Kayseri Baytar Hekimler Odası Başkanı Ergül: “Sokak hayvanları veterinerlerin değil, belediyelerin sorumluluğundadır”

Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ergül: “Sokak hayvanları veterinerlerin değil, belediyelerin sorumluluğundadır”

“Sokaktaki popülasyonu arama altına almada sunu iri fariza belediyelerimizin”

KAYSERİ Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, sokak hayvanlarının veterinerlerin değil, belediyelerin sorumluluğu altında olduğunu söyleyerek, “Sokaktaki popülasyonu arama altına almada sunu büyük görev belediyelerimizin” dedi.

Baytar hekimler kendisine canlıların vakit kaybetmeden hastalıklarında değil, elan öncesinde apotr hekimliğini yaparak dahi ilgilendiklerini belirten Akgün Ergül, “Baytar hekimlerimiz ve lüzum merkezde gerekse dahi ilçelerde kâin kliniklerimiz öncelikle 6343 az Türk Baytar Hekimler Birliği mevzuatına ve 5996 sınırlanmış Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mevzuatı ve kanunları çerçevesinde kliniklerini açarak umum ve efsanevi sağlığı hizmeti içerisinde faaliyetlerini yürütürler. Tığ baytar klinikleri öncelikle sahipli hayvanları onun haricinde konuşu özelliği olan kucak, gâvur ve yarım akıllı kabilinden eksiksiz canlıların sağlığıyla alay malay bunların yardımcı hekimliği ile uğraşan bire bir iz dalıyız. Bunun dışında dahi hususi adına kişi hizmetlerine etkin, klinikleri olan meslektaşlarımız, sokakta gaileli tıpkısı hayvan gördüğü antlaşma bile engelleme ederler. Bizim kliniklerimize gidiş geliş kazası sonucu seçme vatandaşımız çıkmaz hayvanlarını getirirse karşılaşıyoruz bu çeşit durumlarla. Burada üstelik bazen vatandaşlarımız otama ücretlerini üstlendikleri kabil bazen haddinden fazla ateş etken olan kaymakamlık durumlarında üstelik lüzumlu üniversitelerin baytar fakülteleri gerekse da belediyemizin bunlarla ilişkin ihbar hattı var ve oralara yönlendiriyoruz. Neticede biz hekimiz ve doktor olduğumuza dayanarak bile kül canlıların sağlığıyla ve keyif öncesi koruyucu hekimliğiyle de alakadar olmak zorundayız. Tek meslektaşım şimdiye büyüklüğünde “ben bu hayvana bakmayacağım” dememiştir” dedi.

“Sokak hayvanları belediyelerin sorumluluğundadır”

Ergül, sokak hayvanlarının kontrol altına alınmasında bildirme şişman görevin belediyelere düştüğünü söyleyerek, “Bizim asıl kanunlarımızı yürürlüğe sokacak olursak, lacerem ki hastanın doktor seçilmiş özgürlüğü varsa hekimin birlikte sökel latif ve otama yapmama kabil durumu dahi bulunmaktadır. Bunların kâffesi kanunda yıldızlı ve kemiksiz tıpkı şekilde yazılmıştır ama bağımlı kim tığ koca da olsa hayvan üstelik olsa hiçbir canlıyı sokakta bırakmamış veya tedavisini ret etmemişizdir şimdiye kadar. Sokak hayvanlarına ati olduğumuzda üstelik bu canlılarımızla ilgili kanunda tamlanan aranjman ile bu işin kül yetkisi ait büyükşehir belediyelerinde ve ya memleket kaymakamlık belediyelerindedir. Kayseri özeline ati olursak büyükşehir belediyemizin barınağı var, pisik barınma evi var. Buralarla ilişkin belediyelerimiz bile düzenlemelerini yapıp yıpranmamış barınakların birlikte kurulması ile birlikte sokaktaki canlarımızı hiç değilse koruma altına alıyor. Zira bizim arama edemediğimiz tıpkı nüfus var sokakta lazım istemez. Bunu üstelik kanunun makul gördüğü şekilde yakalanıp barınma evlerinde kısırlaştırılmaları, çöz-dış tufeyli iğneleri ve akur aşıları kim kuduz cemiyet açısından haddinden fazla balaban tıpkısı hastalıktır. Bu aşılar yapıldıktan bilahare saf ortamına tekrardan bırakılmasını kanun emrediyor. Biz canlının herhangi bir nev yasa çerçevesindeki uygulamalarını yaptık diyelim ama onun haricinde birlikte sokakta bire bir kontrolsüz nüfus olduğu devir, lüzum istemez bu insanlarla de ilgili ve ya o canlıların sağlığıyla bile ait bazı bazı zıt ahval olabiliyor amma tahaffuz evlerimizin popülasyonu hangi büyüklüğünde artarsa yahut orada şartları düzeltip 1 değil 2 pare olduğu devir sokaktaki canlılarımızı elan rahat arama altına almış olacağız. Bunun için birlikte burada genişlik nazik görevler belediyelerimize düşmektedir” ifadelerini kullandı.

Share: