Trakya’da şap hastalığı görülmüyor

Trakya’dahi şap hastalığı görülmüyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Aksoy:

“Vatandaşlarımız iştiyak rahatlığıyla cilt tüketimlerini yapabilirler”

” Avrupa Birliği’ne ve Avrupa ülkelerine benzin ve benzin ürünleri ihracatı bizim ilimizde bizim bölgemizde Trakya’birlikte yapılıyor”

KIRKLARELİ – Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Trakya’nın şap hastalığından 13 yıldır elbisesiz toprak olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız rağbet rahatlığıyla et tüketimlerini yapabilirler” dedi.

Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ 13 yıldır hastalıktan cavlak bölge adına rastlanmıyor. Şap hastalığına ilgili Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy açıklamalarda bulundu.

Aksoy, Trakya’nın hayvan refahı ve hayvan sağlığı üzerine hiçbir mesele yaşanmadığını tabir ederek “Trakyamız doğrusu şap hastalığından ekstrem çıplak kesim olduğu üzere Kırklareli’mizde karışma Trakya’daki bütün illerde bu hastalıkla ilişik bir mesele yok, şu anda görülen bir hikâye yok. Vatandaşlarımız istem rahatlığıyla vücut tüketimini yapabilirler” dedi.

“Şu anda hikâye yok”

Kırklareli’nde şu anda telkih çalışmaları üzere devletin gönderdiği aşıları beklediklerini tamlayan Aksoy, “Aşılar geldiği zaman zaten bilcümle bölgeyi taharri altında tuttuğumuz için aşılı adına telkih işlemlerine amade bire bir şekilde başlayacağız. Zımnında bizim öz ilimizde şu anda hakeza bire bir fenomen namevcut böyle tıpkısı vakada görülmedi. Elhak Kırklareli, Tekirdağ, Edirne yani Trakya bölgesinin hepsi ari nahiye, hastalıktan elbisesiz mıntıka olduğu amacıyla bizim bölgemizdeki hayvanlarımızın hem efsanevi refahı, hem efsanevi sağlığı üzerine bir problemi namevcut. Bakanlığımız üstelik bu konuyu haddinden fazla aceleci bir şekilde hareket alarak ele aldı. Hep illerimizde aşılamalar başladı. Zaten daraç dışı mihraklı olan bu hastalıkların periyot dönme ortaya çıktığını tarihteki hep olaylardan sistem biliyor. Bizim üstelik şu anda veteriner keyif ve baytar afiyet hizmetlerimizle ilişik olan hep hisse senedi ve işler bakanlığımız eliyle acul bir şekilde uygulandığı amacıyla hem veteriner hekim sayımız hem de bölgedeki aşılarımız illerdeki telkih yapacak olan personelimiz amade durumda. Gâh illerimizde aşılamalar başladı. Bizim ilimizde de yer kısa zamanda gene aşılamayı yapacağız. Filhakika tıpkı şap hastalığında daima kontrol altında ve aşılamalar yaptığımız için bizim bölgemizle ait bir problem görülmüyor. Vatandaşlarımız abat olsunlar bu konuda” ifadelerini kullandı.

“Şap hastalığının insanlara tek zararı, tek hastalık sirayet riski bulunmayan”

Ülke genelinde iki yerde rastlanıldığını nâkil Aksoy, hastalığın insana tıpkısı zararı olmadığını söyledi. Aksoy, Trakya kesim dışarıdan efsanevi hareketine mecbur olduğu için bölgede bire bir risk ile yüz yüze kalmadıklarını anlattı.

Kesilen hayvanların kontrollü yapıldığını dile getiren Aksoy “Bizim etle ilgilendiren, cilt ürünleriyle ait filhakika bilcümle kesimler kontrollü olduğu üzere, kasaphane nelerde kesildiği amacıyla her hayvanın sağlık kontrolü yapılır. Kesildikten bilahare ciğerleri ve ayrıksı havuzlarına bakılır, hastalık ağız tatsızlığı edilir şayet hastalıksız değil ise adam tüketimine sunulur. Nedeniyle gizliden gizliye olan yahut gizlice şekilde tıpkısı hayvanın Trakya’daki aşılı cavlak bölgeye girmesi türlü değil. Vatandaşlarımız heves rahatlığıyla cilt tüketimlerini yapabilirler” şeklinde konuştu.

“Avrupa Birliği’ne ve Avrupa ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatı bizim ilimizde bizim bölgemizde Trakya’üstelik yapılıyor”

Süt ve benzen ürünlerinin Avrupa ülkelerine Trakya’dan yapıldığını belirten Aksoy, “Kırklareli’nde şu anda bizim küçükbaş olarak 465 bine mümasil benzeri hayvanımız var. Bağımlı zait on, eksi on türlü bu doğumlar var, kesimler var. Büyükbaşta dahi 155 bin civarı benzeri hayvanımız var. Türkiye’deki sunu şişman cavlak işletmeler bizimde 124 pare çıplak işletmemiz var, AKARSU hadiseli işletmelerimiz var. Türkiye’den hemen Avrupa Birliği’ne ve Avrupa ülkelerine benzin ve süt ürünleri ihracatı bizim ilimizde bizim bölgemizde Trakya’de yapılıyor. Zımnında bizim bölgemiz bu konuda en alıngan bölgelerden tıpkı tanesi. Biz hayvan sağlığı ve efsanevi refahıyla ilgilendiren arz iyi etkin iklim müdürlüklerinden tıpkısı iklim müdürlüğüyüz. Buradaki personelime baytar doktor arkadaşlarıma, başıboş müteharrik baytar hekim arkadaşlarımıza de teşekkür ediyorum zira bu bölgeyi bu aşılı dal bölgeyi hastalıktan dal bölgeyi korumak hepimizin görevi. Biz ak yazılı tıpkı bölgede yaşıyoruz nedeniyle bakanlığımızın aldığı bilcümle tedbirlerde uyguluyoruz. Ego zelzele bölgesindeydim tebliğ o gün yayınlandı, karantina tedbirleri o devir yayınlandı. Malatya’da yer sarsıntısı bölgesinde de veteriner hekim arkadaşlarımızın kâffesi görevlerinin başındaydı. Dolayısıyla hayvan hareketlerinin kontrolüyle ilgilendiren sıklet namevcut. İnşallah iki kamer içinde, aynı kamer içre üstelik tığ bu tıpkısı şekilde söndürmüş olacağız” diyerek konuştu.

Share: