen 30 milyon TL’lik geliri, 200 milyon TL envestisman yaparak 7 misli artırdık. Hasadımızın hepimiz üzere artımlı olmasını ve bu bereketin bütün ülkemize yayılmasını rica ediyorum.”

Yapılan konuşmaların peşi sıra biçerdöver direksiyonuna geçen Vekil Yardımcısı Pakdil, gündöndü hasadı yaptı. Hasadın ardından çiftçilerle tıpkı araya mevrut Pakdil, onlarla arkadaşça etti.

Share: