Filistinli uzmanlara göre İsrail’in Mağrip Şeria’da kalan baskınları “er seçimlerle” ilişkili

Filistinli uzmanlar, İsrail’in sonuç dönemde işgal altındaki Gün Batısı Şeria’da mütezayit baskınlarını ve gerginliği tırmandırmasını teşrinisani ayında yapılacak er seçimlerle ilişkilendirirken, ordunun anlaşılan noktalar odaklı operasyonlar yürüttüğünü, geniş yetenekli harekatlardan kaçındığını, bu şekilde Filistin yönetiminin üstelik konumunu koruduğunu belirtiyor.

İsrail ordusu 2022 yılı esasen bu yana Günindi Şeria’nın hele Nablus, Dölüt ve Tubas kentlerine baskın şeklinde gücük devamlı operasyonlar düzenliyor. Operasyonlar sırasında sene başından bu yana birçok Filistinli hayatını kaybederken, çok sayıda sevimli de gözaltına alındı.

Kargaşa, sonuç zamanlarda Batı Şeria’daki dominant ve ablukalarını artırdı. ara sıra türlü beldelere baskın düzenleyen askerler, antre çıkışları dahi kapatarak, Filistinlileri mağdur ediyor.

Filistinli gruplar ise bu uygulamalar karşısında İsrail askerlerini misyon almaya başladı.

İsrail ordusunun Gün Batısı Şeria’üstelik artan baskınlarını değerlendiren Filistinli uzmanlar, bu baskınları son teşrin ayında yapılacak er parlamento seçimleri ile ilişkilendiriyor.

Uzmanlar, ordunun çıktı kıtipiyoz yetenekli ve acul operasyonlar yürüttüğünü, degaje çaplı harekatlardan kaçındığını, bu politikanın Filistin yönetiminin bölgedeki yerini koruyarak, silahlı dayanma güçlerini tasfiye etme amacı taşıdığını savunuyor.

İsrail’in Garp Şeria politikası

El Halil Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Profesörü Bilal herif-Şubeki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tel Aviv’in Mağrip Şeria’daki politikasının güvenlik ve siyasete dayalı çift boyutlu olduğunu belirtti.

Güvenlik boyutunun, Mağrip Şeria’birlikte mukavemet güçlerinin yaygınlaşmasından endişeyle mukavemet güçlerine ait seçme hücrenin dağıtılmasına odaklandığını tabir eden Şubeki, “İsrail’in yaptığı operasyonların yapısına bakıldığında Batı Şeria’daki mevcut asayiş sistemini tahrif amacı taşımadığı görülür.” dedi.

Şubeki, İsrail’in, Mağrip Şeria’da Filistin yönetiminin mevcudiyetine bozma gelmemesi üzere bölgedeki düzenlilik sistemi bozulmadan sadece dayanma hücrelerini namevcut etmeyi istediğinin altını çizdi.

Profesör Şubeki, İsrail’in 2000 yılındaki İkinci İntifada’dahi olduğu kadar Batı Şeria’evet dinamik benzeri şekilde girmesinin, Filistin yönetiminin bölgede oluşturduğu 15 yıllık güvenlik sisteminin yıkılmasına sebep olacağı yorumunu yaptı.

Konuyu siyasal açıdan ele düzlük Şubeki, İsrail’bile yasama kurulu seçimlerinin yaklaşmakta olduğuna işaret ederek, “Seçme öncesi cezrî sağcı söylemler daha çok şiddetlendi. Ilımlı ve sol kesimler dahil cemi politik akımlar Filistinlilere alın daha anif uygulamalar yürüterek sağcı topluma ayn kırpmaya çalışıyor.” dedi.

Mevcut durumun, İsrail ile Filistinliler beyninde açık yetenekli ayrımsız çatışmaya dönüşmesini ırak ihtimal namına gören Şubeki, “Bölgedeki hareketliliğin, kitlesel hareketliliğe dönüşmesi üzere bunu üstlenecek gruplar olması lüzumlu. Ancak şu temel arbede bakıldığında Fetih Hareketi’nin kitlelere liderlik etme konusundaki adımları çok vurgun. Hamas ise Gün Batısı Şeria’birlikte bölük pörçük ayrımsız tekstil olduğu üzere mevcut durumlara güçlük etmesi gibi değil.” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail, Filistin yönetiminin yok olmasını istemiyor

İsrail uzmanı Haldun el-Bergusi, Tel Aviv yönetiminin söylemlerinin orduya Filistin topraklarına istediğini yapabilme hakkı verdiğini belirterek, “İsrail ordusu çabuk ve biricik noktaya odaklı operasyonlar icra politikası güdüyor. Şehirleri basıyor, Filistinlileri öldürüyor evet dahi gözaltına alıyor bilahare çekiliyor.” diyerek konuştu.

İsrail’in Filistin kentlerinin derinlerine girmeyi düşünmediğine, bunun gündeminde olmadığına dikkati çekici Bergusi, “Lif Aviv, operasyonları askerlerin öldüğü serbest kapsamlı harekatlara dönüştürmeden silahlı grupları bulunmayan etmeyi istiyor. Zira seçim öncesi askerlerin ölmesi hükümetin konumunu suratsız etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

Bergusi, bunun yanı sıra İsrail’in, açık yetenekli harekatlar dolayısıyla Filistin yönetiminin yıkılmasını evet da namevcut olmasını istemeyeceğini vurguladı.

Garp Şeria’bile akıbet dönemde baskınların artması ve gerginliğin tırmanmasının, intihabat zımnında Tel Aviv nezdindeki politik çıkmazdan kaynaklandığına dikkati çeken Bergusi, şunları söyledi:

“İsrail’da askeri geçmişi olmayan, güvenlikle ilişik siyasa ve kararlarıyla kendini ispatlamaya müteharrik tıpkı Başvekil bulunuyor. Buna değer askeri geçmişe erbap kendini politik yerine pazarlamaya müteharrik benzeri Defans Bakanı var. Kül bu olanlar, sağcılara ayn kırpma ve düşünce kazanma çabası.”

Share: