ZEHİRLİ PALAVRA BALIĞI AVINDA KOTA 1 MİLYON 250 BİN SAYI

AKDENİZ ve Ege Denizi’nde görülen, ekosistem, balıkçılık ve koca sağlığı açısından büyük yıldırma oluşturan balon balıkları ile mücadelede, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca bu sene satın alınacak miktarın 1 milyon 250 bin olduğu açıklandı. Antalya Tarım ve Orman İl Müdür Muavini Asım Felaket, “Bu türü hangi kadar çokça temizleyebilirsek, habitattan henüz gür aynı savaş yapmış olacağız” dedi.

Siyanürden 1200 itmam elan efdal zehre cemaat olan balon balıkları, bu yıl hem kuyruk hem birlikte bütün adına teyit alınabilecek. Resmi Gazete’da ağustos ayı başında yayımlanan tebliğe göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ‘Lagocephalus sceleratus’ türü için çıngı başına 12,5 TL, gayrı 7 tezyifkâr tür içinse 5’er TL denk belirlendi.

BU YIL 8 BİN NÜSHA BILICI YAPILDI

Antalya Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Asım Sıkıntı, istilacı ve tüketildiğinde âdem ölümüne hastalık ihtimalî balon balıkları ile mücadeleye ilişik bilgi verdi. Bu yılki çalım fiyatlarının 4 Ağustos’ta afişe olmasına rağmen, sülale ayından beri müracaatları aldıklarını belirten Karabulut, “Şu esas büyüklüğünde 24 balıkçımız başvurmuştu ve 8 bin adet pöçük teslimi aldık” dedi.

KOTA 1 MİLYON 250 BİN SAYI

Balon balığıyla mücadele programının 2020’dahi başladığını ve 35 bin 143 nüsha kuyruk alımı yapıldığını tamlayan Felaket, “2021’da hep olarak 4 bin 800 balık avlanmıştı. Bu yıl ise kısaca 250 bin balaban garip, 1 milyon nüsha bile basit türlere sübvansiyon vereceğiz. Hem nazik hem dahi henüz aşkın yavrulama yaparak, Akdeniz’üstelik çok çetin olan ‘Lagocephalus sceleratus’ üzere 12,5 TL. Bu türü ne kadar çokça temizleyebilirsek, habitattan daha ongun bire bir mücadele yapmış olacağız. Gayrı 7 hak da kuyruk veya çıngı başına 2,5 TL sübvansiyon yapacağız” diye konuştu.

YAZIN DERİNLERE İNİYOR

Su sıcaklığına bağlı yaz aylarında balon balıklarının henüz derinlere indiğini anlatan Felaket, şöyle konuştu: “Natürel yerine balıkçılarımızın avlanması, daha fer ve fiyatlı kuzuluk geliyor. Yunak aylarda avlanma pek yapılmıyor. Fakat eylül- ekim kabil bakanlığımızın verdiği rakamlara ulaşacağımıza inanıyoruz. Balon balığı tropik, Kızıldeniz kökenli, iklim değişikliğine merbut su sıcaklığının artması zımnında ülkemiz kıyılarına mevrut tıpkısı balık. Akdeniz ve Iye’nin ayrımsız kısmında akarsu sıcaklığına tutkun yurt oluşturmuş. Antalya’da Gazipaşa ile Kemer burnu ortada henüz yoğunlukta. Set ve Ege bölgesine akla yatkın gidildikçe, akarsu sıcaklığı ve akıntılara tutkun miktarı az buçuk daha düşüyor.”

KESİNLİKLE TÜKETMEYİN

Palavra balığının karaciğerinde doğada bildik sunu faal yara olan ‘tetrodotoksin’ taşıdığına vurgu eden Felaket, şu uyarıda bulundu: “Kesinlikle tüketilmesi haram. Elhak desteklemeye müracaat etmiş balıkçılar, haricinde karaya çıkartılması yasak. Zımnında tüketilmesi bile yasak. Vatandaşlarımızdan kesinlikle tüketmemelerini, eğer dokundularsa dahi tezce keyif kuruluşuna başvurmalarını, bildirme azından sabunlu suyla yıkamalarını referans ediyoruz.”

KARAYA ÇIKARTILMASI YASAK

Balon balıklarının izni sıfır balıkçılar haricinde karaya çıkartılmasının banko yasak olduğunu birlikte hatırlatan Asım Sıkıntı, “Şayet karaya çıkartılması yerinde, 1380 Çevrilmiş Su Ürünleri Kanunu kapsamında bakanlığın aldığı tedbirlere uymamaktan 16 bin TL cezası var. Balıklara bile elhak ahali koyup, imha ediyoruz. Bununla ilgilendiren türkçesi, şu asıl büyüklüğünde haddinden fazla sorumluluk yaşamadık. Halkımız bu konuda bilinçli fakat gene birlikte tedbiri aracısız bırakmamakta yarar var. Teslim alınan balıklar üstelik ağız ağıza devletin uhdesine geçiyor. İmha mevzuatları mahsus, bu yöntemlere göre birlikte imhası gerçekleşiyor. Dışarıda kalması, başka birileriyle irtibat etmesi tür değil” dedi.



Share: