Toptan piyasalar, “ince mütemadi efdal repo ortamı” endişeleri ile olumsuz seyrediyor

Global behre piyasalarında, merkez bankalarının getiri artırımlarına bitmeme edeceği beklentilerini güçlendiren bili ve sözle yönlendirmelerle menfi benzeri gidiş izleniyor.

ÇAKER’dahi mazi açıklayan verilere bakarak, Müstahsil Eşit Endeksi (ÜFE) ocakta aylık yüzdelik 0,7 ve almanak yüzdelik 6 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Ülkede haftalık başıboşluk başvuruları bile geçen hafta 194 bin ile beklentilerin altında kaldı.

Öte yandan, Mayıs 2020’den bu yana sunma düşük seviyesini kaydeden Philadelphia Fed İmalat Endeksi, sektörde daralmanın sürdüğüne meni ederken, göz başlangıçları da düşüşünü 5’inci taban taşıdı.

Üretici fiyatlarında 7 ayın bildirme hızlı yükselişine meni fail veriler ve aylakçılık başvurularındaki düşüş, BENDE Suret Bankası’nın (Fed) getiri artırımlarına rağmen ekonominin mukavim kalmaya bitmeme ettiğini gösterdi.

Verilerin ardından piyasalarda Fed’in gelecek ayki toplantısında 25 temel puanlık nema artırımına gideceğine verilen ihtimal yüzde 82’ye gerilese üstelik bibi yer etkili dalgalı adına masada duruyor. Bankanın 50 baz puanlık getiri artırımına ise yüzdelik 18 belki veriliyor.

Ocak kocaoğlan enflasyon verilerinin peşi sıra değerlendirmelerde bulunan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyonda yukarı yönlü risklerin sürdüğünü belirterek, “Fed’in ürem oranını yüzdelik 5’in üstüne çıkarması ve detaylı benzeri müddet o seviyelerde tutması lüzumlu.” dedi. Mester antrparantez, repo artışlarının resesyona neden olabileceğini birlikte söyledi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Fed’in getiri artışlarının, bitmeme eden konuşu büyümeye rağmen enflasyondaki yavaşlamayı koruyacağını kaydetti.

Bu gelişmelerle New York borsasında endeksler periyot boyu satıcılı bire bir ezgi izlerken, Bullard’ın akıbet toplantıda 50 baz puanlık ürem artışını savunduğu haberinin gündeme gelmesiyle satışlar derinleşti. Dow Jones endeksi yüzde 1,26, S&P 500 endeksi yüzde 1,38 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 1,78 derece kaybetti. Dolar endeksi mazi yatay bir seyirle 103,9’dan kapanmasının ardından bugün 104,3’e yükseldi. KUL’nin 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 3,90 ile 1,5 ayın en erdemli seviyesini test etti. KÖLE’nin indeks vadeli kontratları üstelik yeni güne düşüşle başladı.

Avrupa tarafında, eşkal bankası yetkililerinin kibritçi mülk politikalarının süreceğine müteveccih yönlendirmelerine rağmen şirket bilançolarının beklentilerden dolgunca gelmesi ile pay piyasaları geçmiş pozitif seyrederken, toptan çapta mütenakıs riziko iştahı ile endeks vadeli kontratlarında bakir günün satıcılı başladığı görülüyor.

Avrupa Forma Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bankanın almanak raporuna ilgilendiren Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, para şişkinliği baskıları karşısında tıpkı ahir toplantıda nema oranlarını 50 baz benek elan artırmayı planladıklarını belirtirken, Almanya Kalıp Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel de ECB’nin para şişkinliği beklentilerini istikrara kavuşturmak amacıyla azimli davranması ve henüz çok nema artışı yapması gerektiğini savundu.

Bu gelişmelerle geri Fransa’dahi CAC 40 endeksi yüzdelik 0,89 ve İngiltere’dahi FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,18 artarak kapanış rekoru kırdı. Almanya’üstelik DAX 40 endeksi yüzdelik 0,18 artışla günü tamamlarken, dolar endeksindeki güçlenme ile ekü/dolar paritesi 1,0633 ile 5 haftanın genişlik düşük seviyesini gördü. Avrupa’da fihrist vadeli kontratlar bakir güne satıcılı başladı.

Asya genelinde ESIR borsalarındaki aksi havanın devralındığı görülürken, vukuf akışının de cılız olması ile global gündemin öne çıkması dikkati çekiyor. Japonya tarafında ise şekil bankası başbuğ adayı Kazuo Ueda’ya ait fen akışı izlenmeye bitmeme ediliyor. Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, hükümetin strüktürel ecir artışları ile şişkinlik hedefinin kararlı aynı şekilde sürdürülmesi üzere öğretim üyesi Kazuo Ueda’yı eskimemiş eşkal bankası başkanı olarak seçtiğini söyledi.

Bu gelişmelerle Asya borsalarında yıpranmamış günün negatif başladığı görülürken, kapanışa andıran Çin’bile Şanghay mürekkep endeksi yüzdelik 0,1 ve Japonya’de Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,7 değer kaybetti.

Yurt içinde, geçmiş oynaklığın faziletkâr seyrettiği BIST 100 endeksi, dönem ortamında 5.311 puanın üzerine çıksa birlikte kapanışa yakın kazançlarının benzeri kısmını kalın kafalı verdi ve haset yüzdelik 1,17 artışla 5.008,58 puandan tamamladı. Dolar/TL ise cemaziyelevvel 18,8545 ile esbak kapanış seviyesinin hızla üzerinden günü tamamlamasının peşi sıra zaman bankalararası piyasanın açılışında yatay seyrini sürdürerek 18,8610’dan muamele görüyor.

Analistler, Fed’in faiz oranlarını tıpkısı süre elan yükselteceği ve erdemli repo ortamının detaylı süre devam edeceği beklentileri ile behre piyasalarında satıcılı tıpkı tutum izlendiğini söyledi.

Verilere duyarlılığın artması ile oynaklığın benzeri süre henüz gündemde kalabileceğini aktaran analistler, güçlükle ortamında ise alınan tedbirlerin piyasalara yansıması ve Kahramanmaraş merkezli depremlere ilgilendiren haber akışının izlenmeye bitmeme edileceğini bildirdi.

Analistler, bugünün vukuf gündeminde az içinde çevre katılımcıları anketinin, sıkı dışında ise İngiltere’de tarumar satışlar, Almanya’birlikte ÜFE ve Avro Bölgesinde akan dengenin öne çıktığını ifade ederek, maharet açıdan BIST 100 endeksinde 4.750 puanın bindi, 5.200 ve 5.400 seviyelerinin direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Piyasalarda zaman izleme edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, gücük ay Ortalık Katılımcıları Anketi

10.00 Türkiye, mabeyin ayı gücük vadeli aut namus borcu istatistikleri

10.00 Türkiye, ev bey istatistikleri

10.00 İngiltere, ocak kocaoğlan düzensiz satışlar

10.00 Almanya, karı ayı ÜFE

12.00 Avro Bölgesi, meyan kocaoğlan cari işler dengesi

18.00 KÖLE, karı ayı avangart indeks

Share: