Yer Sarsıntısı sonrası inşaatlarda beton ve çıpa kalitesi yeniden şekillendi

Sarsıntı sonrası inşaatlarda beton ve çipo kalitesi baştan şekillendi

Deprem, müteahhitlere bina yapmasını öğretti

DÜZCE – 12 Teşrinisani Düzce Depreminde hayatını kaybeden yüzlerce canın birlikte, binlerce yapı da yıkılarak insanlara çukur oldu. Üzerinden sabık 23 yılın peşi sıra Düzce Depremi, inşaat sektöründe büyük benzeri dönüm noktası oldu. İnşaat firması sahibi Mukavemetli Nazik, Düzce depreminin inşaat sektöründe zelzele öncesi ve sonrası yerine ayrıldığını belirterek sakil, kalite farkının meydana çıktığını söyledi.

Düzce’yi yerle tıpkı eden 12 Son Teşrin Depreminin üzerinden 23 sene geçti. Zelzele ile birlikte, Türkiye genelinde yapım sektörü kırıcı tedbirler aldı. Resmi rakamlara göre 23 sene önceki Düzce Depreminde hayatını kaybeden 845 gönül ile yaralanan 4 bin 948 sevimli, yıkılan 15 bin 389 yapı ve işyerinin altında fert verdi. Yaşanılan felaketin arkası sıra inşaat sektöründe can kaybının önüne geçilmesi amacıyla aheste adımlar atıldı.

12 Kasım Düzce Depreminin peşi sıra inşaat sektöründeki gelişmeler üzerine Düzce’üstelik elektrik gösteren Bulunmaz İnşaat Firması sahibi Mukavemetli Büyük bilgiler verdi. Elan 17 Ağustos depremin yaraları sarılmadan, Düzce’de meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem ile kentin adeta yerle tıpkı olduğunu hatırlatan Iri, “Hareket gibi afetler unutulmamalı, Haddinden Fazla duygun olmamız gerekiyor. Düzce depreminin üzerinden 23 sene esbak olmasına karşın halen o afetin izleri halen görülmekte. Tığ inşaat firmaları sahiplerinin birlikte bu sorumluluğu almamız gerektiğine inanıyorum. Sarsıntı sonrası yapılan binalarımız haddinden fazla kuvvetli. Nitelikli ve kuvvetli binalar yapıldığına inanıyorum. Yapı denetim firmaları, müteahhitlerimiz inşaatları henüz fazla kontrol etmeli ve durumunda incelemesi gerekiyor. Zira Düzce fay hattı üstünde ve bu unutulmamalıdır. Zaman bütün bu sektörün paydaşları çiziminden yapımından statiğinden mimarisine büyüklüğünde hepimiz elimizi taşın altına koyarak bu bilinçle akım etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bina teftiş ile gelişigüzel binalarda arama edilebilirlik ve sağlamlık noktasında belli bir ivmeye geldik. Yeterli değil daha amma gittikçe bütün sıkıntılarımızı üstelik gidereceğiz” dedi.

“Hareket inşaat yapımında ayırt oluşturdu”

Depremin arkası sıra inşaat sektöründe şuur oluştuğunu belirten Mukavemetli Şişman, yer sarsıntısı öncesindeki yapılarla yer sarsıntısı sonrası yapılan yapılar ortada hem beton hem dahi geçer not çıpa açısından sakil fark oluştuğunu rapor ederek şunları söyledi; “Hareket öncesi geçer not beton kalitesiyle hareket sonrası geçer beton kalitesi beyninde bati manada ayırt var. Ayrıca hareket öncesi ve sonrasında demirin kalitesi ile tonajı arasında de haddinden fazla fark var. Kıyaslanmayacak derecede kalitemiz artmış durumda. Mefret olan çok çipo fethetmek falanda değil, demiri akıllıcasına yerde elde etmek. Bu manada dilek rahatlığıyla söyleyebiliriz ki inşaatlarda kalite çok arttı.”

“Sarsıntı inşaat yapmayı öğretti”

Kavi Büyük son namına, Düzce depreminin inşaat sektöründe belletmen olduğunu belirterek; “Hareket banko inşaat yapmayı öğretti. Zaman hepimiz projeyi çizdirirken hangi kadar birkaç çıpa kullanıldığı değil olacak olan bire bir depreme binamızın direniş gücü ve ne büyüklüğünde metin bilinciyle debi ediyoruz. Temas şerde tıpkısı müfit vardır. Bize bunaltıcı manada inşaatçılığı öğretti diyebiliriz” diye konuştu.

Share: