Çambükü Köyünde Otlak Alanları İçin Direnen Köylülere İstanbul’dan Bindi Geldi, Ayrımsız Saatte 500 İmza Toplandı

GENÇAĞA KARAFAZLI

Amasya’nın Taşova ilçesine merbut Çambükü köyünde otlak alanlarına birleştirme sanayi bölgesi (OSB) yapılmasına karşı süren direnişe İstanbul’dan destek geldi. İstanbul’daki Kadıköy- Eminönü iskelesi uğrunda, İklim Doğruluk Komisyonu, Ekoloji Birliği ve Destekli İstihdam Derneği (DİSDER) öncülüğünde yapılan imza kampanyasında bire bir saatte 500 imza toplandı. Çevreciler, Çambükü köyüyle senkronik kendisine yapılan imza kampanyasına, “Havama, suyuma, Çambükü’me tuşe”,”Çambükü halkı bekâr değildir” sloganlarıyla eşik etti.

İklim Adalet Komisyonu, Ekoloji Birliği ve DİSDER, Çambükü’nde mera alanlarına OSB yapılmasına karşı direngen köylülere bindi isnat etmek üzere bugün Kadıköy-Eminönü iskelesi uğrunda imza kampanyası düzenledi.

Kadıköy-Eminönü İskelesi uğrunda risale dağıtan bir karı yurttaş, “Kadıköydeyiz, Amasya Çambükü’nde ellerinden toprakları alınan köylüler için İstanbul halkını bilgilendiriyoruz. Amasya Çambükü için sen da imza ver” dedi.

“HUKUKİ SÜREÇ BITMEME EDERKEN EKİLİ TARLALARIMIZ BULUNMAYAN EDİLDİ”

İmza kampanyasını senkronik yerine Çambükü’nde sürdüren köylüler, kampanya sırasında bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“2021 yılı içerisinde Amasya Taşova ilçesine merbut Çambükü köyümüze; evlerimizin, yaşam alanlarımızın kolaylıkla yanından başlayacak şekilde, köyün tarım ve hayvancılık yaptığı alana organize endüstri bölgesi yapılmasına karar verildi. Çevresel güçlük değerlendirmesi (ÇED) raporuna ister görülmeden, OSB yapılacağı gerekçesiyle hukuki süreç devam ederken inikat kaynağımız olan otlak ve ceviz, bamya, şeftali, mısır mezru tarlalarımız namevcut edilmeye başlandı.

“KÖYÜN KALBİ NİTELİĞİNDE OLAN NAHIYE, FABRİKA KURULARAK NAMEVCUT EDİLECEK”

Çambükü köyü kadınları önde gelmek amacıyla, köylüler namına topraklarımıza topluluk geçmek amacıyla direnişe başladık. Çambükü köyümüzde tevhit sanayi bölgesi istemiyoruz. Ehlihibre ‘uygun değildir’ dedi, tekrar da projeden vazgeçilmedi. Değişmeyen ve ahir süreçlerde asla köy halkının görüşünü almayan OSB yönetimi, ısrarla buraya OSB yarmak istiyor. OSB alanı, köyün hem tarım hem mera alanı olduğu gibi benzeri zamanda köyün kalbi niteliğinde. Karye halkı olarak bizler amacıyla olmazsa gayrimümkün olan nahiye, kurulacak üretimevi ve işletmelerle bulunmayan edilecek.

“KÖYÜMÜZÜN MERA VE TARIM ALANINA KURULACAK OLAN OSB’NİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Yerleşim yeriyle bütünleşecek olan OSB hem ekosistemi bozacak hem birlikte mekân ve albeni kirliliğine sebep olacak. Ekincilik ve hayvancılık yapacak kendi kendine yetebilen bire bir köyken, topraklarımızdan ekmeğini kazanabilirken deminden elimizdeki tıpkısı apaz toprağı bile alacaklar. Bizler, bu köyde barınamaz, üretim yapamaz olacağız. Köyümüzün mera ve ekincilik alanına kabarmak istenen OSB’nin tağyir edilmesini istiyoruz. Siz bile mücadelemize imzanızla destek olun. Kampanyamızı başlatarak bundan sonra kişiye ulaşmamızı sağlayın.”

Share: