TBMM ‘Amasra Maden Kazasını Araştırı Komisyonu’nda ‘söz kabul etme- verme’ tartışması (2)

‘2022 YILINDA TOPLAM 12 LIME PROGRAMLI TEFTİŞ YAPTIK’

Iş ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Delalet ve Teftiş Başbuğ Yardımcısı Hasan Kutluhan Kenevir de komisyonda bir banak yaptı. Kendir, Delalet ve Teftiş Başkanlığı’nın Emek ve Toplumsal Asayiş Bakanlığında aracısız Bakana tutkun namına hayatiyet gösteren bir organizasyon olduğunu bildirdi. Kendir, “Teşkilatımız, Türkiye genelinde 5 ekip başkanlığında; Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Adana illerinde konuşlanmış müfettişleriyle, ülkenin tamamın dahi bu müfettişlerin orada konuşlanması çokça aynı şey en etmiyor çünkü biz maden teftişlerini mevki genelinde yapıyoruz ve herhangi bir ildeki beyaz zehir mühendislerimizi ülkenin tamamında dahi kullanıyoruz. Müfettişin orada konuşlanıyor olması, ülkenin başka alanlarında teftiş faaliyeti göstermiyor anlamına gelmiyor” dedi.

Kenevir, yapılan denetleme sayıları ile ilgili vukuf vererek, “2022 yılında hep 12 pasaj programlı denet yaptık. Daha zaten yıl sonuçlanmadığı amacıyla teftişlerimiz bibi bitmeme ediyor. Müfettişlerimiz sahada. İş sağlığı ve güvenliği yönünden bu 12 programlı teftişimiz çatı iş yerlerinde yan yapım gelişim yerlerinde, uyuşturucu sektöründe, maden aksiyon yerlerinde. Büyük sınai kazaların kim ona ezcümle SEVESO diyorlar oluşabileceği buraya kaydolmuş gelişim yerlerinde kim hareket sağlığı ve güvenliği yönünden programlı teftişler cümbüş tevzi şirketlerinde, sefine yapım sektöründe, köylü dönüşüm özne tesislerde, azık sektöründe, kağıt ve kağıt ürünlerinde, kimyasal yön üreten iş yerlerimizde, möble ve ağaç sektöründe ve akıbet olarak bile oluşum ürünlerinin imalatında halihazırda yürüyor, yıl sonuna büyüklüğünde bitmeme edecek. Akan yıl henüz kapanmadığı amacıyla 2022 sayılarını vermiyoruz. Geçen sene bakımından, 2021 yılında yapılan teftişlerimiz; analog sektörlerde 13 bin 217 şerha programlı denet yaptık” diye konuştu.’176 BİN 737 DEVAM MEVZUATA AYKIRI HUSUS TESPİT ETTİK’Kendir, yaptıkları bu teftişlerde 730 binin üstünde çalışana ulaştıklarını tabir ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Denet ettiğimiz iş yerlerinde toplamda bu büyüklüğünde etkin mevcuttu. Bu iş yerlerinde 176 bin 737 modül mevzuata muhalif başlik belirleme ettik. Tığ bu aksiyon yerlerinde, teftiş sırasında, teftişe ara ita usulüyle bu eksikliklerin giderilmesi üzere gelişim verenlerin mücahede yapmasını sağladık. Bu teftişlerin böylecene 169 bin 5 adedi denet sırasında giderildi. Teftiş ettiğimiz gelişim yerlerinden bir kısmına toplamda 62 milyon 595 bin 641 Türk Lirası yönetimsel nakdî ceza uyguladık. 216 iş yerinde ise işçiler için bunaltıcı dirimlik ateş bulunması sebebiyle işin durdurulması kararını aldık. Bunun dışında ihbar, şikayet, talep ve referans üzerine yaptığımız program dışı teftişlerde ise 10 bin 882 iş yerinde denet gerçekleştirdik. 1 milyon 315 bin üzerinde çalışana ulaştık. 11 bin 928 mevzuata çap başlik belirleme ettik ve iş verenler aracılığıyla denet boyunca bunların 10 bin 448’i giderildi. Giderilmeyen hususlar için bu iş yerlerinin tıpkı kısmına 95 milyon 418 bin 997 Türk Lirası idari para cezası uygulamakla beraber esasen dediğim kadar ağır sıklet hayati tehlike bulunan iş yerlerinden 44’ünde de durdurma uygulamış bulunuyoruz.”BAŞMÜFETTİŞ KILIÇARSLAN: 2022 YILINDA 225 YERE MÜLK CEZASI ÖNERDİK

Düzentileme ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Denet Başkanlığı İş Başmüfettişi Alpaslan Kılıçarslan da komisyonda benzeri sunum gerçekleştirdi. Kılıçarslan, “Yer altı kömür madeni adına, enerjik 5 müteharrik ve üzerinde tanımladığımız 117 iş yerimiz var. Buraları herhangi bir sene denetliyoruz. Düzlük şeş metal madeninde 177 çalışanımız var. Bu sayılar bittabi enstantane adına değişebiliyor. Esrar fiyatları ve kömür fiyatları değiştikçe madenlerin müteharrik sayıları artıp azalabiliyor. Biz bunu entelekt yerine çekiyoruz. Saha altı ocaklarının tamamını denetliyoruz ve düz üstü olanları dahi kattığımız ahit, 2021’dahi buna ilişik 377 çingi yönetsel para cezası önermişiz. 2022’üstelik şu anne kadar 225 ama halihazırda teftişlerimiz devam ettiği amacıyla biz bu sayının artacağını, elan fazla olacağını ön görüyoruz. Güzeşte sene 57 durdurma uygulamışız; bu sene, şu esas büyüklüğünde 33 durdurmamız var. Bizim sayı farkı izlence teftişlerimizde giderilme oranımız yüzde 95’tir amma meydan şeş kömür ocaklarında yüzdelik 50’ye mümasil bir giderememe veya gidermeme oranımız var. Kayran şeş metaller ve vadi üstü madenlerde birlikte nispetle daha bağan benzeri gidermeme oranları olduğunu görüyoruz” dedi.

Share: