Türkiye’de 12 koşa olduğu değerlendirilen step kartalının sayısı ölçülü çalışmalarla artırılacak

“Korumada öncelikli enva” arasına alınan ve Türkiye’de 12 koşa olduğu değerlendirilen bozkır kartalının korunması için Bozkır Kartalı Ulusal Eylem Planı hazırlanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Umumi Müdürlüğü tarafından proje yürütülüyor.

Türkiye’deki Nesli Coşkunluk Altındaki Türler İçin Eylem Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi Projesinde, tayyareci türlerden biri olan bozkır kartalının çoğaltılması hedefleniyor.

Projenin yürütücülerinden çandır hayatı uzmanı Süreyya Cevat İsfendiyaroğlu, AA muhabirine, step kartalının çokça nadir görülen tıpkısı asıl olduğunu söyledi.

Türkiye’de 12 çift olduğunu değerlendirdiklerini nâkil İsfendiyaroğlu, “Proje kapsamında Konya sınırlanmış havzasında 40 periyot süresince kayran çalışması yaptık. Tuz Gölü, Karapınar ve Ereğli özellikle gelmek üzere çevredeki sulak alanlarda gözlemlerde bulunduk. İyileştirme çalışmaları yaparak bölgede bundan sonra kartalı cezbedebiliriz ve esirgeme çalışmalarıyla bunların burada kalmasını, ati nesillere intikal etmesini sağlayabiliriz.” dedi.

İsfendiyaroğlu, step kartalının Kazakistan, Rusya ve Moğolistan’üstelik görüldüğüne belen ederek, şöyle konuştu:

“Nesli tenakus tehdidi altında. Vaktiyle Romanya’ya kadar gidiyordu. Fakat işte serencam çağ süresince buradaki bulunan bala çıkaran kartalların tamamına yakını gömülü. Kişi birlikte hemen Ölçülü Küçük Asya çevresindeki steplerde bulunuyor. Bura haddinden fazla bastırık altında ayrımsız ekosistem. Bunu baş başa nasıl koruyabiliriz, araştırmaya çalışıyoruz. Düzlük bazında problemleri inceledik ve araştırdık. Yani kartal yumurtaya otururken hangi gibi problemlerle karşılaşıyor, civcivleri muntazır tehlikeler nedir’ bunların hepsini listeledik, çözüm aramaya çalışıyoruz. Bozkır Kartalı Millî Eylem Planı ile hal haritası çıkaracağız.”

“20 çifte büyüklüğünde çıkarabileceğimizi rüya ediyoruz”

Bu gösteri planına ait hedefleri anlatan İsfendiyaroğlu, “5 yıl zarfında 12 koşa olan step kartalının 20 çifte büyüklüğünde çıkarabileceğimizi düş ediyoruz. Ulaşılabilir ayrımsız amaç. Bozkır kartalı ülkemizde üreyen küresel ölçekte nesli hınç altındaki kartallardan biridir. Bozkır kartalı köşeli kanatlara erbap, uçuşta yeryüzü ayrıntılı parmakları gösteren kuşlardır. Er yaş gruplarında uçuşta kanat altında beyaz sıklet benzeri bant bulunuyor. Bu özelliğe erbap tek kartal. Batıda kuş gözlemciliği geniş aynı hobi. Onların bu türü almak için geleceği vadi, Türkiye.” ifadesini kullandı.

Share: