Guz Deresi Kanyonu natür tutkunlarının yeni rotası olacak

Bolu’nun Seben ilçesindeki 12 kilometre uzunluğundaki Guz Deresi Kanyonu, oluşturulan 3 kilometrelik üslup tarafından ekoturizme kazandırılacak.

İlçe merkezine tahminî 5 kilometre uzaklıkta bulunan, tarihi 3 bin 200 yıl öncesine müstenit Solaklar Kayaevleri mevkisindeki kanyonun, turistik gayeli görüşme edilebilmesi üzere Teşrinisani 2021’birlikte himmet başlatıldı.

Seben Kaymakamlığı, Uray ile Bolu Orman Toprak Müdürlüğü tarafından yapılan his yürüyüşü sonrası kanyonun 3 kilometrelik bölümü ekoturizm güzergahı adına belirlendi.

Etüt çalışmaları ve proje çizimlerinin arkası sıra kanyonun 3 kilometrelik kısmında yürüyüş yolu oluşturuldu.

Kış mevsimi nedeniyle küşayiş verilen çalışmaların, bu yıl kanyonun üzerine yapılacak seyir terasıyla tamamlanması planlanıyor.

Bölgenin konumu, barındırdığı tarihi ve kültürel güzelliklerle huy tutkunlarının yıpranmamış rotası olması bekleniyor.

“Seben turizmden doğruluk ettiği payı algı”

Seben Belediye Reisi Fatih Kavak, AA muhabirine, Abant ve Yedigöller milli parkları ile Taşmak Tabiat Parkı sayesinde seçme yıl yüzbinlerce turistin ülfet ettiği Bolu’da Seben ilçesinin de yapılan çalışmalarla turizmden adalet ettiği payı alacağını söyledi.

İlçede, Seben Gölü, Solaklar Kayaevleri, 333 odalı Muslar Kayaevleri, Kınıkçı Kanyonu, Çeltikdere Kilisesi, Hoçaş Müstehase Ormanı üzere birbirinden iyice yerlerin bulunduğunu dile getiren Kavak, Guz Deresi Kanyonu’nun mefret turizm noktalarından biri olduğunu kaydetti.

Kavak, kanyonun turizme kazandırılması için 2021 yılında başlayan çalışmaların sonuna gelindiğini aktararak, “Dar Boğaz toplam 12 kilometre uzunluğunda ve 6’da 3 engel seviyesinde. Dar Boğaz, Bolu Orman Havza Müdürlüğü yoluyla Bolu’daki önceki ekoturizm güzergahı car edildi. Şu anda projenin yüzdelik 75’lik kısmı olan tutum yolları, ayazlık ve köprüler tamamlandı. İnşallah 2023 yılının önce aylarında Bolu’da önceki ekoturizm güzergahının açılışını buradaki turizm tesisimizle gerçekleştireceğiz.” diyerek konuştu.

Seben’in, Bolu üzere şanlı aynı turizm destinasyonu olduğuna değinen Kavak, şöyle bitmeme etti:

“Seben dediğimizde aklımıza önceki mevrut turizm ve tarımdır. Turizmde bizler nazik tıpkı envantere sahibiz. Batı Karadeniz’in en nazik gölüne sahibiz. Solaklar Kayaevleri, 333 odalı Muslar Kayaevleri, Kınıkçı Kanyonu var. Erken zaman Bitinya Krallığı’ndan kalma kilisemiz var. Hoçaş köyümüzde Türkiye’deki önceki ve tek fosil ormanı var. Bolu, Yedigöller, Bataklık, Abant’ın birlikte Seben Gölü, Guz Deresi Kanyonu ile turistlerin ilgisini calip bir yer olacak.”

Kavak, çalışmaların elan tamamlanmamasına karşın ziyaretçilerin bölgeye ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.

Share: