Atık kıyafetlerden kağıt üreterek hoşgörüsüz dönüşüme katkı sağlıyorlar

Yalova’daki İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’ne bozuk kıyafetlerini getiren ziyaretçiler, hem kumaştan geleneksel yöntemle kağıt üretimini öğreniyor hem dahi kalın kafalı dönüşüme katkıda bulunuyor.

Yalova Belediyesi vasıtasıyla Sıfır Atılmış Projesi kapsamında başlatılan uygulamayla eskiyen kıyafetler toplanarak Raif Dinçkök Firez Merkezi’ndeki (RDKM) İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’ne getiriliyor.

Müzeye bağışlanan yahut ziyaretçiler aracılığıyla getirilen kıyafetleri makinede öğüten çalışanlar, elde ettikleri malzemeyi hamura dönüştürüyor.

Osmanlı’dan kalma geleneksel yöntemle kağıt üretilen müzede, defter, kart, düğün davetiyesi kadar bir nice ürün dahi hazırlanıyor.

Alelhusus alelade yaşta çocukların deste gösterdiği uygulamada toplanan 2,5 titrem ruba kağıda dönüştürüldü.

Okullarda yapılan duyurunun arkası sıra çarkıt kıyafetlerini alarak müzeye gelen öğrenciler, elleriyle yaptıkları kağıtlardan oluşan hediyelik defter, akıl defteri gibi ürünlerden de alabiliyor.

Müzede görevli konferans tarihçisi ve ahali yapımı kağıt uzmanı Aytekin Vural, AA muhabirine, İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’nin 2013’te hizmete açıldığını söyledi.

Son yıllarda kağıtçılığın gelişmesiyle gelişigüzel çeşitleri çoğalttıklarını aktaran Vural, “Başkanlığımız talepleri doğrultusunda atılan çokluk ve akim atılan etkinliklerimizi bu sene kayırıcı seviyeye çıkarma kararı aldık. Daha Çok bozuk elbiseleri da kullanmaya başladık. Daha önce muhtelif yapraklar, atık kağıtlar kullanarak yaptığımız düşüncesiz tahavvül kağıtlarını deminden pamuklu atılmış elbiselerle yapmaya başladık. Zaten ülkemizin önce kalın kafalı tahavvül tesisi haddizatında sakat elbiseleri toplayıp tekrar kağıda çeviren 1745 yılındaki Yalova Kağıthanesi’dir. Şehrimizin tarihten aldığı böyle benzeri yoğun var.” diyerek konuştu.

Öğrenciler, bozuk kıyafetlerden 150’ye mail eser yapabiliyor

Ziyaretçilerin getirdiği pamuklu sakat kıyafetlerle, kendilerine ait, şehirlerini katakulli fail yahut içerisine değişik bitkiler katarak muhtelif hediyeler yaptıklarını dahi kaydeden Vural, şöyle konuştu:

“Alelhusus kırtasiye ürünlerinde öğrencilerimizin kendi atıklarını getirerek burada defterler, takvimler, ajandalar, kartvizitler kabil sayamadığımız 150’ye yakın ürüne dönüştürebilmesini amaçlıyoruz. Kollar buraya gelerek kendi kağıdını üstelik öz ürünü birlikte yapacak. Bu kadar şişman bir elbise toplanması hareketi Türkiye’da bu büyüklüğünde yavaş ilk defa oluyor. Belediyemizin bu seneki amacı kağıttan kağıt, alelhusus giysilerden başlamak üzere atıktan kağıt etme hedefinde. Okullarımıza belediyemiz tamamen ücretsiz danışmanlık ve terbiye vermektedir. Özel girişimlere üstelik gene belediyemiz ücretsiz destek vermektedir. Amacımız ağız ağıza sıfır olana kadar atıkları toplayıp esasen görmek. imdi atılan toplarken hemen plastik ve kağıt toplamıyoruz. Yalova Belediyesinin eskimemiş başlattığı bu süreçle atılan elbiselerimizi dahi üretim sürecine katarak başarısız atılmış kağıtlara çevirmiş oluyoruz ve sonunda aynı ürünü elan beş altı ongun kesilmesi üzere kullanıma sunmuş oluyoruz.”

Müzede anadan görme ve modern kağıt üretimi ayrımsız arada anlatılıyor

Müze sorumlusu nutuk tarihçisi Asiye Akar dahi 1727’dahi matbaanın kağıt ihtiyacını bastırmak için İbrahim Müteferrika’nın şimdiki adıyla Elmalık köyü bölgesinde kağıthane yapımına başladığını söyledi.

Bu nedenle İbrahim Müteferrika’nın çokça şanlı bir isim olduğunu, müzede kendi matbaasında bastığı 9 eserin bulunduğunu tamlayan Akaret, şunları kaydetti:

“İbrahim Müteferrika’nın bizim amacıyla sunma kocaman görevi matbaacı olması amma bunun birlikte Osmanlı döneminde padişahların beraberinde çeşitli görevlerde bulunmuş benzeri sima. Bizim ve özellikle Yalova bölgesi üzere berenarı eke hizmetini da Yalova Kağıthanesi’ni (Kağıthane-i Yalakabad) kurması açısından koskocaman bire bir kişioğlu. Halkımız müzemizde Osmanlı dönemindeki anadan görme kağıt üretimini ve bunun yanında mümasil dönemde yapılan gündeş kağıt üretimini ayrımsız arada görebiliyor.”

Müzede antrparantez hasis ayrıntılar üzere masal anlatımı ve origami eğitim alanı oluşturulduğunu de kaydeden Akar, sanatkâr Vukuf Gökhan tarafından ağız ağıza atılmış kağıttan mamul eserlerin birlikte sergilendiğini aktardı.



Share: