DSP Umumi Başkanı Duayen, zelzele bölgesini görüşme etti Açıklaması

Demokratik Sol Fırka (DSP) Umumi Başkanı Önder Aksakal, “Kâin mamure mevzuatı, kentlerde adeta tıpkı vurgun düzeni yaratmıştır. Bu düzen kesinlikle değiştirilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Duayen, sarsıntı bölgesi ziyareti kapsamında partisinin Adana İl Başkanlığında düzenlediği matbuat toplantısında, depremden etkilenen vatandaşlara eski olsun ve başsağlığı dileklerini iletti.

Yaşanan büyük hareket felaketinin, ülkedeki kentleşme politikalarının hüsran ettiğinin göstergesi olduğunu tamlayan Ermiş, “Ölümlerin sebebi, natürel felaketler değil, eş vasıtasıyla mamul kentlerdir, binalardır. Bu azılı ve korkunç olduğu kadar bilimsel kriterlerden uzak kentleşme modelinden derhal vazgeçilmelidir. aksi hâlde, Türkiye’yi daha büyük felaketler, henüz balaban yıkımlar bekliyor.” ifadelerini kullandı.

Depremin sonuçlarının bulunan ümran planlama yaklaşımının falsolu olduğunu gösterdiğini söyleyen Evliya, şöyle konuştu:

“Mevcut İmar Yasası’na bakarak kurulan kentlerin, son yıllarda meydana mevrut tabii felaketleri önleyecek ayrımsız yaklaşımda olmadığı çokça kesme biçimde ortaya çıkmıştır. Bu planlama modeli, bu İmar Yasası çağcıl ve metin yıpranmamış aynı kent yasası ile derhal değiştirilmelidir. Mevcut mamure mevzuatı, kentlerde adeta bire bir soygun düzeni yaratmıştır. Bu düzen kesinlikle değiştirilmeli, rüşvetler, yolsuzluklar, yandaş emek dönemine son verilmelidir. Mıhlı yapılaşmanın önü açılmalıdır. ‘Kendine Tam Kentler’ dönemi derhal başlatılmalıdır.”

“Afetsiz Çağ Kentler dönemi başlatılmalıdır”

İmar Yasası ile kent ve yerleşim planlama standartlarının, toptan istinas dikkate alınarak yeniden düzenlenmesinin önemine dikkati calip Duayen, şunları kaydetti:

“Türkiye tıpkısı dakika ilk dosdoğru, afetlere dayanıklı, petrole değil güneşe dayalı ‘Cumhuriyet Kentler’ dönemini baştan başlatmalıdır. Türk insanı afetlerden, ölümlerden, yıkımlardan sakınmak istiyorsa, derhal ve on paralık yemeden içmeden, ‘Afetsiz Gün Kentler’ dönemi başlatılmalıdır. Bunun için bir numara aşama ‘Tarih Kentler Yasası’ sezmek, ikinci aşama ‘Afetsiz Kentler Strateji Planı’ açmak, üçüncü aşama ise ‘Topyekun Kalkınma Hareketi’ni başlatmak.”

Share: