Bakan Adaletli Karaismailoğlu: “2023 yılı April ayında bilcümle imalatlarımızı tamamlayıp Zigana Tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz”

Nazır Adil Karaismailoğlu: “2023 yılı Nisan ayında bütün imalatlarımızı tamamlayıp Zigana Tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz”

Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanı Adaletli Karaismailoğlu: “Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL almak için yıllık toplam 139 milyon TL artırım edilecek”

TRABZON Eriştirme ve Enfrastrüktür Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, yıpranmamış Ziganal Tüneli inşaatında sona gelindiğini belirterek “2023 yılı Nisan ayında bilcümle imalatlarımızı tamamlayıp Zigana Tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz” dedi.

Kullanılmamış Zigana Tüneli şantiyesinde incelemelerde çıkmak üzere zaman Trabzon’a mevrut Iblağ ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, tünele kendi kullandığı araçla girerek incelemelerde bulundu. Ardından tünel inşaatında gelinen bekçi ile ilgilendiren matbuat mensuplarına açıklamalarda kâin Vekil Adil Karaismailoğlu, Trabzon ile Gümüşhane ortada 14,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın 3. ve Avrupa’nın bildirme etraflı koşa şişman karayolu tüneli olacak eskimemiş Zigana Tüneli’nin dünya çapında bir karayolu projesi olduğunu söyledi.

Tünelin en gelişmemiş sürede hizmete girmesi için çalışmaların 7/24 sürdüğünü rapor fail Icra Vekili Adil Karaismailoğlu, “Binnetice sona yaklaşıyoruz. Türkiye’mizin coğrafi konumu, ulaştırma ve haberleşme stratejimizi çok boyutlu ele elmayı gerektiriyor. Planlamalarımızı Bölgesel sınırları de aşarak küresel çapta yapıyoruz. Bu kıytırık hareketle hele muvasala alanında arsıulusal entegrasyonu, ekonomik kalkınmanın sunma mehabetli dinamolarından biri adına gördük. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sabık son 20 sene boyunca tam muvasala stratejilerini toptan eğilimleri dikkate alarak yaptık. Dünyayı Türkiye’ye bağlıyoruz. 1 Trilyon 631 bilyon liranın üzerinde yatırımla ulaştırma altyapılarımızı düzeltmek, Türkiye’yi global bir lojistik süper güce vermek, ulaşım ağlarını genişletmek ve uluslararası taşımacılık güzergahlarındaki nakıs bağlantıları tamamlamakta önceliklerimiz oldu. İşte bu noktada Şark Karadeniz’in sunu mehabetli tecim merkezi konumundaki Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan güzergahta düz yazı ettiğimiz Zigana Tüneli’ne bile bu açıdan bakmamız gerekiyor. Bu nadir projemizi, eksiksiz Ortadoğu ülkelerinin Karadeniz’e ulaşması açısından hayati önem taşıdığı farkındalığı ile değerlendirmekteyiz. Zigana Tüneli üstelik bölgede kullanılmamış istihdam, hisse senedi alanları ve imkanları oluşturacak, mıntıka ekonomisine makro katkılar sunacaktır” diyerek konuştu.

“Projemiz hizmete açılınca kâin misil 8 kilometre kısaltılmış olacak”

Zigana Tüneli’nin kuzey-cenup aksları kapsamında yapılan projelerin bildirme önemlilerinden birisi olduğunu tamlayan Nazır Adaletli Karaismailoğlu “Zigana Tüneli projesi, Trabzon – Aşkale Yolu’nun 44. km’sindeki Maçka/Başarköy mevkiinde başlayıp, 67. km’de saha düzlük Küstere-Gümüşhane Yolu’na köprülü kenar ile bağlanıyor. 12 metre genişliğindeki bulunan azamet yolu ikişer şeritli bölünmüş el haline gelecek. Projenin hizmete açılmasıyla, Zigana’nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen kot, 600 metre henüz zir çekilerek bin 212 metreye inmektedir. Tünelimizin sol tüpü 14 bin 448 metre, sıhhatli tüpü 14 bin 477 metre uzunluğunda doğmak için çift tüpten oluşuyor. Mecmu uzunluğu angajman yolları ile alay malay 15,1 km’ye ulaşacak. Kazı-tutma ve sonuncu beton istila çalışmalarını elhak tamamlamıştık. Bitmeme eden çalışmalar kapsamında büyük aşamaları geride bıraktık. Elektro mekanik imalatlar devam ediyor. Tünel çıkış belgesi kavşağında mevcut 126 metre uzunluğundaki ardgerme köprü imalatlarını da tamamladık. Projemiz hizmete açılınca mevcut yol 8 kilometre kısaltılmış olacak. Böylecene seyahat süresi tahminî 30 zaman azalacak. Bu da iri tasarruf avantajları sağlayacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL kalkmak amacıyla almanak toplanmış 139 milyon TL tasarruf edilecek. Karbon salımı bile 18 bin titrem elan az gerçekleşecek. Zigana Tünelinin açılışına imdi mahdut eyyam kaldı. 2023 yılı nisan ayında bütün imalatlarımızı tamamlayıp Tünel’imizi hizmete açmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“Zigana Tüneli, bölgemizin ekonomisine kullanılmamış bire bir içki getirecek”

Zigana Tüneli faaliyete geçtiğinde alelhusus şita aylarında yaşanan çilelerin tarihe karışacağını hatırlatan Icra Vekili Karaismailoğlu “Şita aylarında yaşanan çileyi tarihe gömerek misil kullanıcılarına emniyetli ve konforlu yolculuk imkanı sağlayacağız. Ayrıca, mevcut Trabzon-Gümüşhane hattında kâin şiddetli virajlar, rampalar ile alay malay sarp yamaçlardan taş düşmesi üzere problemlerde ortadan kalkacak. Trafiğin Karadeniz kıyı kesimindeki yerleşkelere, limana, turizm ve sanayi merkezlerine problemsiz akışı daha çok olanaklı olacak. Böylelikle uluslararası ticaretin henüz aceleci ve güvenli yapılmasına iri katkılar sunacağız. Zigana Tüneli, bölgemizin ekonomisine yıpranmamış tıpkısı çağ getirecek. Zigana Tüneli ve angajman yolarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzde 100 domestik ve milli kaynaklar kullanıldı. Proje tamamen Türk mühendisleri ve işçileri tarafından nesir edildi. Antrparantez karayolu tünellerinde Türkiye’de ilk defa yapılan “dikey şaft yapıları” Zigana Tüneli’nde teşkil edildi. Proje kapsamındaki 3 istasyonun değme birinde 1 temiz, 1 birlikte iz albeni oluşmak amacıyla toplanmış 6 adet havalandırma şaft yapısı bulunuyor. Beceri, mühendislik boyutuyla evcil ve milli çalışmaların bir bambaşka zaferi olacak. Avrupa’nın ve dünyanın zirvesindeki yapılardan biri arasına yerleşecek Zigana Tüneli, Trabzon ve Gümüşhane’nin geleceğine vurulacak tıpkı ıstampa kabilinden: Açılışıyla bölgenin gelişimi ve kalkınmasında yetişkin ayrımsız ivme oluşturacak. Kullananlara, toprak halkına kazandıracaklarıyla Türkiye’nin gelgel projeleri arasında yerini algı” ifadelerini kullandı.

Nazır Adil Karaismailoğlu, Trabzon’de düzenlenen Kanuncu Bulvarı, Maçka- Trabzon, Of- Çaykara, Akçaabat-Söğütlü-Belirtik Yolu, Araklı-Dağbaşı-Yolu, Akçaabat- Düzköy Yolu, Düzköy- Tonya Yolu gibi toplam proje tutarı 26 milyar 905 milyon lira olan 24 karayolu projesinin da bitmeme ettiğini sözlerine ekledi.

Share: