Almanya’dan yola sâdır iki çevrebilimci, doğanın önemine vurgu için ayaklık basıyor

Almanya’dan bisikletleriyle yola çıkan iki çevrebilimci yâren, Singapur’a yayılmak üzere geçtikleri ülkelerde natürel yaşamı araştırıyor.

Slovak ekolojist (çevrebilimci) Hanna Öllös ile arkadaşı olan Alman meslektaşı Jonas Sommer, ekosistemin önemine vurgu tahsis etmek üzere bisikletleriyle yolculuğa çıkmaya değişmeyen verdi.

Almanya’nın Frankfurt kentinden Singapur’a anlayış hedefiyle 28 Nisan’de kaide çevirmeye başlayan 29 yaşındaki Öllös ve Sommer, Çekya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’ı geçerek Türkiye’ye ulaştı.

Gündüzleri bisikletleriyle yollara koyulan, geceleri bile doğada kurdukları çadırlarda konaklayan iki yâren, geçtikleri yerlerdeki tabii yaşamı, su kaynaklarını ve orman alanlarını inceledi, notlar hazırladı.

“Burada güvenilmez ölçüde yüksek aynı saf tenevvü var”

Hatay’dahi ıtlak veren ekipten Hanna Öllös, AA muhabirine, yolculukları süresince yaklaşık 5 bin 500 kilometre vuzuh katettiklerini söyledi.

Farklı kentlerde biyoçeşitlilik konusunda araştırma yapmanın birlikte natür dulda alanında zindelik yürüten kuruluşlar ve kişilerle de görüştüklerini belirten Öllös, “Yolculuğumuzun ve projemizin temeli, insanlarla ülfet etmek, onların hayatlarını doğaya korumaya zahir adadıklarını ulaşmak ve belgelemekle ilişik. Şu asıl büyüklüğünde geçtiğimiz 8 ülkede, tabiat koruma alanında etkin 40’tan aşkın kuruluşla tanıştık. Bundan muhit çokça mutluyuz.” dedi.

Öllös, yıkılmak üzere saf yaşam alanlarını tercih ettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Türkiye bizim üzere akıbet derece ilginç bire bir talih. Avrupa’bile, Türkiye’nin doğası ile tabii çeşitliliğine ilişkin fazla benzeri madde duymuyoruz. Burayla ait haddinden fazla aşkın husus bilmememize rağmen süzülmek istiyorduk çünkü Türkiye, Avrupa ve Asya ortada bir nevi köprü işlevi görüyor. Bu aynı zamanda vahşi yaşam ve doğa amacıyla dahi güreşçi köprüsü işlevi anlamına geliyor. Burada emniyetsiz ölçüde faziletkâr bir natürel yelpaze var.”

Türk insanının misafirperver olduğunu ve çok sayıda cömert insanla tanıştıkları amacıyla kendilerini bahtlı hissettiklerini nâkil Hanna Öllös, “Buradaki insanlar, doğayı destek olmak için haddinden fazla çaba gider ediyorlar. Bu durumdan çok etkilendik. Burada tıpkısı ay daha geçirmek ve Türkiye’nin doğusuna büyüklüğünde 1000 kilometre çiftteker sürmek için can atıyoruz. Tahminî 20 bin kilometrelik rotamızın dörtte birindeyiz. Bu yolculukla insanlara doğayı korumanın önemine ilgili sabah yeli çevirmek istiyoruz. Halihazırda da bizler ve gelecek nesiller için kendini doğayı korumaya adayan insanları afişe etmek istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

-“Türkiye’nin doğası enteresan ve adi alışılmamış”

Jonas Sommer bile biyoloji ve doğanın korunması üzerine icraat yürüttüğünü, yolculuklarının da bereketli geçtiğini söyledi.

Türkiye’den haddinden fazla etkilendiklerini vurgulayan Sommer, şunları kaydetti:

“İnsanlar, doğaya ve zinde aynı ekosisteme eksikli. Bu yüzden natürel çeşitliliği korumamız bizim üzere heybetli. Bunun önemini insanlara tercüman olmak, afişe etmek istiyoruz. Türk insanları haddinden fazla bereketli. Türkiye’nin doğası enteresan ve amiyane yabansı. Seyahatten geçmiş Türkiye’yi yeterince tanımıyorduk, elden Avrupa, Asya ve Afrika arasında tıpkısı intikal noktası olduğunu biliyorduk. Dolayısıyla buradaki saf çeşitliliği korumak için çokça heyecanlıydık. Şu zaman baktığımızda bura oldukça de ongun.”

Alman ve Slovak iki ekolojist, Türkiye’deki incelemelerinin ardından Singapur’dahi akıbet bulacak yolculuklarına devam edecek.

Share: