“Bozkırın tezenesi” Neşet Ertaş, vefatının 10. yılında anılıyor

Güçlükle dışından ve Türkiye’nin ayrımlı illerinden Neşet Ertaş amacıyla Kırşehir’e gelen sevenleri, umum ozanının kabri başında dua ediyor.

UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Anma Programı kapsamında 3 gündür yâd etkinlikleri düzenlenen Kırşehir’de, “Bozkırın tezenesi”nin Bağbaşı Mezarlığı’ndaki kabri birlikte sevenleri aracılığıyla ülfet ediliyor.

Ertaş’ın kabrini müzakere eden 7’den 77’ye haddinden fazla sayıda hayat dua ederek, bozlak ustasına yağmur diliyor.

Hollanda’dan gelerek Ertaş’ın mezarını ziyaret eden 64 yaşındaki sema mânialı Arif Kaya, belen diliyle yaptığı açıklamada, babasının bozlak ustası ile Almanya’da yaşadığı dönemde dostlukları olduğunu, Ertaş’ı çokça misil evlerinde mihman ettiklerini söyledi.

Ankara’dan geldiğini söyleyen Sinan Haysiyet, Neşet Ertaş gibi aynı ustanın ayrımsız daha bu dünyaya zor geleceğine aksan yaparak, “Tanrı rahmet eylesin. Kabrine gelerek duamızı ettik. Mekanı cennet olsun.” dedi.

Kayseri’den üniversite öğrencisi Doğukan Saika bile türküleri ve kişiliğiyle gönlünde düz düzlük bozlak ustasını görüşme etmeyi istediğini belirterek, “Evvel gelecektik ama mektepli olduğumuz amacıyla fasıla bulamadık. Bugün ülfet ettik.” şeklinde konuştu.

Kırşehir’de hususi bire bir kolejdeki sınıf arkadaşlarıyla Ertaş’ın mezarını müzakere fail Eymen Baylanlık Avunduk birlikte el ozanının hakkının ödenemeyeceğini dile getirerek, “Neşet Ertaş ustamız bize bir nice saraka, türkü, anı ve vukuf bıraktı. İyi ki varsın, ruhun cıvıl cıvıl olsun.” ifadelerini kullandı.

İzmir’de, 25 Ilkgüz 2012’dahi memat fail âşık Neşet Ertaş, tıpkısı dolaşma sonra Kırşehir Bağbaşı Mezarlığı’nda toprağa verilmişti.



Share: