Depremden etkilenen 7 ilde müesses rüzgar enerjisi santralleri cümbüş üretmeye bitmeme ediyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 7 şehirde müesses 962,42 megavat gücünde 21 rüzgar enerjisi santrali, neşelilik enerjisi üretimine kesintisiz bitmeme ediyor.

“Asrın felaketi” yerine nitelendirilen depremlerin peşi sıra erke nakil hatlarındaki sorunlar nedeniyle neredeyse bölgedeki tamam rüzgar santralleri önceleri baypas kalırken, gelişmemiş sürede yapılan müdahalelerle üretimin sorunsuz olarak sürdürülmesi sağlandı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Kızoğlan, AA muhabirine, yaşanan şişman nâr zımnında dip üzüntü zarfında olduklarını söyledi.

TÜREB namına depremin yaşandığı önceki saatlerden bu yana zelzele bölgesinde kontrol kurtarma ve başka ihtiyaçların temini amacıyla seferber olduklarını belirten Erden, “Bunların birlikte bölgedeki artan enerji arz güvenliği ihtiyacına yanıt verebilmek açısından bölgede kurulu rüzgar santrallerimizin kontrolleri bile hızlıca yapıldı. Rüzgar santralleri anne yapıları depremi haddinden fazla şükür hasarsız atlattı ve ısı yayımı şebekesindeki hasarlar tamamlanarak şebekenin devreye alınmasıyla bu arada bütünü bütün sığa devreye münfail durumda. Kanalizasyon olmadığında santrallerimiz dahi üretilen elektriği istihlak noktalarına yansıtma imkanı olmadığı amacıyla mecburen durdu ve şebeke devreye alınana büyüklüğünde çalışamadı.” dedi.

Kızoğlankız, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından o bölgede zindelik gösteren 962,42 megavat gücünde bütün 21 rüzgar enerjisi santralinin akıcı namına erke arzına katkıda bulunduğunu dile getirdi.

En efdal sığa Hatay’da

11 santral ve 437,47 megavat yerleşmiş güçle bölgede bildirme fazla rüzgar enerjisi kapasitesine sahip mülk olan Hatay’da santraller Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin arkası sıra neşelilik üretimine devam ederken, Osmaniye- Gaziantep bölgesinde de 242 megavatlık 3 santralci sorunsuz çalışıyor.

Depremin forma üssü Kahramanmaraş’ta bulunan 121,5 megavat kapasiteli 2 santral, Gaziantep’te saha alan 65,55 megavatlık 1 santral ile Adana’da bulunan 33,4 megavatlık 1 santralin bile hayatiyet üretimine bitmeme ettiği belirtiliyor.

Osmaniye-Kahramanmaraş ile Adıyaman ve Malatya’da kâin sırasıyla 23,3, 27,5 ve 11,7 megavatlık 3 santralin bile sorunsuz çalıştığı kaydediliyor. Böylelikle Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 7 şehirde vadi alan 962,42 megavat gücündeki 21 rüzgar enerjisi santrali, elektrik enerjisi üretimine akıcı bitmeme ediyor.

Share: