Kdz. Ereğli Şehremini Posbıyık’tan, Yazar Akbayram Konserinden Sonra Askı Alayına üstelik Yasak Getirilmesine Aksülamel: “Amasra’birlikte Askı Alayı…

Kdz. Ereğli Belediye Reisi Halil Posbıyık, Zonguldak Valiliği’nin Yazar Akbayram konserinin peşi sıra ilçede yapılacak fener alayına birlikte yasak getirmesine aksülamel gösterdi. Posbıyık, “Fener alayı, Cumhuriyet’ini dost Ereğli’nin simgesidir” diye sergiledikleri sarp duruş konusunda Ereğli Kaymakamlığı’nın anlayışsız aşama attığını, ferda akşam ezanı kaymakamlık halkıyla birlikte Cumhuriyet için yürüyeceklerini söyledi. Posbıyık, “Ereğli’birlikte Edip Akbayram konseri bozma ediliyor amma Edirne Belediyesi Yazar Akbayram’la Cumhuriyet Konseri düzenliyor. Türkiye’nin birçok yerinde DÜRÜST Partili belediyeler bile karışma konserler yapıyor ama Ereğli’bile yasaklanıyor. Facianın yaşandığı Amasra’bile birlikte şehremaneti fener alayı yapıyor, bizde yasaklanıyor. Ego, bunu akseptans etmiyorum” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, zaman düzenlediği basın toplantısında, Zonguldak Valiliği’nin ilçede Cumhuriyet Bayramı dolasıyla düzenledikleri Edip Kortej konserinin arkası sıra askı alayına dahi haram getirmesini eleştirdi.

Kdz. Ereğli’deki Yazar Akbayram konserinin fesih edildiğini, ancak Türkiye’nin bir nice durumunda Cumhuriyet Altını Bayramı’nda konserler düzenlendiğini tamlayan Başbuğ Posbıyık, facianın yaşandığı Amasra’bile üstelik cevaz verilen askı alayının Ereğli’dahi yasaklandığını söyledi. Posbıyık, “Yalman durduk, ‘Hiç kimesne olmasa bile eşimle yürüyeceğim’ dedim, Kaymakamlık hoşgörüsüz adım attı. Ferda umum Ereğli halkını Bağlık Karakolu önüne yürüyüşe bekliyorum” dedi.

Komutan Posbıyık, açıklamasında şunları söyledi:

“EREĞLİ VATANINI, MİLLETİNİ SEVEN CUMHURİYETÇİ BİR KENTTİR”

“Ereğli; vatanını, milletini dost Cumhuriyetçi aynı kenttir. Amasra’birlikte meydana gelen zehir eroin faciası, bütün ülkeyi olduğu kadar Ereğli halkını ve bizleri derinden üzmüştür. Benzeri öğün henüz hayatını kaybeden madencilerimize Allahtan yağmur, acılı ailelerini başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Bu faciadan bilahare, Cumhuriyet’imizin 99. sene dönümü dolayısıyla hazırlıklarımıza başladık. Kaymakamlıkta tıpkı komisyon kuruldu ve bu komisyonda başkan yardımcım ve ekin müdürüm üstelik görevliydi.

Rastgele zaman olduğu gibi Cumhuriyet Altını Bayramı’mızı sunma iyi şekilde tesit etmek üzere hazırlıklarımızı yapmıştık. Bunun için sanatkâr Yazar Akbayram ile anlaşmıştık. Askı alayı için bayraklar, meşaleler hazırlanmıştı. Askerlik, mızıka verecekti.

Ve belli sanatçı ile birlikte etkinliklerimizi halkoyu ile paylaştık.

“25 EKİM’DE ETKİNLİKLERİMİZ İPTAL EDİLDİ”

Ancak 25 Teşrinievvel Salı haset, Kdz. Ereğli Kaymakamlığı’ndan elimize benzeri abece ulaştı. Yazıda, Zonguldak Valili kararıyla grizu faciası gerekçe gösterilerek Yazar Akbayram konseri, askı alayı ve resmi izlence dışındaki tamam etkinliklerin iptal edildiği bildirildi.

Edip Akbayram, sosyete mal reşit, Cumhuriyet’ini seven, duyarlılığı ile yaşıt reşit, eğlencenin değil ağıtın sanatçısıdır. Buna rağmen konserin halel edilmesini nazikâne karşıladık ve hızlı hızlı devrisi ahit kaymakamlığa askı alayını yapmak için arzuhâl ile başvurduk. Zira fener alayı, Ereğli’nin gelenekselleşmiş Cumhuriyet kutlamalarının simgesidir.

Yine 26 Teşrinievvel’deki yazıda, bu talebimize dahi ret cevabı verilmiştir.

27 Teşrinievvel’da, bu öğün de ‘Kutlama komitesince hazırlanan programda tamlanan fener alayı programı gerçekleştirilmeyecektir’ denilmiştir diye tıpkı abece geldi. Herhangi Bir seferinde şaşkına dönüyoruz. beraber kulağımıza geliyor, İskenderun’bile dinleti var, Ankara’üstelik konser var, acaba Ereğli’da illet olmuyor diye.

Arkası Sıra ego, hiç kimesne gelmese birlikte eşimle birlikte bayrakları alıp yürüyeceğimizi, basına beyanat verdim.

27 Ekim akşamı ise kaymakamlıktan tıpkısı açıklama yapılarak, ‘Kurum ve kuruluşlar, sivil sosyete kuruluşları ve halkımızın Cumhuriyet’imiz için yapacağı yürüyüşlere seçkin haram olmadığı’ açıklamıştır.

“KDZ. EREĞLİ, CUMHURİYET’İN YERYÜZÜ ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİDİR”

Karadeniz Ereğli, Cumhuriyet Altını’in arz majör merkezlerinden biridir. Zonguldak, Türkiye’nin geçmiş vilayeti, Şanlı Atatürk’ün çokça önem verdiği tıpkı kayran. Esbak yıllarda Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu tıpkısı düzlük. Amma ahit içerisinde bazen değerlerimizi kaybettiğimizi, tıpkı ağabeyiniz adına, yılların siyasetçisi adına gördüğümü beyan etmek istiyorum. Cumhuriyetçi başlamak geçmek, hemen Cumhuriyet Bayramlarında, ayrıksı zamanlarda çıkıp hazırladığı iki satır yazıyı okuyup alkış kabul etmek geçmek değildir.

Ereğli’üstelik bu yapılıyor. ‘Balo düzenleyeceğiz’ diyorlar, daha ‘yasaktır’ der demez baloyu fek ediyorlar.

“CUMHURİYETÇİ KOCA TESLİM OLUR MU”

Yahu diren kardeşim, ya diren. Teslimiyetçilik peki mu? Cumhuriyetçi koca doğrulama peki mu? Kavi bittabi ki yasaları, kanunları dinleyeceğiz. ‘Edip Akbayram’ı iptal et’ dediler, emrettiler, celal emretti diye bozma ettik. Amma ‘Yürüyüşten katiyen vazgeçmeyeceğiz’ dedik. Direndik. ‘Hiç kimesne gelmezse eşimle beraber yürüyeceğim’ dedim, açık söyledim. Tekrar ediyorum; bir aydan beri belediye ve ekip arkadaşlarım nazik tıpkısı sıkıntı içerisindeyiz. Geceleri uyku uyumuyoruz. Gelişigüzel dönüş bire bir abece ile karşılaşıyoruz. ‘Onu ika, askı alayını ika, konseri ika.’ Balaban tıpkısı ruhsal gerilim amma hiç bırakmadık peşini. Aynı mücadeleyi bitmeme ettirdik. En böylecene kaza, dün akşam ezanı geç saatlerde alfabe yayınladı, ‘Yürüyüş azade’ dedi.

“EDİP AKBAYRAM EDİRNE’DE KONSER VERİYOR”

Yazar Akbayram… Ben, kendisi ile anlaştım, kül hazırlığımı yaptım. Ama burada dümen beni yasakladığı amacıyla benim elimden aldılar, 29 Teşrinievvel’birlikte Edirne’üstelik dinleti veriyor.

Bu mutluluk, 85 milyon, eğer bire bir yerde çığlık varsa tıpkı sadakatle matem tutması geçişsiz. Suudi Arabistan Kralı ölüyor, 3 bölüm yas ilan ediyorlar.

Hiç kimsenin sesi çıkmadı. ‘Atatürkçüyüm’ diyen, Cumhuriyet hayranı politik partilerden benzeri tek laf yok, bir yegâne tığ konuşuyoruz.

“AMASRA BELEDİYESİ FENER ALAYI DÜZENLİYOR”

Elan ilginç ayrımsız husus söyleyeyim. Amasra Şehremini, 41 madencinin martir olduğu, toprak altına girdiği Amasra’da Belediye Başkanı, askı alayına nida ediyor. Amasra’üstelik, şehitlerin olduğu yerde yol, askı alayı, gelişigüzel şey azade, Ereğli’da bulunmayan. Ego bunu kabul etmiyorum, kabul edenler etsin. Siyasi partilerden belirti yok, sivil topluluk örgütlerinden belirti bulunmayan. Böyle ayrımsız özdek olamaz, başkaldırı ediyorum.

Ankara Büyükşehir Belediyesi 3 zaman dinleti yapıyor. Geçkin Zonguldak Lansman günleri başladı İstanbul’dahi. Ama o lansman günlerini yapan kuruluşlar, federasyonların başındaki adamlar, kâffesi, AKP’den saylav olmaya çalışan adamlar. Gelişigüzel kalem coşku vardı. Alkışlar içerisinde eğlenceler, konserler, seçme şey yapıldı. Ama Ereğli’bile yok.

İskenderun’üstelik Kıraç, dinleti veriyor. Türkiye’nin her tarafında… Her şeyden vazgeçtim, Amasra’da, şehitlerin olduğu yerde var; Ereğli’bile, ‘şehitler var’ deyip bana yaptırmıyorlar.

“KARABÜK, KASTAMONU, TEMAS YERDE…”

Buyurun burası Karabük, üslup, fener halayı, Karabük’te temas husus var. Şerefle, gururla uray başkanları zar ediyorlar. Amma Ereğli’de namevcut. Ama Ereğli’birlikte olmaması balaban değil; politik partilerden, sivil cemiyet örgütlerinden tık namevcut. Amma ayrımsız yere gittiğimizde, toplantı yaptığımızda, konuşması sırası geldiğinde, ‘Cumhuriyetçiyim, Atatürkçüyüm’ diye niteleyerek yıkarlar ortalığı.  Ereğli’nin düştüğü genişlik bu. Ereğli’de Cumhuriyet sevdalıları azalmaya başladı.

Safranbolu’bile dahi ilan etmişler. Kastamonu Valisi’ne, gazetede okudum, ‘Bize bu imkanı verdin’ diyerek umum teşekkürname ediyor.

Tıpkı bir tane Ereğli Belediyesi’nin mücadelesi ile bu işlerin altından kalkamayız. Siyasal partilerinin ve sivil cemiyet örgütlerinin belediyeye cemaat çıkması lazım.

Bugün Cumhuriyet Altını Bayramı törenlerinde dahi hangi büyüklüğünde kayırıcı kalabalığı vardı. Tümce özlemle bugünü bekliyor. Amma bu işle görevli olan siyasi partiler, sivil sosyete örgütleri kılını bile kıpırdatmıyor. Vatandaşların kafası önde. Bunu arz etmek istedim. Cemi halkımızı, yarın ellerinde bayraklar ile Bağlık Karakolu önüne bekliyorum. Cumhuriyet Altını’imiz için halkımızla birlikte yürüyeceğiz.”

Share: