OTİZMİN ENGELİNİ İZLEYEREK ÖĞRENDİĞİ YÜZMEYLE AŞIYOR

TRABZON’üstelik otizmli Kahraman Yeşilyurt’un (15) hayatı, 2 yıl önce havuzda izleyerek öğrendiği yüzme sporuyla değişti. Çalıştığı pakt bünyesinde çıktığı ayrımlı müsabakalarda zer madalyalara uzanıp, Türkiye Şampiyonası’na hazırlanan Yeşilyurt, ‘Her şeyi izleyerek öğrendim, hedefim böke koyulmak’ dedi.

Kentte 2,5 yaşında otizm teşhisi konulan Yiğit Yeşilyurt, 13 yaşında hiperaktivite bozukluğu tedavisi üzere yüzme sporuna başladı. İzleyerek öğrendiği yüzmede antrenörlerinin üstelik desteğiyle yarışmalara hazırlanan Yeşilyurt’un elde ettiği başarılar sonrası davranışları değişti. İletişim, dil ve müşavere güçlükleri çeken Yeşilyurt, disiplinli ve başarıya odaklı yapıya kavuşurken, girdiği müsabakalarda üstelik dereceler aldı. Trabzon ve Samsun’birlikte bu sene otizm kategorisinde düzenlenen 19 müsabakaya katılıp 19 birincilikle kızıl madalyalar kazanan Yeşilyurt, Türkiye Şampiyonası amacıyla katıldığı yarışlarda üstelik barajı geçti. Çalıştığı kulüp bünyesinde çıktığı farklı müsabakalarda zer madalyalara uzanıp, Türkiye Şampiyonası’na hazırlanan Yeşilyurt, Değme şeyi izleyerek öğrendim, hedefim şampiyon gelmek dedi.

‘HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU İÇİN YÜZMEYE YÖNLENDİRDİK’

Alp’in annesi Kurtuluş Yeşilyurt, oğlunun çokça özel benzeri yavru olduğunu belirterek, Yiğit 2,5 yaşında içe yöneliklik tanısı aldı. Sonraları farklılar göstermeye başladı. Konuşmayı bilmeden okumayı öğrendi ama yegâne sözcük konuşamıyordu. Etrafındaki insanlardan, televizyondan bilgisayardan rakamları harfleri birleştirebiliyordu. Bunun yanı sıra hiperaktivite bozukluğu vardı. Bunun amacıyla arayışa girdik. Bu öğün yüzmeye yönlendirdik. Müthiş tıpkı taklit yeteneği var. Gördüğünü, duyduğunu katiyen unutmuyor. Bu yönlerini sabırla keşfettik. kendiliğinden İngilizceyi Japoncayı öğrendi. Yüzmeye kulüple başladık. Kulüpteki hocaları yeteneğini fark ettiler. Güdük sürede yarışmalara hazırlandı. Şu anda milli mızıka derecelerini aldı. Çalgı kulağı birlikte haddinden fazla iyiydi. Aynı zaman piyanoya başladı. Öğrendiği şeylerden birlikte tez sıkılıyor. Tığ onun için ne elan ferah olacaksa ona bakarak yönlendiriyor, ona bakarak yaşamımızı dizayn ediyoruz. Ana baba olmaktan haddinden fazla dirim koçu olduk onun üzere. Görsel zekası o kadar mebzul ki, 4 yaşında teferruatlı benzeri yola çıkmıştık ailecek. Giderken tünellerin hepsini bildiğini ve nerede durulacağını, nerede kemirmek yeneceğini bildiğini fark ettik. Hepsine internetten bakmış ve öğür diye konuştu.

‘OTİZMİN BİR İLACI YOK, SABIR İŞİ’

Otizmli çocuğa eş olan annelerin, çocuklarına yeni ufuklar açıp, yetenekleri doğrultusunda yönlendirmesi gerektiğini vurgulayan Yeşilyurt, Otizmli bire bir çocuğa topluluk anne doğmak çok bilim istiyor. İlk duyduğum ahit yıkıldığımı hissettim. Amma sağlıkçı namına üstelik otizmin ne geçmek olduğunu bereketli biliyordum. Önceki özel eğitimle başladık. Hususi terbiye otizmli dallar amacıyla haftada bir iki saat terbiye girmek değil. Özel eğitimi evde dahi devam yol açmak gerekiyordu. Tekrarlar fayrap etmek ve çocukları değişik ortamlara saplamak haddinden fazla makro. Oğlumuzu eve kapatıp sabırla bekleyelim, bu düzelecek diye niteleyerek tıpkısı mantık yok. Otizmin ayrımsız ilacı yok. Içe Yöneliklik çıdam işi. Çok farklı bir dünyaya girip çokça ayrımlı ayrımsız hayatla tanışıyorsun. Çokça mutluyum. Benim çocuğum giderek aynı kimsenin üzerine basa basa bir yerlere gelmeyecek, ayrımsız doğruluk yemeyecek. Koskocaman tıpkı çocuk yetiştiriyorum ve bunu sabırla yapıyoruz. Katiyen çocuğumuzu eve kapatmadık. On Paralık kimseden çekinmedik, utanmadık. Herkesten dahi otizmli hususi çocuklara cebin imtina etmek bekliyoruz. Kimse sölpümek zorunda değil ama tırsmak duymalı dedi.

‘TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA HAZIRLANIYOR’

Faroz Yalıspor Kulübü yüzme antrenörlerinden Haysiyet Mutlu, Kahraman’in yüzmeyi izleyerek öğrendiğini belirterek, Yiğit’le iki sene evvel yüzmeye başladık. İlk geldiği antlaşma içine kapanık tıpkısı çocuktu. Kimseyle diyaloğa girmiyordu. Disiplini yoktu. Ona anlatmamıza karşın bazı hareketleri tekrar etmek istemiyordu. Sonradan fark ettik ki canip kulvarda yüzen arkadaşlarını izleyerek hareketleri yapmaya başladı. Bilahare onunla yüzmeye dair videolar izlemeye başladık. Ben akşamları, ertesi çevrim antrenmanda yapacağımız hareketlerin videosunu ona gönderiyordum, o da gelip burada o hareketleri yapabiliyordu. Haddinden Fazla bodur sürede, çokça pir başarılar elde etti. Demin, Türkiye şampiyonasına hazırlanıyor. Ondan çok henüz pir başarılar bekliyoruz diye konuştu.

‘OTİZMLİ AYRINTILAR YÜZMEYİ HENÜZ MAHDUT ÖĞRENİYOR’

Yüzme antrenörü Gidişat Meze ise Alp, özel bire bir çocuk. Namına başmaklık ayrı bir dünyası var. Antrenmana bilcümle haddinden fazla bahtiyar geliyor. Ecnebi dillerden kelimeler öğrenip bize söylüyor. Hızına alelade yetişemiyoruz. Kahraman’in arz çok sevdiğim özelliği ise kişi kendini konuşarak motive etmesi. Ona haddizatında bizim haddinden fazla husus söylememize ister kalmıyor. Çünkü Alp, başaracağına inanan ayrımsız çocuk. Ailelerin başlangıçta çocuklarının otistik olduklarını keşfedip ona bakarak çocuklarını bağ duydukları spora yönlendirmesi ve çocuklarını sosyalleştirmesi gerekiyor. Bu çocukların konsept gelişimi açısından az çok yüce. Otizmli çocukların su korkuları olmuyor. O yüzden yüzmeyi daha şen öğrenebiliyorlar ifadelerini kullandı.

Share: