Samsun Terbiye ve Araştırı Hastanesinde “tıbbi çamur tedavisi” yoğunluğu

Samsun Yetişek ve Araştırı Hastanesinde uygulanmaya başlanan tıbbi çökelge tedavisi (peloidoterapi) ile kireçleşme, romatizma, işaret, üzeri ve mafsal rahatsızlığı kâin hastaların hayat kalitelerinin artırılması amaçlanıyor.

Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterlere göre Afyonkarahisar’dan getirilip hazırlanan tıbbi balçık, kestirmece 45 santigrat dereceye büyüklüğünde ısıtılıyor. Tıbbi çamur, elan sonra dal ve belen fıtığı ile kireçleşme gibi rahatsızlıkları bulunan ve kas ağrısı çeken hastalara uygulanıyor.

Tıbbi balçık, hastaların ağrıyan bölgelerinde 20 an bekletiliyor ve 10 projeksiyon uygulanıyor.

Samsun Eğitim Bilimi ve Araştırı Hastanesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı Nurlu Mavi Görgülü, AA muhabirine, tıbbi mil tedavisinin Karadeniz Bölgesi’nde sadece hastanelerinde uygulandığını söyledi.

Tıbbi mil tedavisinin dejeneratif mafsal hastalıklarında (kireçleşme) kullanıldığını tamlayan Işıklı, “El ve diz kireçlenmesi, üzeri ve işaret fıtığı hastalarında, kas romatizmasında uygulanmaktadır. Bu tedaviyi kabul etmek üzere hastalarımızın Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Polikliniğinden termin alarak etüt olmaları gerekiyor. Muayeneleri sonucunda akla yatkın tanıdık hastalara otama üzere termin verip raporunu çıkarıyoruz. Içtimai Güvenlik Kurumu bu tedaviyi karşılıyor.” dedi.

Işıklı, tedavide Afyonkarahisar’dan getirilen organik ve anorganik açıdan zengin tıbbi mineralli çamuru kullandıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

“Peloid tedavisi ile ait yapılan bilimsel çalışmalarda, hastalarda ağrıda eksilme, fiziki fonksiyonlarda salah, hayat kalitesinde çoğalma, analjezik ilaç kullanım miktarında azalma olduğu görülmüştür. Ünitemizde günde 18 hastaya otama uygulayabiliyoruz. Ünitemiz yeni açılmasına karşın hastalarımız tarafından iri rabıt ve murat görmekte. Anbean ünitemizi genişleterek daha çok hastaya bakım vermeyi ümit etmekteyiz.”

“Önümüzdeki 2-3 hafta ağız ağıza dolu”

Samsun Terbiye ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ersin Köksal de hastanelerinde birçok alanda bakım verildiğini, bunlardan birinin dahi tıbbi balçık tedavisi olduğunu söyledi.

Bu ünitede adale ağrısı ve kronik ağrılarla ilişik tedavi yapıldığını dile getiren Köksal, “Karadeniz Bölgesi’nin tek tıbbi çökelge tedavi merkezi, hastanemizde kâin. Tedavi başladıktan bilahare hastalarımızdan korkulu tıpkı irade aldık. Önümüzdeki 2-3 hafta ağız ağıza yoğun.” diye konuştu.

Tıbbi çökelge tedavisi gören Rahmi Binbir, geceleri uyuyamadığını, otama başladıktan sonraları ağrılarının dindiğini rapor etti.

Hüseyin Özata, kireçleşme dolayısıyla boynunu oynatamadığını ve ağrı oluştuğunu belirterek, “İnternetten araştırdım, böyle tıpkı departman olduğunu gördüm. Muayene olduktan bilahare tedaviye başladım. 6 seans oldu. Önceki yaşantıma bakarak çokça çok iyiyim, daha birlikte mebzul olacağımı düşünüyorum.” dedi.

Omuz bölgesinde ağrıları olduğunu anlatan Güler Karadağ, araştırmasının arkası sıra çamur tedavisinin aklına yattığını vurgulayarak, “Bunu omzuma uygulatmalıyım dedim. İyi kim anca düşünmüşüm, haddinden fazla mebzul geldi. 7. seansım, kolumu rahat kaldırıp indirebiliyorum.” diye konuştu.



Share: