Yenice Ihlamur Balı ‘Tescil’ yolunda

Türkiye’nin genişlik büyük blok ormanlarına erbap Karabük’ün Yenice ilçesinde yörede yetişen ıhlamur ormanlarında üretilen ve natürel hoş koku tadı ile ile ad yapan Ihalmur balı coğrafi meni ve tescil ahiz önünde ilerliyor.

Dünya Doğayı Himaye Vakfı (WWF) eliyle acil adına korunması gereken 100 hamam noktadan biri namına gösterilen ilçede kuzeni ile alay malay arıcılık işleyen İsmet Karakırık arıcılığın gelişmesi için çalışmalarını devam ettirdiğini söyledi.

Arbetoum ve orman denizi ile Türkiye’nin yeryüzü balaban blok ormanlarını içerisinde mevcut Yenice ilçesinde birinci sınıf ve fazla bulunan ıhlamurlardan üretilen ballara arzu dönem geçtikçe artıyor.

Yenice’nin ayrımsız köyü olan Kuzdağ Köyü’nde emmi oğlu İsmet Karakırık ile gelişigüzel arıcılık fail Zekeriya Karakırık bölgenin ıhlamurları ile ünlü bir nahiye olduğunu belirterek, “Buradaki ıhlamurlarımız dünyaca anılmış. Asfalta ve sanayileşmeye ırak ağız ağıza katıksız bire bir ortamda üretiyoruz. Burada kuzenimle bu arada arıcılık yapıyoruz. Kestirmece 200 kovan ile senelik ayrımsız ton üzerinden üretimle öncelikle bağırsak pazarda sonrasında yerli ve lehçe alım satım atılmak amacıyla ürünlerimizi sunmaya çalışıyoruz” dedi.

Doğal ortamda tamamen uzvi şekilde üretilen Ihlamur balının coğrafi meni ve tescil işlemlerinde bitmeme ettiğini kaydeden Karakırık, “Bundan sonraki çalışmamızda Karabük İl Tarım Müdürlüğü, Yenice Kaymakamlığı, Yenice Esnaf Odası Başkanlığı ve Karabük Arıcılar Birliği’nden Yenice’üstelik elektrik gösteren ihvan koyulmak için coğrafi belen ahzetmek üzere çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu konuda Hacettepe Üniversitesinde benzeri hocamız doktora çalışmasını bile tamamladı. Hazırlıklarımızın şişman çoğunluğu tamamlandı sayılır. Mümasil tıpkı zamanda de neticeye erdirmeyi düşünüyoruz. Yenice ıhlamur balını tescillendirip coğrafi meni ile Türkiye piyasasına sunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

” Gaye poleni vatandaşlara iaşe etmek”

Ihlamur balı’nın beraberinde asıl hedeflerinin B vitamini zenginliği bulunan poleni vatandaşlara yedirtmek olduğunun üstelik altını çizen Zekeriya Karakırık, “Çiçek Tozu protein kaynağıdır. Özellikle B grubu vitaminlerinin hepsini içinde bulundurduğundan belde biz poleni müşterilerimize çoğaltmak istiyoruz ama direkt poleni yediremediğimizden en azından karışımla yedirelim diyerek bal, çiçek tozu ve katışıksız sütü karışımıyla bir macunda yaptık. Karışımın içine da saf sütünü belli benzeri oranda katıyoruz. Diyet Uzmanı eşliğinde kattığımızdan galiba sınırları var. Tıbbi benzeri alanımız bulunmayan. Sadece müşterilerimizin madun limitlerde günce enerji ve vitamin ihtiyaçlarını eğlemek amacıyla yaptık” ifadelerini kullandı.

Karabük Arıcılar Birliği yönetiminde de bulunan İsmet Karakırık arıcılığın print ve zorlukla benzeri gelişim olduğunu belirterek, “Kışa girerken arı bakımıyla başlayan, peşi sıra baharda günahsız beslemesi süren bu yolculukta ıhlamur ağaçlarının çiçek açmasıyla ıhlamur balı üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu mühlik görüngü temas sene hakeza devam kıymet. Banko yabana atılmaması gereken çokça adamakıllı ıhlamur çiçeğimiz var. Örgensel olan Türkiye’nin sunma fena hâlde ıhlamurlarının olduğu coğrafyadayız. Coğrafi işaret çalışmaları bitmeme ediyor. Bizim işimiz hoppadak bal değil, bunun yanı sıra ana arı üretimiyle birlikte, çiçek tozu ve arı sütü bile alıyoruz. Elimizden geldiğince bütün dahası için çalışıyoruz” dedi.

“Kristalleşmiş bal organik incik”

Organik balın kristalleşen bal olduğunun altını çizen İsmet Karakırık, “Kristalleşen bal konusunda muzdarip durumda olduğunu. Bal banko kristalleşecek. Kristalleşmiş bal tor incik. Uzvi baldır. Bu durumu insanlara anlatmakta zorlanıyoruz. Marketlerden aldığınız ballar 72 derecede kaynamış, mamul ballar. O ballar zenginlik boyu raflarda durur. Banko vitamin alma şansınız bulunmayan. Bizde kaba bal petekten süzüldüğü ant işlenmeden olmamış bal olarak şişelere doldurulur. Bu bal hıfız koşullarına 3-4 kamer bilahare kristalize almak zorunda. Bunu üstelik ısıtılmış 40 derecelik benzeri suyun ortamında kendiliğinden çözülür. Zinhar kaynatılarak kriztalize ergin balın çözümü yapılmasın. Vitamini hiç tıpkısı şekilde kaybolmaz.” şeklinde konuştu.

“Liselerde arıcılık sınıfları kurulmasını önerdik”

Karakırık, arıcılığın gelişimi açısından ellerinden gelen desteğini vereceklerini yetişek camiasına çağrıda bulunarak, ” Milli Yetişek Müdürlüğünde yapılan tıpkı toplantıda liselerde arıcılık sınıfı kurulması yönünde önerim oldu. İnşallah Yenice Yortan Çok Programlı Küçük Asya Lisesi’nde arıcılık sınıfı açıldığı takdirde tığ yer gösterip kovanlarını vermek gibi mektepli sayısına bakarak saf verebileceğimizi, öğrencilere öğüt verebileceğimizi söyledik. Bu konuya müspet birlikte baktılar. Hakeza benzeri dershane açılırsa sözümüzün arkasındayız. Bu sözüm Karabük Üniversitesi amacıyla üstelik makbul. Şayet Arıcılık Bölümü açarlarsa kovanları getirirlerse, öz da veririz, ders da veririz. Arının kuşkusuz üretileceği, polenin hangi olduğu, propolisin hangi olduğu, halis sütünün bittabi alınacağı üzerine havari oluruz. Bizim burada Ihlamur balının coğrafi işareti ve tescili ile üretime üstelik şişman ulama sağlar. Hoppadak 50 yaşın üzerindeki arıcıların değil tendürüst neslin bile arıcılık yapması mukteza. Hep yaşlılar yapıyor ve melfuf iş adına yapıyor. Arıcılığın hangi gitmek olduğunu bilmeyenler var. Kurulacak sınıflarda bunun eğitimi verilerek, gençler yapsın kim temelden gelsin, arının hangi olduğunu bilsin. Çoluk Çocuk yapsa henüz bilinçli, henüz verimli ve melfuf değeri faziletli nişane elde edilir” ifadelerini kullandı. – KARABÜK



Share: