Iğdır şeftalisinde 4 bin 500 ton rekolte bekleniyor

Iğdır’birlikte hasadına başlanan şeftalide 4 bin 500 titrem rekolte bekleniyor.

Birçok sebze ve yemiş çeşidinin yetiştiği kentin bereketli ekincilik arazilerinde, çiftçiler şu sıralar şeftali hasadı yapıyor.

Kent genelindeki 2 bin 500 dekar alanda üretimi yapılan şeftali, ildeki yerli marketler ilkin kalkışmak amacıyla Gün Doğusu Rum ve Güneydoğu Küçük Asya’daki şehirlere pazarlanıyor.

Çalpala, Necefali, Kadıkışlak ve Sarıbulak köyleri özellikle doğmak üzere şehir genelinde üretilen şeftalide bu yıl 4 bin 500 ton rekolte öngörülüyor.

“Iğdır yöresine başmaklık biraz şeftali çeşidimiz var”

Tarım ve Orman İl Müdürü Özkan Muvakkat, AA muhabirine, Iğdır şeftalisinin tadına kanaat sıfır ayrımsız aromaya ehil olduğunu ve bundan kontekst bent gördüğünü söyledi.

Kentin bol topraklarında yetişen şeftalinin nahiye illerindeki ihtiyaca balaban oranda cevap verdiğini ifade eden Muvakkat, şöyle konuştu:

“Yaklaşık 2 bin 500 dekarlık ayrımsız üretim alanımız var. Iğdır yöresine arpalık beş altı şeftali çeşidimiz var. Zeferan, reçellik olan beyaz şeftali ve Bursa şeftalisi gibi şeftalilerimizin üretimini gerçekleştiriyoruz. Şeftali üreten çiftçilerimiz yalnız bunu üretmekle kalmıyor, ayrımsız zamanda sarıerik bahçesinin olduğunu evet birlikte hububat tarımı de yaptığını görüyoruz. Bir zamanda çabucak şeftali üreten çiftçilerimiz bile var. Bu durumda hem temel dirimsel kaynağı hem dahi ek sağlık kaynağı adına düşünebiliriz.

Yöresel veriş ve marketlerde ürünlerimiz satılıyor. Üretilen yayın genelde sofralık, elden beyaz şeftali reçel ve konservelik olan türden. Bu çeşitlerin şeker hastalığı oranları da birbirinden farklı. Buna bakarak değişik alanlarda değerlendirilebiliyor.”

Çalpala köyünde istihsal yapanlardan Tayfun Aksoy üstelik şeftali hasadına başladıklarını anlatarak, “Ürünlerimizin aroması çok pir, çok beğeniliyor. İl dışından da murat görüyor. Bu şeftaliyi gönderdiğimizde tadına bakanlar bir henüz istiyor.” ifadelerini kullandı.

Share: