Nazır Muş: “2023 ile ilişkin 10 bilyon TL’lik ayrımsız dış satım desteği sağlayacağız”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “2023 ile müteallik 10 milyar TL’lik tıpkısı ihracat desteği sağlayacağız. Bunun bire bir kısmı mülk ihracatına, bir kısmı dahi bakım ihracatına olacak şekilde verilecek. 2023’te hizmet ihracatını 100 milyar doların üstüne çıkaracağız.” dedi.

Muş, Turkuvaz Medya Grubu’nun Sabahleyin Gazetesi yoluyla planlı, Türkiye İhracat Seferberliği Eğitim Hizmeti İhracatı Zirvesi’ndeki konuşmasında, Türkiye’nin mülk ve hizmet ihracatında geldiği bekçi ve yapılacak çalışmalar üzerine bilgi verdi.

2022 yılının küresel ölçekteki sıkıntılarla geçtiğini anımsatan Muş, buna rağmen Türkiye’nin koymuş olduğu hedefleri yakalayacağını, rakamların bunu gösterdiğini söyledi.

Muş, Arsıulusal Bakım Ticareti Genel Müdürlüğü’nü 2021 yılında kurduklarını anımsatarak, şu bilgileri verdi:

“Akabinde bakir teşvik politikasını buna bakarak belirledik çünkü onu servet ihracatından tamamen ayırıyoruz, onun dinamikleri daha değişik. Bu alana özel bire bir önem veriyoruz. Bu alanı yetiştirmek amacıyla hem oylumlu bire bir üs ayırıyoruz vereceğimiz teşviklerden hem da kullanılmamış hedefler koyuyoruz. 2023 ile ilişkin 10 milyar TL’lik bire bir ihracat desteği sağlayacağız.

Bunun aynı kısmı mülk ihracatına, aynı kısmı birlikte hizmet ihracatına olacak şekilde verilecek. Bire Bir taraftan dahi nazik yatırımlarımız söz konusu. Ayrımsız envestisman iştahı var, bunu görüyoruz. Türkiye’ye yönelik bire bir büyük irade var. Dünyada yatırımın uğrunda müphemiyet genişlik nazik engel. Maliyeti bir şekilde finanse ediyorsunuz ama müphemlik okkalı şekilde yatırımları etkiliyor. Uluslararası ticareti etkiliyor. Bu ipham bizden kaynaklanmıyor.”

Nazır Muş, küresel hesaplı gelişmelere atıfta bulunarak, tüm bu koşullar altında hem mülk ihracatçısının, hem hizmet ihracatçısının yanı sıra olacaklarını ve desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

“Türkiye imalatçı bir ülke, tehlikeli üretim etme kabiliyeti olan aynı talih”

Mesafe malların yerlileştirilmesi konusuna değinen Muş, burada yapılan çalışmaların ihtiyaca ve günün koşullarına güncellenerek süreceğini söyledi.

Muş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İhracatçı firmalarımız tıpkı dış alım yapıyorlar, bunu işliyorlar, üretiyorlar, benzeri kısmını satıyorlar, tıpkısı kısmını iç piyasaya veriyorlar. Bizim imalatçı ihracatçı firmalarımızın cirolarının yaklaşık üçte biri ihracattan sağlık, üçte ikisi çöz piyasaya verdikleri maldan gelir. Nedeniyle ihracatın ithalat ilişkisine baktığınız antlaşma biz hem içerideki ihtiyacı karşılıyoruz, çünkü alıyoruz güçlükle dışından olmamış maddeyi ve bilcümle ürünleri sizin çoğaltma imkanınız yok, bunu işliyoruz, aynı üstelik çöz piyasaya veriyoruz. Bu seneki anormalite, gerçekte güzeşte yıl başlayan anormalite, enerji fiyatlarındaki dingildeklik. Bilcümle acun çokça yüksek erke faturaları ile cebin karşıya.

Zımnında bizim biraz dengelerimizi, akan dengemizi o bozuyor. Alışılagelen rasyonel beklentilerin olduğu benzeri enerji piyasasında bu faturalar çıkmaz, bu faturaların çıkmadığı yerde dahi bizim cari dengede hakeza tıpkı tabela ile karşılaşmazdık. Cari dengemizin zıt yönde etkilenmesinin arkasındaki yeryüzü şanlı sebep, mütezayit enerji faturaları oldu. Biz vuzuh malında çok dışa bağımlı aynı ülkeyiz diye niteleyerek tıpkı şey namevcut. Türkiye imalatçı benzeri talih, yavaş üretim ika kabiliyeti olan bire bir devlet.”

“Sanayimizi yeryüzü haddinden fazla zecrî enerjinin maliyeti”

Mehmet Muş, durumun dünyada bile bir olduğuna dikkati çekerek, önümüzdeki 5 yıl zarfında girdi hazırlık zincirindeki bu bağımlılığın daha da zir düşeceği bir dönemin yaşanacağına işaret etti.

Alelhusus Adana Ceyhan bölgesinde haddinden fazla şişman ve koca yatırımlar yapıldığına dikkati calip Muş, şunları kaydetti:

“Bunlar birlikte faaliyete geçmeye başladığı andan itibaren kırıcı tıpkısı deşarj göreceğiz. Tahminî 50-55 bilyon metreküp doğal gaz ithalatımız var. ve bizim sanayimizi genişlik haddinden fazla zecrî enerjinin maliyeti. ( Karadeniz’deki 710 milyar metreküp gaz rezervi) Bu, girmeye başladığı andan itibaren filhakika alelacayip bire bir seviyeye çıkıyoruz.

Hem akan dengede haddinden fazla bati şekilde bizi rahatlatacak, hem enerjinin maliyetine birçok ciddi rahatlatacak, hem şişkinlik üzerindeki baskıyı olumlu etkileyecektir. Deminden bu enerji geldiği zaman, alelacayip bire bir seviyeye çıkma Türkiye. O enerji Türkiye’yi eksantrik aynı lige götürecek.”

“Yıl sonu ihracatımıza 250 plus diyeceğiz, plus’ın hangi olduğunu pazartesi göreceğiz”

Önümüzdeki hafta yapılacak almanak ihracat rakamları açıklaması öncesi, almanak bazda dış satım rakamlarına ilgilendiren değerlendirmelerde kâin Icra Vekili Muş, “250 plus diyeceğiz, plus’ın hangi olduğunu pazartesi göreceğiz. Bizim acun ihracat ortalamasının üstünde dış satım yapma kabiliyetimiz var. Özellikle sonuç 2 yılda üstelik dünyadan artık arttırmışız tığ ihracatımızı, bu yeteneğimiz var. Nedeniyle önümüzdeki 2023-2024-2025 yıllarıyla ilişkin hedeflerimizi biz gene bu yıl kim rakamın üstüne koyarak gideceğiz. Bizim hep hedefimiz geldiğimiz noktanın gerisine değil, üzerine koyarak başvurmak, ancak bu belirsizliklerin biraz berraklaşması geçişsiz, az buçuk herkesin önünü görebilmesi geçişsiz. O oluşursa biz haddinden fazla daha acul bu performansımızı sürdürürüz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin terbiye hizmeti ihracatına ilgili değerlendirmelerde dahi mevcut Muş, Nezaret bünyesinde bu alanda yapılan çalışmalara ilgili bilgelik verdi.

Muş, Arsıulusal Bakım Ticareti Genel Müdürlüğü’hangi yaklaşık 400’ün konusunda eksper yardımcısı alacaklarını ve burada mevcut yapıları güçlendireceklerini dile getirerek, bakım ihracatına hususi bir önem atfettiklerini anlattı.

Türkiye’nin bakım ihracatındaki payını rastgele güzeşte dönem artırdığına dikkati çeken Muş, “Mevzuatımızı buna göre güncelliyoruz, teşviklerimizi buna göre güncelliyoruz, hareket dünyasının gündemin, buna bakarak şekillendiriyoruz. Dolayısıyla biz buradan alacağımız payı önümüzdeki dönemde çok daha aşkın artıracağız. Elhak 2023’te hizmet ihracatını 100 bilyon doların üzerine çıkaracağız. Imdi biz ihracatı konuşuyorken yalnız servet ihracatını değil para ve bakım ihracatını konuşuyor olacağız. Eğitim ihracatında bile yıpranmamış bakir pay almaya başlıyoruz, buradaki sorunlara ve ihtiyaca bakarak düzenlemelerimizi güncelleyeceğiz. Sektörü ihya adına tığ bakanlık namına ne büyüklüğünde bindi verilmesi gerekiyorsa bunu vereceğiz.” diye niteleyerek konuştu.

(Sürecek)

Share: