SUTAŞ ülkeleri enerji krizi zımnında yabansı toplandı

Avrupa Birliği (SU) üyesi ülkeler, erke krizine karşı faaliyet tüketiminin düşürülmesini, çarkıt istihsal işleyen ve şiddetli kar fail erke firmalarının vergilendirilmesini içeren eskimemiş tedbirleri onaylamaya hazırlanıyor. KEZ devir başkanı Çekya’nın çağrısı konusunda organ 27 ülkenin enerji bakanları Brüksel’de olağanüstü toplantıda tıpkısı araya geldi.

Toplantı girişinde açıklamalarda mevcut Çekya Uran ve Tecim Bakanı Jozef Sikela, “Vatandaşlarımız ve işletmelerimiz, baş döndürücü yüksek enerji fiyatları üstüne SU’nin konkre önerilerle gelmesini sabırsızlıkla bekliyor.” diye niteleyerek konuştu.

Toplantı gündeminde 3 kebir tedarik olduğuna bel eden Sikela, “Birincisi faaliyet talebinin azaltılması. Bu, şu anda yer fiyatlı olan doğal gaz kullanımını azaltacağı amacıyla cıvıltı fiyatlarını bir lahzada düşürecek tıpkısı ilaç.” ifadesini kullandı.

Sikela, ikinci önlemin çekirdeksel yahut yenilenebilir enerji gibi pimpirik faaliyet üreticilerinin elde ettiği karlara dip çizgi uygulanması olduğunu belirterek, bu işletmelerin mevcut değer artışlarından efdal karlar sağladıklarını anlattı.

Üçüncü tedarik olarak fosil mahrukat üreticilerinin begayet karlarından hesaplanan tıpkısı el birliği katkısı alınacağına dikkati çekici Sikela, bu tedbirlerin sorunun tamamını çözmeyeceğini söyledi.

Sikela, “Sekmen ve işletmelerin acil yardıma ihtiyacı var. Bütün üye ülkeler bu durumun farkında. Zımnında bugün siyasal aynı anlaşmaya varacağımıza ve tedbirleri sunu gücük sürede hayata geçireceğimize eminim.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile benzeri enerji savaşında olduklarını ifade fail Sikela, “Durmamalıyız. Kış geliyor. Demin harekete geçmeliyiz.” dedi.

Sikela, Komisyon’un yeryüzü gücük sürede hele doğal gaz fiyatının şüphesiz düşürüleceği konusunda katma önlemlerle gelmesini beklediğini vurgulayarak, “Bakanların, Komisyon’dan uygulanacak tedbirler üzerine konkre aynı çizgilik hazırlamasını temenni etmelerini bekliyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Komisyon’un çabuk cereyan etmesi gerektiğine meni eden Sikela, gerekli yasama işlemlerini olanaklı olan yeryüzü gelişmemiş sürede düğümlemek üzere gerektiği kadar yabansı derinti yapmaya amade olduklarını belirtti.

Sikela, İsveç, Almanya ve Danimarka’nın Yıldız Debi borazan hatları altyapısındaki hasarı bile gündeme getireceğine bel ederek, bu sızıntıların tıpkısı doğru olmadığını, Avrupa’nın enerji altyapısına yönelik seçme bayıla bayıla eyleme aktif ve birlikte tepki vereceklerini rapor etti.

Enerji krizine cebin AKARSU’nin tedbir çalışmaları

Öte yandan SU Komisyonu vasıtasıyla eylül ayında hazırlanan tekâlif, organ ülkelerin mecmu zindelik tüketimlerini yüzde 10 oranında gönüllü biçimde düşürmelerini, bildirme bati saatlerde hareketlilik tüketiminin mecburi yerine yüzdelik 5 azaltılmasını, yenilenebilir, nükleer ve kömür gibi kaynaklardan neşelilik üretenlerin gelirlerinin megavatsaat başına 180 avro ile sınırlandırılmasını ve müstehase yakıt sektöründen ‘tesanüt katkısı’ adı altında vergi alınmasını içeriyor.

Bu tedbirlerle DENIZ ülkelerinin toplanmış 140 milyar ekü kök toplaması, bununla vatandaşlara ve işletmelere destek sağlanması öngörülüyor.

Söz konusu tekliflerin unsur ülkeler yoluyla kabul edilmesi bekleniyor.

Enerji bakanları, daha sonraları faziletli doğal gaz fiyatlarını hafifletmek üzere daha çok politika seçeneği üstüne görüş alışverişinde bulunacak.

AKARSU Komisyonu önceki planına ithal doğal gaza tavan kıymet getirilmesini dahil etmemişti.

Aralarında Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika’nın birlikte bulunduğu SU üyesi 15 devlet, bu hafta KEZ Komisyonundan, ithal saf gaza tavan karşılık uygulamaya yönelik cazibe hazırlamasını istedi.

SUTAŞ Komisyonu, gaz üstüne atılabilecek kullanılmamış adımları ve uygulanabilecek ilave tedbirleri içeren resmi olmayan aynı doküman hazırladı ve unsur ülkelere sundu.

Komisyon, bu belgede saf gaza degaje biçimde tavan eşit getirilmesinin ağdalanmış olabileceği ve erke güvenliği üzere riziko oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan, Almanya, Hollanda ve Danimarka gibi ülkeler bu aşamada gaz fiyatlarına tavan getirilmesi fikrine sıcak yaklaşmıyor.

Gaza tavan eşit getirilmesinin enerji sunu güvenliğini riske sokacağı görüşünde olan bu ülkeler, uygulamanın özellikle kış aylarında gaz tedarikine beis verebileceğini değerlendiriyor.

Enerji bakanlarının saf gaza tavan fiyat uygulanması konusunu tehlikeli biçimde tartışması bekleniyor.

Share: