SPK’dan portföy dümen şirketlerinin güçlendirilmesine müteveccih deklerasyon değişikliği

Resülmal Piyasası Kurulunca (SPK) Portföy Hile Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği’nde, portföy dümen şirketlerinin organizasyonel yapı ve sermaye açısından güçlendirilmesi amacıyla değişikliğe gidildi.

SPK’nın Portföy Idare Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği’nde Fark Yapılmasına Dayalı Beyanat Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna bakarak, Türkiye’de giderek önem kazanan ve çarçabuk büyümeye bitmeme eden yatırım fonları ve tekaütlük envestisman fonlarının kurucu/yöneticileri olan portföy dümen şirketlerinin organizasyonel bina ve anamal açısından güçlendirilmesi ve pratikte karşılaşılan birtakım sorunların giderilmesine yönelik sektör talepleri dikkate alınarak, söz konusu tebliğde yapılması öngörülen gâh değişikliklere vadi verildi.

Geniş çıkışlı portföy dalavere şirketlerinin organizasyonel kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla, araştırı, risk dümen, denet ve iç taharri hizmet birimlerinin yönetilen portföy büyüklüğünden hür olarak ortaklık bünyesinde oluşturulması öngörüldü.

Son dönemde, portföy idare şirketlerinin faaliyetlerinin gerektirdiği organizasyonel yapıyı kurabilme, maharet tesisat ve personel istihdamını çıkarmak üzere imdi kaynağa ihtiyaç duyduğu, şirketlerin kişmiri geçmesine kadarki sürede sermayesinin yetişkin ayrımsız kısmını kaybettiği, yaşayan sermaye yapısına cemaat sıfır şirketlerin faaliyetini tefevvuk etmek zorunda kaldığı ve nihayetinde kâh şirketlerin öz talepleri doğrultusunda zindelik izin belgelerinin tağyir edildiği görüldü.

Bu çerçevede, portföy hile şirketlerinin dinç benzeri baş sermayesine ve özsermayeye cemaat olması ve sektörde rekabet edebilmesini teminen ve beyanat değişikliği ile yapılması planlanan organizasyonel yapıdaki tadilat ile şirketlerin maliyetinin daha birlikte artacağı göz uğrunda bulunduruldu.

Böylelikle portföy yönetim şirketlerinin saksı sermayesinin 7 milyon 500 bin TL’den 30 milyon TL’ye, faaliyetleri ilişkin portföy idare şirketlerinin ser sermayesinin ise 3 milyon 750 bin TL’den 15 milyon TL’ye artırılmasına, yönetilen portföy büyüklüğüne bakarak eş olunması gereken minimal özsermaye tutarlarının 30 milyon TL ila 100 milyon TL (faaliyeti merbut portföy dalavere şirketlerinde 15 milyon TL ila 50 milyon TL) olarak belirlenmesine ilgilendiren aranjman yapıldı.

Portföy dalavere şirketlerinin bünyelerinde adam kaynağı açısından güçlendirilmesini teminen ve fonların performansına da müspet şekilde baskı edebileceği değerlendirilerek, istihdam edilmesi mecburi portföy yöneticisi sayısının tebliğin 28. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen yönetilen portföy büyüklüğü aralıklarına göre sırasıyla 3, 4, 5 ve 6’dan bir iki olmamak için belirlenmesi, ihtisas personelinin istisnalar saklı tevakkuf etmek kaydıyla iştirak marifetiyle tüm zamanlı ve yalnız bu görevleri namına bildirmek üzere istihdam edilmesi öngörüldü.

Söz konusu manifesto, bugün bakımından yürürlüğe girdi.

Share: