Ortaokul öğrencisi, Heimlich manevrasıyla arkadaşının hayatını kurtardı

Ordu’üstelik boğazına ciklet kaçan 7 yaşındaki yavru, benzeri sitede oturan ortaokul öğrencisi arkadaşının uyguladığı Heimlich manevrası sebebiyle boğulmaktan kurtuldu.

Altınordu ilçesi Akyazı Mahallesi Doktorlar Sitesi’nin bahçesindeki kameriyede arkadaşlarıyla mesafe geçiren ilkokul 2’nci derslik öğrencisi Metehan Karabacak, bakkaldan top şeklinde şekerli sakız aldı.

7 yaşındaki Metehan, çiğnemeye başladığı sakızın boğazına kaçması dolayısıyla soluk almakta ağırlık yaşadı. Durumu ayırt eden 11 yaşındaki 6’ncı sınıf öğrencisi Ademiyet Peygamber, Metehan’a müdahalede bulundu.

Metehan’a Heimlich manevrasını (Rahatsızlanan kişinin göğüs kafesinin altına bire bir halk baskı yapılarak yük uygulanması) uygulayıcı Peygamber, sakızın dışarı çıkmasını sağladı.

Yaklaşık 2 hafta ilk olan ve gelişmemiş devamlı paniğe misil açan görüngü anları, sitenin düzenlilik kamerasına yansıdı.

Çocuklar yaşadıklarını anlattı

Durugöl Ortaokulu 6’ncı derslik öğrencisi Ademiyet Yalvaç, AA muhabirine, olayın yaşandığı dönme arkadaşının bakkala ciklet almaya gittiğini söyledi.

Kendisinin oyun oynamaya bitmeme ettiğini anlatan Peygamber, “Metehan’ın bu sırada boğazına şekerli sakız kaçtı. Biraz akarsu içti ama geçmedi. O tam kendisinin kan alamadığını gördüm. Bilahare Heimlich manevrasını yapıp onu kurtardım.” dedi.

Elçi, okulda ilk yardım eğitimi aldığına işaret ederek, “Bu eğitimi, beden eğitimi dersinde okulda görmüştüm. Öğretmenimiz akıllı tahtadan bize bunları göstermişti.” diyerek konuştu.

Arkadaşını boğulmaktan kurtardığı amacıyla duyduğu mutluluğu dile getiren Peygamber, “Başka arkadaşlarım, başlarına hakeza ayrımsız format gelmesi halinde benim yaptığımı yapabilirler.” ifadesini kullandı.

Durugöl Şehit Küçümseme Gümüş İlkokulu 2’nci sınıf öğrencisi Metehan Karabacak ise sakız boğazına kaçtıktan sonra içki almakta zorlandığını belirterek, “Biraz misil su içmeme karşın boğazımdaki sakız çıkmadı. Sonra boğazıma kaçtı. Bana Ihtiyaç arkadaşım Heimlich manevrası yaptıktan sonradan sakız boğazımdan çıktı. Namına haddinden fazla teşekkür ederim.” dedi.

“Sitenin alıcı kayıtlarını gördüğümüzde olayın ciddiyetini fark ettik”

Metehan Karabacak’ın uzman doktor olan babası Yanardağ Karabacak, Yoksulluk’in tıpkı siteden komşuları olduğunu belirterek, “Olayın olduğu zaman, haddinden fazla fark etmemiştik, daha sonradan sitenin almaç kayıtlarını gördüğümüzde olayın ciddiyetini fark ettik.” diye konuştu.

Görüntülerde Gıyap’in oğluna engelleme yaptığını gördüklerini anlatan Karabacak, şunları söyledi:

“Ego da bire bir keyif çalışanıyım amma herhangi bir antlaşma ailemizin ve sevdiklerimizin yanında olamıyoruz. Bu bize önceki yardımın önemini gösteriyor. Gaybubet’da bu eğitimini okulda almış. Bu eğitimi sağlayıcı herkese çokça teşekkürname ediyorum. Kesat’in Heimlich manevrası sayesinde oğlumun ihtimal de hayatı kurtuldu. Kesat’in yaptığı dört dörtlük aynı tutum. Namına çok teşekkürname ediyorum.”

Karabacak, görüntüleri başka doktor arkadaşlarının dahi gördüğünü ve meslektaşlarının üstelik çok şaşırdığını sözlerine ekledi.

“Görüntüleri izleyince oğlumla hava duyduk”

Hiçlik Elçi’ın ev hanımı olan annesi Zeynep Yalvaç ise yaşanan olayı komşusundan öğrendiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Daha sonra müşteri kayıtlarından izledik. Görüntüleri izleyince oğlumla çekicilik duyduk. Öğretmenlerimizden dahi Tanrı razı olsun. Kendisine bu eğitimi vermişler. Apayrı yerlerde bu tuhaf olayların yaşandığını televizyonlarda izliyorduk ama çocuğun böyle tıpkısı müdahalede bulunması antrparantez gelgel verici. Bu, önce yardımın ne büyüklüğünde kocaman olduğunu bize gösteriyor.”

“İlk yardım eğitimi, insan hayatında olması müstelzim tıpkı şey”

Gıyap Yalavaç’ın beden terbiyesi öğretmeni Koray Teker, gelişigüzel vatandaşın görgüsüz de olsa ilk yardım eğitimi alması gerektiğini düşündüğünü dile getirerek, önce müdahalenin avlu kurtardığına dikkati çekti.

Öğrencilerine bazen hem ibret içinde hem de kılgılı adına sıhhi imdat üstüne eğitimler verdiğini anlatan Tekerlek, şöyle konuştu:

“Bu eğitimlerimizde müfredat doğrultusunda evvel yardımın nasıl olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bu eğitimlerimizde boğaza benzeri eğin kaçması yerinde, bacak burkulması, yaralanmalarda ve cümbüş çarpmaları üzere durumlarda neler yapılması gerektiğini öğrencilerle paylaştım. Bunların tamamını kılgılı olarak kendilerine gösterdim çünkü ilk yardım eğitiminin çocuklara yararlı olabileceğini düşündüm.”

Teker, bu olayın yaşanmasının arkası sıra öğrenci velisinin namına ulaştığını rapor ederek, “Velimiz aradığında ‘Çocuğumuzun boğazına kaçan ayrımsız cismi sizin öğrenciniz, Heimlich manevrası ile çıkardı.’ dedi. Ben o tam öğrencim ile hava duydum. Etmek kim sıhhi imdat eğitimi, koca hayatında olması müstelzim bir husus. Bu olaydan bunu yeniden anlamış olduk.” dedi.

Share: