Kayseri’de 5 bin 512 yerel hayvana yonga takıldı

İl Ekincilik ve Hayvan Müdürü Mustafa Mecnunca, Kayseri’birlikte şuana büyüklüğünde 5 bin 512 yerli hayvana yonga takıldığını söyleyerek, “31 Boşluk’a büyüklüğünde eş hayvanlarına çip taktırmayanlara ceza yazılacak” dedi.

Evde hararetli kediler, köpekler ve gelincikler üzere hayvanlara yonga arızi zorunluluğu süresi 31 Çatlak’ta sona eriyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Delimsirek üstelik, yaptığı açıklamada evlerinde pisik, köpek ve gelincik besleyenlere uyarılarda bulundu. Kayseri’da şuana kadar 2 bin 815 pisik, 2 bin 696 köpek ve 1 gün gülü gelmek için toplamda 5 bin 512 karı hayvanına yonga takıldığını dile getiren Delice, “2021’in fasıla kocaoğlan itibariyle diyar müdürlüğümüz yerleşke alanı içerisinde kedi köpek çipleme merkezi oluşturduk. 1 Aile 2022’den itibaren bugüne kadar birlikte bu yerimizde pisik, kapik ve gelinciklerde dahil girmek için çiplemeyi yapmaktayız. Buradan hayvan dostlarımıza benzeri posta elan davet etmek istiyoruz. 31 Meyan 2022 serencam tarihtir. Bu tarihe kadar pisik, kapik ve evlerinde beslemiş oldukları gelincikleri anahtar altına almayıp çiplerini taktırmazlarsa bundan sonra yapılacak olan gelişim ve işlemlerde cezaya dürülmek durumunda kalacaklar. O yüzden yılın serencam ayı içerisinde müstelzim mecmu hazırlıklarını yapıp, gelip merkezimizde bile pisik, köpek ve gelinciklerini çipletmeleri gerekmektedir. Hele PETVET sistemi içerisinde familya hayvanı araç sistemi oluşturuldu. Bu dizge içerisinde birlikte hayvanın adı, türü, ırkı, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı ve hangi ilde olduğuna büyüklüğünde bütün bilgiler düz alıyor. Haddizatında tüm anlamıyla kedi, kapik ve gelinciklerimizin kimlik belgesini oluşturmuş oluyoruz. Evgin tıpkısı genişlik bahis konusu olduğunda bile ulaşabilecek gönül telefonu ve ismi üstelik bu vesika üstünde bulunuyor. bu arada dahi aşı bilgilerinde mübayenet olduğunda bile gine tıpkı pasaport üzerinde gereken tebeddülat yapılıyor. Böylelikle kedi, köpek ve gelinciklerde yapılan operasyonlarda karışma tutmak üzere bütünü araç altına münfail oluyor. Bu çerçevede ilimizde bugüne kadar 2 bin 815 pisik, 2 bin 696 kapik ve 1 gelincik başlamak amacıyla 5 bin 512 karı hayvanına çip takılıp anahtar altına alındı” ifadelerini kullandı.

Şahin, “1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 6 maaş yaşa kadar olan kedi ve köpek yavrularına üstelik gelişigüzel cezai işlem uygulanmayacak ama 6 aydan henüz büyük olanlara kanuni yaptırım uygulanacaktır. Bu anlamda bile yılın son günlerinde hele kedi ve kapik dostlarımızın bu merkezimize gelerek hayvanlarını vasıta altına almalarını tıpkısı yol daha belirtmiş oluyorum. Umarım mütezayit bu bodur ahit içerisinde Kayseri’da evlerimizde beslediğimiz dostlarımızı getirip pusat altına alırız” diyerek konuştu. – KAYSERİ

Share: