Muş’ta kakavan yetiştiriciliği desteklemelerle artıyor

Kalın Kafalı varlığı bakımından Türkiye’dahi 3. sırada vadi kayran Muş’ta yetiştiriciler, besledikleri kazları yurdun dört bir yanına gönderiyor.

Verimli arazileri ve otlaklarıyla zirai üretimin, iri ve küçükbaş hayvancılığın büyük merkezlerinden Muş, şavalak yetiştiriciliğinde birlikte ilerlemeye devam ediyor.

Desteklemelerle budala varlığının arttığı kentte, enayi yetiştiriciliği ön halkının sunma önemli dirimlik kaynakları beyninde vadi alıyor.

Kent merkezi ve ilçelerde kerem desteğinden yararlanan yetiştiriciler, kurdukları çiftliklerde özenle büyüttükleri kazları ısmarlama üstüne birçok şehre gönderiyor.

“Ebleh varlığında 3. tam kayran alıyoruz”

Muş Ekincilik ve Orman Müdürü Mehmet Gün, AA muhabirine, Muş’un bitkisel ve hayvanca potansiyeli faziletli olan iller beyninde kayran aldığını söyledi.

Kümes hayvanları konusunda üstelik iyi bir yerde olduklarını tabir eden Ahit, şöyle konuştu:

“Hayvancılıkta hele ebleh yetiştiriciliği şanlı vadi tutuyor. Et Kafalı üretiminde ülkemizin yüzde 7’lik aynı kısmını karşılıyoruz. Bön varlığı itibarıyla ülkemizde 3. sırada düzlük alıyoruz. Bir Numara tam Kars ikinci sırada ise Ardahan var. Yaklaşık 150 aile vasıtasıyla bönce yetiştiriciliği yapılıyor. Yetiştiricilere araba, ekipman ve kümes yapımı konularında destek veriyoruz. Şu anda 102 bin 458 et kafalı varlığımız bulunmaktadır. Yetiştirilen kazlar birçok ile gönderiliyor. Tütsülü ilçemiz kaz yetiştiriciliğinin en dokunaklı yapıldığı düz. Göletleri, dere yatakları ve Garaz Nehri’nin gâh kolları ile kentimiz kaz yetiştiriciliğine çokça akla yatkın. Muş’taki kazların hitit içimli olduğu amacıyla tüketiciler tarafından yeğleme ediliyor.”

“Gurk makineleri kullanmıyoruz”

Sisli ilçesine bağlı Adıvar köyünde kalın kafalı yetiştiriciliği eden Abdulrezzak Güzel da köyde örgensel bönce yetiştiriciliği yapıldığını belirtti.

Çoğu ailenin yegâne konvansiyon kaynağının saftirik yetiştiriciliği olduğunu anlatan Hayır, “Gurk makineleri kullanmıyoruz. Bölgemizin kazları saf ortamda yetiştiği amacıyla hitit daha içimli oluyor. Kazlar nehir ve derelerde besleniyor. Özellikle mağrip illerinden bön etine çok rica var.” diye konuştu.

Enayi yetiştiricisi Hakan Tanrı de “8 yıldır hıyar yetiştiriciliği yapıyorum. Kazlar öz ve çayırda beslendiği amacıyla eti henüz lezzetli oluyor. Kazın etine tadını veren yağıdır. Kazın yağlandırılması gerekiyor. Burada kazlara anadan görme yöntemlerle bakılır.” dedi.

Share: