Nazır Kirişci, Hatay’da “Ekincilik Sektörü Temsilcileri Toplantısı”nda konuştu: (2)

Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Konya’nın 3 ilçesinde uygulanmaya başlanan Sağlık Koruma Sigortası’nın gelecek yıldan itibaren Türkiye çapında genişletileceğini söyledi.

Kirişci, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde planlı “Ekincilik Sektörü Temsilcileri Toplantısı”nda, çiftçilerin 1 Ekim bakımından Çiftçi Taşıt Sistemleri’hangi girişlerini e-Devlet üzerinden yapabileceğini anımsattı.

Üreticilerin, 2023’ün evvel 3 ayında ödenmesi planlanan motorin ve basma desteklerini 6 ay öne çektiklerini hatırlatan Kirişci, “Bunu mart ayında değil bu ayın sonuna makul, inşallah ekimin başında size motorin ve basılmış desteğini 6 ay öne çekerek vereceğimiz destek, Ziraat Bankasının rençper kartına ayni adına yüklenecek, nakdi namına değil. Söz Temsili buğdayda dekar başına 121 teklik dedik, bu tutar sizin kartınızın üstüne yüklenecek. Siz vakit kaybetmeden süt ve gübre alacaksınız.” dedi.

Kirişci, Ekincilik Bankası aracılığıyla üreticilere sunulan kredinin dahi 100 bin liradan 200 bin liraya çıkarılacağını, kredinin yüzdelik 50’lik kısmının kartlara ayni olarak yükleneceğini dile getirdi.

Sözleşmeli üretimin, tarımda arz ve istek arasındaki dengeyi korumak adına eke olduğunu vurgulayan Icra Vekili Kirişci, “Tığ, sözleşmeli üretimle üreticilerimize yıpranmamış tıpkı içki aldıracağız. Divan açıldığında milletvekillerinin bilgilerine, teveccühlerine sunacağız. Belki birlikte tarihimizin sunma fena hâlde, üreticilerimizi koruyan ve muhafız bire bir sözleşmeli üretimi, mevzuatımızın içerisine kazandırmış olacağız. Bu bile Gazi Divan’imizin 1 Ilk Teşrin’dahi açılışıyla bu arada başlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Kirişci, Türkiye’bile 16 yıldır Tarım Kanunu’nun uygulandığına dikkati çekerek, ülkede geliştirilen Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) Azerbaycan’üstelik dahi tanıtıldığını aktardı.

Ürünlerin ve kazancın korunmasının amaçladığı Gelir Dulda Sigortası’nın, Konya’nın 3 ilçesinde uygulandığını hatırlatan Icra Vekili Kirişci, “2022’dahi Konya’nın hep ilçelerinde devam edecek. 2023’ten itibaren bile bilcümle Türkiye’de, buğday ile başlayacağız ve ondan bilahare bile genişleteceğiz. Burada sigorta primlerinin yüzde 60’ını kamu yerine biz ödeyeceğiz, üreticimiz de yüzdelik 40’ını ödeyecek. Sonra ola kim gelirinde aynı düşüş olursa o gelirin düşüyle ilgilendiren de bu ifa gerçekleşmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

Sera OSB’ler Türkiye’nin üretimini arttıracak

Verasetten kaynaklı, köyden kente göçten etraf yahut apayrı sebeple ekilmeyen alanlar olduğunu aktaran Kirişci, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı’mız ‘Bir karış ekilmedik kayran kalmasın, temas kayran ekilsin, dikilsin.’ dedi. Tığ dahi ‘Sen üret yeter.’ sloganımızla bunu hayata geçirmeye çalıştık. Bu ekilmeyen alanların üretime kazandırılması namına de tohumlukta yüzde 75’e vasıl sübvansiyonlar uyguluyoruz. Küçük bunların çokça iyicene uygulamaları var. Türkiye’da ekilmeyen alanların düz kadar alçak daralma bahis konusu. Tamam bunun sonucunda ne oluyor? Mesela tıpkı rayiç karşılık üzerinden malın sahibine diyoruz ki ‘Al bu senin kira bedelin. Sen kiranı al, burada zirai faaliyette yatmak isteyen üreticilere kullandıracağız.’ diyoruz. Böylelikle koşa taraflı nail oluyoruz. Kent tarımı dediğimiz kullanılmamış bir kavram var. Hatay’ın buna ihtiyacı yok,çünkü ihtiyacı olan bütün ürünleri üretiyor. Amma jeotermal alanlar ilkin görünmek üzere bire bir kentin ihtiyacı olan ürünlerin, o kentte üretilmesini sağlayacak faaliyetleri yapıyor olmamız geçişsiz. İlk merdiven OSB’nin temelini İzmir’bile attık. İkincisi Nevşehir Kozaklı’dahi oldu. İnşallah diğerleri da ati ve Türkiye üretimini 3’e, 4’e katlayacak.”

