Altıparmak Kirazı yaygınlaşıyor

Tekirdağ’de Altıparmak kiraz çeşidinin yaygınlaştırılması ve üreticilerin konuşu seviyesini yükseltmek amacıyla kiraz fidanı dağıtıldı.

Kiraz fidanı dağıtım törenine İl Ekincilik ve Orman Müdürü Oktay Öcal, gelgel müdürleri, il ve ilçe müdürlüğü maharet personelleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı. Törende konuşan Öcal, “Altıparmak kiraz çeşidinin Şarköy ilçemize özgü endüstri tipi bire bir tür olması cihetiyle bu çeşidin yaygınlaştırılması ve üreticilerimizin iktisadi seviyesini yükseltmek amacıyla proje uygulamaya konulmuştur. Bu sene Şarköy’de 35 dekar alanda bostan tesisi yapılmıştır. Önümüzdeki yıl bile projenin devamı planlanmaktadır. Direktörlük namına üreticilerimizin tamamen yanındayız ve sorunlarına hal keşfetmek üzere personellerimizle alay malay vahim adına çalışmaktayız” dedi.

Konuşmaların arkası sıra dikme dağıtımı yapılan üreticilere ustalık personeller vasıtasıyla kiraz yetiştiriciliği, dikme dikimi, budama kadar konularda brifing yapıldı.

Proje kelle yılı olan 2021 yılında kiraz yetiştiriciliği ve pazarlama konularında vukuf alışverişinde yatmak için Şarköy ilçesinde kiraz yetiştiriciliğinin kilolu adına yapıldığı mahallelerin muhtarları ile aynı derinti düzenlendi.

İl ve kaymakamlık müdürlüğü teknik elemanları ile Çınarlı, Kirazlı, Hoşköy, Gaziköy, Mursallı, Çengelli, Güzelköy ve Yörgüç muhtarlarının katıldığı toplantıda kiraz yetiştiriciliğindeki koskocaman mesail ile pazarlama konularına değinildi. Kirazda makbul anaca bakarak değişmekle birlikte kumlu-tınlı topraktan killi-tınlı toprağa büyüklüğünde bir nice arazi tipinde bahçe kurulabildiği ancak yerey pH’sının 6-7 civarında, geçirimli, dip, besin ve organik özellik miktarınca ensesi kalın olması istendiği belirtildi. Efdal oranda kireçli, kumlu ve kıraç topraklarda kiraz bahçeleri kurulmaması gerektiği, ahenkli ve birinci sınıf meyve alabilmek amacıyla kiraz bahçelerinde sulamanın şart olduğu vurgulandı.

Muhtarlardan gelen talep çerçevesinde Altıparmak kiraz çeşidi ve öne sâdır sofralık çeşitler ile bostan kurulması ile ilgilendiren çalışmalara başlandı. İlk namına yetiştirici talepleri alınarak toprak fizibilite çalışmaları yapıldı. Kiraz yetiştiriciliğine makul iri seçimi üzere yer tahlili üzere göstermelik alınarak ve analize tabi tutuldu. Yer tahlilleri sonucunda anaç seçimi yapıldı. Gösterişli yerine kiraz yetiştiriciliğinin alelhusus Şarköy ilçesinde Altıparmak kirazı ile üretimin yapılması, bu kirazın sanayi tipi nev olması, semere suyu ve dondurulmuş sonuç sektöründe aksata payının olması sebebiyle Altıparmak kirazı ile yetiştirilen bahçelerden çeşit alınarak aşı çalışmaları yapıldı.

Proje ile Şarköy ilçesinde 32 üreticiye mecmu 875 kiraz fidanı ile 35 dekar alanda ayrıca Hayrabolu ilçesinde 125 adet sofralık çeşit kiraz fidanı ile 5 dekar alanda kapama kiraz bahçesi organizasyon edildi. – TEKİRDAĞ

Share: