Karaman’da bozuk köy okulu malumat, müzakere, firez akademisine dönüştürüldü

Karaman’de Mustafa Eksiksizlik Gültekin, hoca babasının doğup büyüdüğü köye selen, tekellüm, hars akademisi küşat hayalini hayata geçirdi.

Karaman’ın Sarıveliler ilçesine vabeste Göktepe Mahallesi’ndeki sakat köy okulu, hayırseverlerin desteğiyle yenilendi. İçerisinde sayısal kitabevi, robotik kodlama ve bilgisayar atölyesi, çalgı ve foto sınıfları mevcut Haydar Gültekin Bili Hanek Ekin Akademisi, belde köylerdeki çocuklara üstelik yetişek verecek.

Mustafa Eksiksizlik Gültekin (63), Göktepe beldesine bağlı Esentepe Mahallesi’nde doğup büyüdüğünü köyüne haddinden fazla husus medyun olduğunu söyledi.

Babası Haydar Gültekin’in İvriz Köy Enstitüsü’nden 1956 yılında mezun olduğunu tamlayan Gültekin, “Babam henüz sonradan öğretmen reşit. 4 sene Hadim’in ayrımsız köyünde muallimlik yaptıktan sonra doğup büyüdüğü Esentepe’birlikte 7 sene muallimlik yaptı. Ülkemizin çeşitli yerlerinde görev yaptıktan sonradan zahmetli oldu. Kendisi öğretmenliğin yanı sıra âşık ve yazar bir kişiliktir.” dedi.

Gültekin, babası ile köye yüksekokul kurmaya karar verdiklerini, babasının güzeşte sene emrihak ettiğini söyledi.

Çevresine babasının hayalini anlattığını ve bindi gördüğünü rapor eden Gültekin, şöyle konuştu:

“Sene başında çalışmalarımızı başlattık. Köyün kullanılmayan çarkıt okulunu akademi haline getirdik. Eğitim Bilimi, malumat ve laf çevrelerinden destek aldık. Bu destek sebebiyle bu durumdayız. Burada benzeri sayısal kitabevi, bire bir robotik kodlama ve 3D yazıcıyla destekli elektronik beyin atölyemiz bulunuyor. Elektronik Beyin atölyemizde beyinli tahtamız var. Sınıflarımızda robotik kodlama, Türkçe doldurulma, hikaye imla teknikleri dersi, bilgisayar, enstrüman, koro, suret dersi çalışmaları yapılabiliyor. Vakit Kaybetmeden bu köydeki çocuklara değil belde köylerdeki çocuklara bile hizmet vermeyi düşünüyoruz. Burada her özdek gönüllük esasıyla yürüyor. Öğretmenlerimiz eğitimcilerimiz fahri namına çalışıyor. seçkin ücret ne alınıyor, ne ödeniyor.”

Kandilli Rasathanesiyle köydeki Bayır tepesine sarsıntı dürme istasyonu kurulması için mücahede başlatıldığını anımsatan Gültekin, buraya kurulacak gözlemeviyle çocuklara yıldız bilimi dersi vermeyi hedeflediklerini söyledi.

Eksiklerin iyilikçi desteğiyle tamamlanmaya devam ettiğini dile getiren Gültekin, şunları kaydetti:

“Teleskoplarımız tedarik edildi. Ayrımsız zamanda laboratuvarımızda mikroskoplarla bölgeye ilgilendiren endemik nebat taraması yapıp, bölgenin endemik bitkilerinin coğrafi işaretlemesini planlıyoruz. Okulun bahçesinde bile futbol, basket, uçan top ve alan topu dersleri verilebilecek sahalar hazırlanacak. Hem mevki ortamında hem talih dışında projemizden insanlara bahsettik. Zat çevremiz, çevremizin çevresi, sosyal medya yoluyla insanlara ulaştık. Üstüne uzman şahıslar köye büyüklüğünde gelip bizlere destek oluyor. Burada çocuklarımıza bilgelik, sanat, firez alanında sponsor eğitimler vermeyi hedefliyoruz.”

Zor literatür öğretmeni Ahmet Ataseven dahi Haydar Gültekin’in kendisinin ilkokul öğretmeni olduğunu belirterek, “Bu köyde doğup büyüdüm. Bura açılınca koruyucu olmamı istediler. Seve seve kabul ettim. Doğrudan veya dolaylı bu köyden okuyup giden herkesin üstünde Haydar Gültekin hocamın emeği var. Biz birlikte üzerimize düşeni yapıyoruz. Dışarıdan gelen eğitimciler var.” ifadesini kullandı.

“Proje beni çok heyecanlandırdı”

Göktepe Belediye Başkanı Mustafa Doğan, beldelerine vabeste Esentepe mahallesinde her evden arz beş altı 2 hoca çıktığını söyledi.

Mahallede mevcut çarkıt köy okulunun cehennem olmak üzere olduğunu dile getiren Doğan, akademiyi şöyle anlattı:

“Haydar hocam ölüm etmeden önce akademi projesini bana anlatıp destek istemişti. Bu proje o zaman beni haddinden fazla heyecanlandırmıştı. Memat edince oğlu Mustafa Kemal ile yola çıkarak, işsiz tıpkı yeri adamakıllı benzeri yaşam alanına çevirdik. Buraya Haydar Gültekin Fen Musahabe Hars Akademisi ismini verdik. Çocuklarımız burada foto, enstrüman, dram kursu alıyorlar. Kütüphanesinden faydalanıyorlar. Laboratuvarında bitkileri inceliyorlar. İnşallah gözlemevinde yıldız bilimi bilgileri alacaklar. Esentepe’den ülkemizde ve dünyada kirli bırakacak domuzuna öğrenciler yetişecek. Eğitmenlerimiz Türkiye’nin gelişigüzel yerinden gelip fahri olarak çalışıyorlar. Bu sene çokça çok öğrencimiz yoktu. Fakat gelecek yıllarda mekân mahalle ve köylerdeki çocuklarımızı buraya taşıyacağız. Ben inanıyorum kim bu bayağı mahalle mecmu dünyada bilinir aynı meydan olacak.”



Share: