Bakanlıktan suyun eli nimetli kullanılması için eğitim bilimi seferberliği

TARIM ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Umumi Müdürlüğü’nce, suyun verimli kullanılması çalışmaları kapsamında büyükşehir belediyelerinde ‘baran suyu hasadı’ ve ‘gri suyun yeniden kullanımı’ ile terbiye seferberliği başlatıldı. Samsun ve Adana’de gerçekleştirilen eğitimlerde hem baran sularının depolarda biriktirilip baştan kullanılması, hem birlikte evlerde abdesthane dışında mergup atılmış suların arıtılarak baştan kullanılmasına ait toptan ve millî örnekler, uçucu projelendirme çalışmaları anlatıldı. Eğitimler İstanbul, Ankara ve Denizli’de bitmeme edecek.

Yağmur suyu hasadında; baran suyu yüzeyden akıp gitmesi engellenerek, kayran üstünde ve saha altındaki depolarda biriktiriliyor. Depolanan yağmur suyu gerekseme duyulan akarsu miktarına bakarak abdesthane rezervuarları, saflık, yeşil düzlük sulama, açar yıkama, bağırsak mekan ısıtma, endüstrilerde süreç suyu koyulmak için değişik alanlarda kullanılabiliyor. Dünyada üstelik birçok örneği düz düzlük baran suyu hasadı sistemleri Türkiye’de Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde, Ankara Çankaya Yaşar Eksiksizlik Parkı’nda, İstanbul Memleha Piri Reis Bey Üniversitesi Yeşil Kampüsü’nde, İstanbul Ustalık Üniversitesi Ayazağa Kampüsü’nde, Bursa Osmangazi Belediyesi Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde, İzmir Marmariç Baran Sulama Göleti’nde uygulanıyor. Buralarda geliştirilen projelerle yağmur suları depolarda biriktirilip, gerekseme mahsus alanlarda tekrar kullanılıyor. Mavera yandan İstanbul Yerebatan Sarnıcı, Muğla Osmanlı Sarnıcı ve Mardin Dara Antika Kenti’nin bile baran suyu hasadı uygulamalarında kullanılabilecek akıllıca yerler olduğu belirtildi.

GRİ SU İLE İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YÜZDE 50 VERİM SAĞLANDIEvsel kullanımdan kaynaklanan rastgele çeşit yıkama sularını içeren ‘gri su’ da arıtılarak yeniden kullanılabiliyor. Siyah su namına kabul edilen tuvalet atıkları ve çöp öğütücülerinden elde edilen azık atıkları hariç kalkmak için duşlar, umum yıkama lavaboları, çamaşırhaneler, çamaşır makineleri ve mutfak sularından kaynaklanan evsel atılmış sular bu kapsamda yine kullanılabiliyor. Gri su, rafinaj işlemi tamamlandıktan ve kullanıma hazır ayla geldikten bilahare otel, meslek, şifahane, şişko konutlar ve endüstriler kabil birçok alanda kullanılabiliyor. Gri akarsu, bir zamanda sulama suyu ve yangın afetine karşı bulunması gereken cuşiş hidrantlarında depolanarak ateş söndürme üzere üstelik değerlendirilebiliyor. Dünyada birlikte birçok örneği olan gri suyun baştan kullanımı sistemi Türkiye’birlikte İstanbul Havalimanı’nda uygulanıyor. İstanbul Havalimanı’nda boz suyun rezervuarlarda kullanılması ile akarsu tüketiminde yüzde 50’nin üstünde ongunluk sağlandı.81 İLDE YAYGINLAŞTIRILACAKTarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, deminden akarsu tasarrufu ve suyun mübarek kullanılmasına müteveccih projeler kapsamında ‘yağmur suyu hasadı’ ve ‘boz suyun baştan kullanımı’ projelerinin evcil yönetimler yoluyla 81 ilde yaygınlaştırılması amacıyla iş başlattı. Bu kapsamda öncelikle büyükşehir belediyelerine müteveccih eğitim seferberliği başlatıldı. İlk etapta Samsun ve Adana’de büyükşehir belediyelerinde çalıştaylar düzenlenerek, iklim değişikliğinin akarsu kaynakları üzerindeki mevcut ve beklenen etkileri, su tasarrufu amacıyla günümüz teknolojileri, baran suyu hasadı ve boz suyun yeniden kullanımı ile ait yarar/maliyet analizleri, küresel ve millî kullanma örnekleri, pilot projelendirme ve suyun fiyatlandırılması çalışmalarına müteveccih eğitim bilimi verildi. Eğitimler Denizli, İstanbul ve Ankara’üstelik devam edecek.BAKAN KİRİŞCİ: PAYDAŞLARIMIZIN ETKİN KURUM ÜSTLENMESİNİ ÖNEMSİYORUZTarım ve Orman Bakanı Birim Kirişci, suyun bıkılmayan tıpkı temel olmadığını belirterek, tasarruflu kullanılmadığı takdirde, bu kaynağın aynı gün tükeneceğinin unutulmaması gerektiğini kaydetti.29 Aralık’ta Su Yönetimi Eş Güdüm Müesses ve Toprak Yönetimi Suret Oturmuş Toplantısı’nın gerçekleştirildiğini anımsatan Kirişci, “Akarsu politikalarının sürdürülebilir ayrımsız yapıya kavuşturulması, suyun etkili yönetiminin ve bol kullanımının temini üzere peş düzeyde koordinasyon ve aksiyon birliğinin sağlanması öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bu nedenle paydaşlarımızın su yönetimi üzerine etken fiyaka üstlenmesini çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Kirişci, akarsu verimliliği çalışmaları kapsamında, evvel adımı evcil yönetimler ile alay malay attıklarını vurgulayarak, “İnanıyoruz kim bilgelik ve tecrübelerimizi birbirimizle hangi büyüklüğünde çok paylaşırsak, birbirimize hangi kadar yardım yaparsak, mecmu kâr de o oranda artar” değerlendirmesinde bulundu.

Share: