Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Bartın’da şişman açılış töreninde konuştu Açıklaması

Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, “Nazik teknolojilerin evcil ve milli imkanlarla üretilmesi, sanayimizin dijital dönüşümünün hızlandırılması ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi konularında tamlık imkanlarımızı şu anda seferber etmiş durumdayız.” dedi.

Vekil Varank, Bartın Kültür Merkezi’nde planlı Içtimai Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Projeleri Şişko Açım ve İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, Günindi Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) destekleriyle hayata sabık 28 milyon liranın üstünde değere topluluk 12 projenin resmi açılışı amacıyla şehre geldiklerini belirtti.

SOGEP yoluyla toplumun görece dezavantajlı kesimlerini toplumsal ve iktisadi hayata karışma etmeyi kolaylaştıracak amal yaptıklarını nâkil Varank, izlence kapsamında bu sene toplam bütçesi yaklaşık 18 milyon liralık olan 7 projeyi Zonguldak, Karabük ve Bartın’dahi destekleme kararı aldıklarını kaydetti.

Varank, bu projelerle bakir istihdam imkanları oluşturacaklarını, laf değil çalışmalar ürettiklerini vurgulayarak, bölgenin sanayisini, turizmini yapılan yatırımlarla hep beraber kalkındıracaklarını söyledi.

Son 20 yılda Bartın’a iblağ, ekincilik, şehircilik ve sosyal hizmetler başta kalkmak için birçok alanda 10 bilyon lirayı aşan yatırımların yapıldığını nâkil Varank, içeriden ve dışarıdan tamam engellemelere karşın Türkiye’nin istihsal, envestisman ve istihdam gündemini deli dolu tuttuklarını, kül şehirleri potansiyellerini harekete geçirecek, kalkınmalarını hızlandıracak sayımsız proje ve yatırımla buluşturduklarını kaydetti.

“Sanayideki kayıtlı istihdam 5 milyona yaklaştı”

Varank, kentlerin, mutluluk ekonomisine katkısını maksimum seviyeye çıkarmayı ve sonunda topyekun kalkınmış tıpkı Türkiye oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Lehçe kalkınma politikalarının beraberinde millî seviyede sanayinin gelişmesi amacıyla bile balaban ceht harcadık. Milli uygulayım bilimi hamlesi vizyonuyla hazırladığımız 2023 Sanayi ve Uygulayım Bilimi Stratejisi çerçevesinde ülkemizin gelişigüzel yönden dışa bağımlılığını azaltacak politikalar uyguluyoruz. Nazik teknolojilerin domestik ve milli imkanlarla üretilmesi, sanayimizin dijital dönüşümünün hızlandırılması ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi konularında kül imkanlarımızı şu anda seferber etmiş durumdayız. Hamdolsun bilcümle bu çetin çalışmalarımız meyvelerini vermeye bitmeme ediyor. Bakınız, salgın şartlarına karşın sonuç açıklanan verilere göre, sanayideki kayıtlı istihdam 5 milyona yaklaştı.”

Türkiye’birlikte 2009 yılında sanayide kayıtlı çalışanların sayısının 2 milyon 890 bin olduğu bilgisini paylaşan Varank, “Bugün 5 milyon ve 2009’birlikte bu ülkenin nüfusu kaçtı? 72 milyon, deminden kaç? 85 milyon. Nüfusumuz yüzde 17 civarında artmış. Tamam biz sanayideki istihdamı hangi kadar artırmışız? Yüzdelik 75 artırmışız. İşte bu, yaptığımız işlerin elbette meyve verdiğinin tıpkı göstergesi. Emniyetli olun, bu misil tam zamanların rekorudur. 12 maaş ihracata baktığımızda 250 milyar doları geçtiğimizi görüyoruz. Sanayi üretimimiz artmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Icra Vekili Varank, Türkiye’nin uran üretiminin artmaya devam ettiğini belirterek, “Haziran ayında geçen yıla nazaran yüzdelik 8,5’lik yetişkin artma söz konusu. Uygulayım Bilimi tabanlı girişimcilik alanında birlikte komple dizgin revan tıpkısı tabloyla karşı karşıyayız. 2022 yılının önceki 6 ayında ülkemizdeki girişimciler, 1,4 bilyon dolarlık kullanılmamış yatırım çekmeyi başardı.” dedi.

“Tahaccüm trendi 2022’de dahi bitmeme ediyor”

Türkiye’nin etrafındaki kırıcı çemberine karşın hedeflerine akla yatkın sakıncasız adımlarla ilerlediğini dile getiren Varank, Kovid-19 salgın döneminde birçok büyüklük çokça ağır sıklet sorunlarla boğuşurken, Türkiye’nin dallı güllü uran altyapısı, nitelikli muvasala imkanları ve jeopolitik konumu sayesinde mütenavip bir toptan istihsal merkezi olma iddiasını ağırbaşlı şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

Geçen sene kaydedilen yüzde 11’lik nema performansının bu iddianın sunu somut kanıtı olduğunu ifade eden Varank, bu performansla Türkiye’nin G-20 ve Avrupa Birliği (SU) ülkeleri ortada geçmiş sırada düz aldığını, 2022’bile birlikte bu trendin bitmeme ettiğini söyledi.

“Henüz müreffeh tıpkı Türkiye’yi düz yazı edeceğiz”

Varank, enflasyondaki sorunun haddinden fazla nazik kısmının toptan piyasalardaki dalgalanmalardan meydana geldiğine dikkati çekerek, Türkiye’nin petrol, gaz ve petrokimyada dışa tabi devlet olduğunu, güzeşte sene yer yağı ve doğal gaz amacıyla ödenen 45 bilyon dolarlık enerji faturasının bu yıl 100 bilyon dolara çıktığını aktardı.

Enflasyonun iri kısmının buradaki farklılıklardan geldiğinin altını çizen Nazır Varank, bu sıkıntıları en belli belirsiz şekilde atlatabilmek için vatandaşların imkanlarını müzayede gayreti içerisinde olduklarını dile getirdi.

Varank, “Haddinden Fazla henüz rahat ve gönençli bir Türkiye’yi inşa edeceğiz. Tığ bunu bir zamanlar başardık. Yüzdelik 180 enflasyonlardan bu ülkeyi bir tane haneli enflasyonlara getirdik mi, getirdik. Tekrar başaracağız. Kâfi ki tıpkısı olalım, beraber olalım, hep birlikte bu büyüklük amacıyla çalışmaya devam edelim. Tığ envestisman, üretim, istihdam ve ihracatı artırmaya odaklı politikalarımızla balaban ve canlı Türkiye’yi mensur edeceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

“Çocuklarımızın geleceğini hiçbir ülkeye ipotek ettirmeyiz”

Türkiye’nin öz saf gazını Filyos Limanı’ndan karaya çıkaracağına belen eden Varank, şöyle devam etti:

“Demincek bize inanmayanlar, ‘Orada doğal gaz mı varmış?’ diyenler, emin olun onlar üstelik bu imkanlardan faydalanacaklar. Biz şişman ve cıvıl cıvıl Türkiye’yi yapmak için büyük mücadeleler verdik. Bugün Abdülhamid Konak gemisini Akdeniz’den yola çıkarıyorsak ve hep Günindi’nın engellemelerine, itirazlarına karşın Akdeniz’dahi istikşaf araması yapıyorsak, bunun bedeli o büyüklüğünde sakim değil. Biz 21 yıldır bunun mücadelesini, parçalanmamış bağımsız Türkiye’yi nesir etmenin mücadelesini veriyoruz. İşte o kararlılığımızı yapabildiğimiz için kişi gemimize Abdülhamid Han ismini koyup Akdeniz’birlikte tetkik taharri faaliyetlerine gönderebiliyoruz. Karadeniz’dahi yaptıklarımız getirisini getiriyor, sakıncasız olun tahammülfersa projeden bahsediyoruz. Ihtimal ferda başka dolaşma Akdeniz’birlikte üstelik bunu bulacak ve mecmu dünyaya şurası zar edeceğiz: Bizim şüphesiz 780 bin kilometrekarelik vatanımız varsa, Akdeniz’dahi da Mavi Vatan’ımız var. Torunlarımızın, çocuklarımızın geleceğini hiçbir ülkeye ipotek ettirmeyiz. Garp’ya tutu ettirmeyiz, öz buyruk alanımızda kişi çalışmalarımızı yaparız ve Semavi Vatan’bile birlikte haddinden fazla pir gelişmeleri nail oluruz.”

Bartın Valisi Nurtaç Arslan ile SELIM Tümen Ekip Başkanvekili ve Bartın Mebus Yılmayan Tunç de danışma yaptı.

Konuşmaların arkası sıra BAKKA eliyle onaylanan 12 projenin açılışı ile SOGEP kapsamında bindi almaya türe kazanan 7 projenin imza töreni yapıldı.

Törende, TEKNOFEST 2022 Robotaksi ve Efficiency Challenge yarışmasına katılan öğrenciler, araçlarında kullandıkları batık herkes elektronik kartını Vekil Varank’a takdim etti.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Karabük Valisi Fuat Gürel, Bartın Belediye Başkanı Cemal Atak, Zonguldak Belediye Reisi Ömer Sadık Alan ve girişimciler de törende vadi aldı.

Elan sonradan Bartın Organize Endüstri Bölgesi (OSB) İlave Alan Altyapısı ve Söylemez Lastik Ağacı Temel Atma Töreni’hangi ortaklık fail Varank, beraberindeki heyetle Bartın Üniversitesi Kutlubey Yerleşkesi’nde incelemelerde bulundu.

Share: