Askerlik döneminde mevrut mektuplarını noksan asırdır bu sandıkta saklıyor

Askeriye döneminde gelen mektuplarını kalık asırdır bu sandıkta saklıyor

ADANA – Adana’nın Kozan ilçesinde aktif 72 yaşındaki Habib Saygılı kalık asırdır askeriye mektuplarını bir sandıkta gözü kabil saklıyor.

1952 yılında 20 ay Balkı Doğubayazıt’ta askerlik eden ve muallel asırlık mektupları arşivinde saklayan Hürmetkâr abisinin muallel yüzyıl evvel müjdelediği Kozan’ın mülk olma hayalinin imdi hamur olmasını istiyor.

Kozan’üstelik zinde ve esnaflık fail Habib Saygılı yıllar sonraları hatırlarını eloğlu emretmek için nakıs yüzyıllık mektuplarını yeniden okumaya başladı. İlkokulda yaptığı sandığında tarihi anıları günümüze haiz Saygılı o bölüm yaptığı askeriye ile güncel askerlik ortada iri tıpkı ayırt olduğunu de kaydederek Türk Silahlı Kuvvetlerinin günümüzdeki muvaffakiyet ve gelişmişliğini da gururla izleme ettiğini aktardı.

72 yaşındaki Hürmetkâr ölüm etmeden Kozan’ın İl olma hayalinin gerçekleşmesini dercetmek istediğini tabir ederek, “1971 yılında yurtsal görevimi tahsis etmek üzere askere gittim. 4 kamer Ankara Etimesgut’ta idmansız birliğimi yaptım ve sonraları dağıtımda dirayetli birliği olarak Dert Doğubayazıt’a gönderildim. Bu sandık benim üzere çok kızıl. Askerliğim süresince mevrut mektupları sakladım. Benim ilkokulda ders kitaplarımı sakladığım sandıktı. Abimden gelen mektupları okudum. Ben Balkı’ya evvel vardığımda nefer tabelasında 30 bin yazıyordu Kozan’ında nüfusu 30 destek. Abime mektup yazdım ve çok üzülmüştüm o zaman Kozan bozukluk mülk değil diye. Askerliğime biteceği mümasil günlerde bana abim pusula yazdı ve iki beşaret vermişti. O mektupta kız kardeşimin nişanlanacağı gayrı beşaret ise Cumhuriyetin 50. Yılında Kozan’ın devlet olacağıydı. Aradan 50 sene eski ego Kozan’ın ülke olmasını tayf ediyorum. İstiyorum ki Cumhuriyetin 100. yılında devlet sayısı 100 olsa Kozan’birlikte mülk olsa ego haddinden fazla bahtiyar olurum. Bugüne büyüklüğünde hükümetlerin hepsini gördük biliyorum. Yer kıpırdak hükümet bu hükümetimiz Kozan’ı iklim yapamaz ise kimesne yapamaz” dedi.

Çok takatli şartlarda askeriye yaptığına özen çekici Saygılı şöyle bitmeme etti: “Benim dönemimde askeriye zorluydu, akarsu sıkıntımız vardı. Güncel askeriye şartları ile o ahit askeriye şartları kıyaslamaz bile. Sonuç evre abat ve fena hâlde kaslı teknoloji ile askerlik yapıyor gençlerimiz. Silahları teknoloji o dönemle kıyaslanamaz. Fire asırda çok özdek değişti.”

Share: