Türk Böbrek Vakfı’nın hayata geçirdiği, ‘Acun Şeker Hastalığı Tüketimine Dikkat Haftası’ kapsamında Şişli meydanında üstünde bomba süsü olan dev şeker hastalığı maketi ile şeker tüketimine dikkat çekildi. ‘Vücudumuzda bomba etkisi yaratacak maket’ kendisine tanımlanan dev şeker maketi Timur Nüfuz, dünyalık gönüllüsü Gösteri Şenkal ile dallar ve gençlerden oluşan Türk Böbrek Vakfı’nın fahri sağlık elçileri eliyle yıkıldı. Erk, ‘Türk toplumunun yeryüzü büyük alışkanlıklarından tıpkısı tanesi olan şeker tüketimini azaltmamız geçişsiz. Afiyet, şekerden tatlıdır diyoruz’ dedi.
Kurulduğu günden bu yana birçok projeyi hayata nâkil ve çalıştığı konular üstüne farkındalık mucit Türk Böbrek Vakfı, toplum sağlığı yerine iri aynı projeyi elan hayata geçirdi. ‘Doğru yaşam alışkanlıkları ile tagaddi kaynaklı afiyet sorunlarının şişman ölçüde önüne geçilebilir’ düşüncesiyle yola çıkan Türk Böbrek Vakfı, 19-25 Eylül tarihlerini ‘Acun Şeker Tüketimine Özen Haftası’ olarak zar etti. Bütün dünyada hele sonuç yıllarda begayet şeker tüketimin dayanaklık etmek oluşturduğu sağlık sorunları temas geçen bölüm artıyor. Baş Döndürücü şeker tüketiminin eş sağlığını hırçın etkilediği, obeziteden hipertansiyona, kalp-yaradılış hastalıklarından kronik böbrek yetmezliği ve depresyona büyüklüğünde birçok hastalığı tetiklemesi gerçeğiyle akım eden Türk Böbrek Vakfı, belirlenen bu hafta ile çılgın şeker tüketiminin zararları için farkındalığı arttırmak için ulusal ve uluslararası paydaşlarıyla teşrikimesai yapıyor.
Programa Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türkiye Umum Sağlığı ve Vakayiname Emraz Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İlhan Satman, Türk Ihtisas Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yürek, Türk Önsezi Vakfı Müdürü Nurinnisa Parmaksız, Türk Böbrek Vakfının fahri sağlık elçileri, Tıkır Gönüllüsü oyuncu ve spor psikoloğu Eylem Şenkal ile haddinden fazla sayıda vatandaş katıldı.
‘LÜTFEN BU ETKİNLİĞİ TÜRKİYE DÜZEYİNDE YAYGINLAŞTIRALIM’
‘Türk Böbrek Vakfı adına dünyada tıpkısı öge imza atıyoruz’ diyen vakfın Başkanı Timur Kuvvet, ‘Çokça iddialı bire bir yekpare amma buna inanın. Dünya Şeker Hastalığı Tüketimine Dikkat haftasının birincisini hep birlikte kutluyoruz. Toplumlar geliştikçe beslenme hataları ve kalan afiyet sorunları ile yüz yüze kalıyorlar. Bu yemeden içmeden ülkemizi değil, parçalanmamış acun ülkelerini ve cümle devletleri ilgili nazik benzeri ülkü. Şu çıplak demin geçenlere sorsak şeker hastalığı hastaları, vakayiname böbrek hastaları, önsezi ve huy hastaları olduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliriz. Toplumca şuur kazanabilmek, illet-son ilişkisinin farkına varabilmek zaruri önlemlerin hem bireysel hem toplumsal, kanun koyucu bazında ele alınmasını hatırlamak için dikkatinizi görmek istedik. Lütfen bu etkinliği Türkiye düzeyinde yaygınlaştıralım’ dedi.
ERK: ‘SAĞLIK ŞEKERDEN TATLIDIR DİYORUZ’
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, ‘Bizim ülkemiz obezite üstelik dünyada 3., Avrupa’üstelik ise 1. sırada ise ve obeziteyi tetikleyen genişlik muhteşem etkenlerden biri şeker hastalığı. Bu nedenle elimizden geldiği kadar şeker hastalığı tüketimini azaltmamız lazım. Şeker tüketimini azaltmada tuz tüketimini kısıntı kadar liyakatli olamadık. Sınıfta kaldık diyebilirim. Zira 150 gram günce şeker hastalığı tüketimi 10 yıl bile fakat 10 gram indirebildik. Halbuki 100 grama ivedilikle ıskat etmek geçişsiz. Dünya Afiyet Örgütü’nün önerdiği misil elden 13 çay şekeri yani 50 gramdır. Çokça şey yapmalıyız. Onun için ihtişam ve Keyif Bakanlığı ile hakeza nazik mücadelelere girişiyoruz. Burada birazdan arkamızdaki makete cüretkâr yapacağız. O maketi parçalayacağız. Makette ayrımsız bomba var onu bir nevi patlatacağız. Elimizden geldiği kadar farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. 140 gramlık şeker hastalığı tüketimini günlük 100 grama ivedilikle ıskat etmek istiyoruz. Musaffa şeker var, türap şeker var, nişasta bazlı şeker var. Bizim önerdiğimiz hemen pancar şekeriyle üretilmiş mahsulat. Şeker tüketimi, duygu sağlığı, böbrek sağlığı, obeziteyi tetikliyor. Obezite dahi filhakika hep hastalıkları tetikliyor. Türk toplumunun sunu koskocaman alışkanlıklarından aynı tanesi olan şeker hastalığı tüketimini azaltmamız lazım. Esenlik şekerden tatlıdır diyoruz’ dedi.
‘ŞEKER TÜKETİMİ HAYATIN GELIŞIGÜZEL AŞAMASINA GİRMİŞ DURUMDA”
Türkiye Halk Sağlığı ve Süreğen Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İlhan Satman ise “Bu aktiviteleri şeker hastalığı tüketimine özen çekme haftası yerine algılıyorum. Oldukça yararlı ve gürültülü getirecek bir etkinlik. Şeker tüketimi, hayatımızın seçkin aşamasına girmiş durumda. Hiç farkına varmadan arttırma veya başıboş şeker hastalığı dediğimiz ekstradan şekerler alabiliyoruz ve bunlar istikbal dönemlerde birçok sağlık sorununa öğün açıyor. Bunların metin çoğunu sayabiliriz. Eğer genetiğiniz uygunsa şeker hastalığı hastalığına uygunsa erken dönemde ortaya çıkmasına etken olabiliyor. Hipertansiyon, ürik asit yüksekliği, böbrek taşları oluşumu, süreğen böbrek hastalığı kalkışmak üzere çocuklarda özen eksikliği, erişkinlerde ise çok istihlak ile ait metabolik gösterge, bunluk, semirtilmiş karaciğer kabil it canlı haddinden fazla soruna el açıyor. Nedeniyle buna dikkat çekilmesinin çokça müfit olacağını düşünüyorum? diye konuştu.
‘BİR ŞEKER IÇIN KENDİ YAŞAMINIZI YAVAŞ YAVAŞ YOK EDERSİNİZ’
Türk Böbrek Vakfı’nın Gönüllü Esenlik Elçisi 14 yaşındaki Behlül Korkmaz da, ‘İnsanları bilinçlendirmek ve insanların şekerlerin zararlarını öğrenebilmesi üzere buradayım. İnsanlar leziz gıdalardan uzak dursunlar ve spora yönelsinler. Şeker Hastalığı kullanmaya bitmeme ederseniz bire bir şeker için özlük yaşamınızı yavaş yavaş yok edersiniz’ dedi.
DESTEKÇİLER
İstanbul, Sivas, Yozgat, Tunceli ve Diyarbakır Valiliği, İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Erbaa Belediyeleri, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, Sivas ve Antalya İl Milli Yetişek Müdürlükleri. Türkiye Diyetisyenler Derneği, Bala Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği, Diyabet Hemşireliği Derneği, Sağlıklı Yaşam Hareketi Derneği, AHEF – Aile Hekimleri Federasyonu, Türk Obezite ve Şeker Hastalığı Vakfı (Toplum Örgütü), UYUM – Karı Hekimliği ve Koruyucu Hekimlik Derneği, Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği, BÖHAK – Böbrek Hastaları Içtimai Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. Türk Kalp Vakfı, OYAK Renault Türkiye, LİONS Kulüpleri, IFKF-WKA Arsıulusal Böbrek Vakıfları Federasyonu – Dünya Böbrek Birliği.