Nazır Kirişci, Ekincilik ve Rustik Kalkınmayı Sübvansiyon Kurumuyla desteklenen projelerde tertip eşiğini 65 puandan 30’a çektiklerini belirterek, böylecene desteklenen proje sayısında yüzdelik 120’nin üzerinde artım sağlandığını söyledi.

Hatay’üstelik akıllıca kâin projelerin bağış desteği tutarının 100 milyondan 192 milyona, yatırım tutarının dahi 153 milyondan 295,5 milyon liraya yükseleceğini dile getiren Kirişci, bunun dahi Hatay’a iri aynı zaman olacağını vurguladı.

Müjdelerinin bitmeme ettiğini aktaran Kirişci, “Zeytinin dahi temel vatanı olarak kabul edilen bu güzelce kente, 20 yılda 13,7 milyar lira tarımsal ve envestisman desteği sunmuşuz. Helali oflaz olsun. Henüz fazlası türe ediliyor. İnşallah biz daha fazlasını Hatay’dan bekliyoruz. Hatay dış satım şehri, ihracatını 3 katına çıkarttı. 221,6 milyondan 756,1 milyon dolara çıkarttı. Su ürünleri alanında, Hatay yerine çok büyük ayrımsız başarımız var. Bunu da lütfen görmezden gelmeyin. Sadece pamuğu, maydanozu, mandalinayı konuşmayalım. Akarsu ürünlerinde yüzdelik 1174 oranında ayrımsız artış sağlanmış. Pespaye Hatay’ın bu yönünün bu kadar öne çıkmasını çok önemsiyorum. Tabii ki daha iyisi kategorik yapılmalı. 2002’da 18 yetiştiricilik tesisinin olduğu kentte 115 ton üretim varken, bu ölçü 2021’birlikte 5 bin 602 tona ulaşmış. Tığ 14 milyon lira bu sükse amacıyla destek vermişiz.” diye niteleyerek konuştu.

“1630 orman yangını imdi”

Orman Umumi Müdürlüğünün kentteki çalışmalarına birlikte değinen Kirişçi, 2003-2021 döneminde kentte 36 bin hektarlık tıpkısı yerey çalışmasıyla 76 milyon fidanı toprakla buluşturduğunu tabir etti.

Kirişci, topraklarının yüzde 38’i orman olan Hatay’de Orman Nahiye Müdürlüğü kurulduğunu anımsatarak, “144 orman köyü olan tıpkı ilin yangınlarla ait de kırılganlığını dikkate aldığımızda bu bölge müdürlüğüne inşallah cuşiş üzerine birkaç iş düşer. Gene hepimizin bilgisi olsun, hiç orman yangını çıkmıyormuş kabilinden bakmayalım, şu esas büyüklüğünde 1630 coşkunluk çıktı. Kimsenin haberi bulunmayan. Vakit Kaybetmeden Marmaris, Datça ve Gülnar’daki cuşiş zihnimizde var. Dilek edilen bunların hiçbirinin olmaması.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhuriyetin 100 yılının gelecek yıl geride bırakılacağını, 2023’te başlayacak yıpranmamış yüzyıla “Türkiye 100 yılı” adını verdiklerini ve Türkiye’nin bundan sonra küresel tıpkı oyuncu olduğunu dile getiren Kirişci, şunları kaydetti:

“Deminden 100 almanak bakir aynı dönemin başlangıcında Türkiye artık millî değil, bölgesel değil, küresel bire bir oyuncu olmaktan katiyen tevakki edemez. ‘Ben bu görevi almıyorum, bana fazla gelir.’ mersiye lüksümüz bulunmayan. Bunun üstelik emareleri çokça şükür beyninde. Bundan muhit 2023, ülkemiz, dünya amacıyla akıbet derece eleştiri. Tığ sadece kendisi üzere işlek değil, cemi mazlum coğrafyalar üzere nefes kayran ve bunun gereğini işleyen ermiş milletin bugünkü cıvıl cıvıl evlatlarıyız.”

Toplantıya Vali Rahmi Doğan, Tarım ve Orman Nazır Yardımcısı Nihat Pakdil, AK Parti Hatay milletvekilleri Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Polat ve Hacı Söz Türkoğlu, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu ile sair ilgililer katıldı.

(Bitti)

Share: