Sanayicilerde erdemli yüreklilik faizi tepkisi

İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısına mihman olan Format Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, hususi bankaların yüreklilik faizlerinde yüzdelik 50’ye kadar çıkmasını kabul etmemesi ve aksiyon insanlarını kızgın itimat ile döviz almaya yönelik suçlamaları, piyasadaki finansman sıkıntısı probleminin de fitilini ateşledi. Cesaret musluklarının kapandığının altını çizen kürsü temsilcileri, enflasyonun repo ve istif tartışmalarını tetiklediğine dikkat çekti. Kül tartışmaların temelinde enflasyonun ve mutedil vadeli planlardaki rakamlardan uzaklaşılmasının yattığını anlatan Iye Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, “TCMB Başkanı’nın ‘böyle tıpkı ürem yok’ açıklamasını ego anlamış değilim. Zaman bankalardaki Getiri oranı yüzde 40-50 ortada” dedi.

KABUL ETME DEMESİ CILIZ

Sözcü Gazetesi’nden sayime Başçı’nın haberine bakarak; Yorgancılar, “Ölçülü vadeli planda açıklanan dolar hedefine bakın, gelen ad çekme bakın. İstikrar bekliyor, önümüzü yolmak istiyoruz. Bütün bu konuşmaların sebebi enflasyonun faziletli çıkması. Enflasyonun düşük olduğu dönemde ne faiz hangi de stokçuluk konuşulur” değerlendirmesini yaptı. TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Bölüm Sedir Başkanı Itibar Fayat, “Şu anda bilançonuza göre faizler yüzde 30-50 ortada. Bundan aşağıya hiçbir vezneci cesaret vermez. TCMB’nin ahiz demesi haddinden fazla gösterişsiz. Sanayicinin serzenişi doğrudur. Firmalar işleri bulunmayan diye niteleyerek batmazlar, akça akışlarını yönetemezlerse batarlar. Suya sakıt yılana sarılır misali o faizi vermek zorunda kalırsın. TL reeskont kredilerinde itimat miktarı kadar aynı yüzde 30 bozdurmalıyız. Irsal sonrası döviz itimat kanallarının açılması bile olmazsa gayrimümkün” dedi.

FİNANSMAN YERYÜZÜ ÖNEMLİ İHTİYAÇ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Sahipsiz, “Akıbet süreçte kıymet artışları pres sermaye ihtiyacını haddinden fazla artırdı. Kredilere ulaşmada baskı çekiliyor. Özel bankalar üstelik emniyet musluğunu kapattılar. Finansman ihtiyacı sanayicinin en makro ihtiyacı haline geldi. Sanayicinin akıllıca finansmana erişmesi yüce” dedi.

SANAYİCİ HANGI İSTİYOR

1-Kül kesimlerin esas odak noktası enflasyonu hafifletmek olmalı.

2-Atıf kredilerinin önü açılmalı, reeskont kredilerinde emniyet miktarı büyüklüğünde döviz bozdurulmalı.

3-Konfirme ilkin doğmak üzere yüreklilik musluklarının açılmalı.

‘İstihdam ve envestisman üzere bize ihtiyacınız var’

Eski çevrim 3.5 saat süren ve tansiyonun yükseldiği toplantıda sanayicinin odağında enflasyonu budamak vadi alırken, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bacaksız, TCMB Başkanı Ağma Kavcıoğlu’na “Hepimizin ağzının içine baktığımız kişisiniz. Kurumu düzen ediyorsunuz. Burada elma ile armut karışıyor kabilinden geliyor, herkesin odağında enflasyonu kesmek olmalı. Bu ülkede neyse ki yüzdelik 40-50 ile yüreklilik kullanan cesaretli sanayicimiz var ki bu yatırımları yapıyorlar. İstihdam ve yatırım için bize ihtiyacınız var” dedi.

İSO toplantısında Bahçıvan ile Kavcıoğlu ortada gerginlik yükseldi

 

Kavcıoğlu: 5 yılda ihracatçı firmalara 106 bilyon dolar finansman sağlanmıştır

 

Kavcıoğlu ihracatçılarla tıpkı araya gelecek

 

Share: