Bilim: EDDA SÖNMEZ – Kamera: KESAT KARABAYIR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kent Hatları aracılığıyla kurtarılarak restore edilen 70 yaşındaki Paşabahçe Vapuru, önceki seferini bu sabah Adalar- Kabataş hattında yaptı.
Site Hatları filosundan 2010 yılında düşürülen, ancak henüz sonra restorasyonu yapılan tarihi Paşabahçe Vapuru, yine seferlere başladı. Daha geçmiş 58 yıl süresince Boğaz’ın iki yakasında İstanbullulara hizmet veren, Adalar ve Yalova hattında sefer yapan vapurun yeni dönemde takkadak Adalar hattında posta yapması planlanıyor.
Paşabahçe Vapuru, bu çerçevede önceki seferini dahi bugün sabahleyin 07.55’üstelik debi ederek Adalar-Kabataş beyninde yaptı. bu arada, gemide sefine modellemeleri ile fotoğraflardan oluşan benzeri dahi işporta açıldı. Paşabahçe Gemisi’nin evvel teknik şartnamesini yazan mühendisin Celalettin Erol’un oğlu Olmuş Erol’un hazırladığı belgelik bile sergide yer alıyor.
“ANLATMAK EL, BİNERKEN AĞLIYORDUM. HEP HAYATIM PAŞABAHÇE GEMİSİ İLE GEÇTİ”
Büyükada’dan bindiği vapurdan Kabataş’ta inen bir yaya duygularını şu sözlerle dile getirdi:
“Ikna Etmek print binerken ağlıyordum. Yani o kadar duygulandım. Sebebi bilcümle çocukluğum bütün hayatım Paşabahçe Gemisi ile geçti. Onun sesini istihbar etmek, iskeleye gelişini inanmak elan önceden ortada olmaksızın sesinden fark etmek çok hususi aynı his bizim için. Vakıa o makinalar demin bulunmayan ama Paşabahçe’miz var. Çokça mutluyum. Tıpkısı 10 yıl ara verdi. daha çok inşallah tığ de ölene büyüklüğünde onunla bu arada yaşarız. Çokça evire çevire tıpkı duygu. Anılarımız, çocukluğumuz, gençliğimiz bütün bunun üstünde geçti. Ekrem (İmamoğlu’na) başkanıma haddinden fazla teşekkürname ederim.
“KRAL GERİ DÖNMÜŞ”
Vapurdan inen benzeri kadın arızi dahi “Vallahi o kadar keyifliydi kim kral ferasetsiz dönmüş üzere seyahat oldu bizim üzere. Yolda gelirken herkesin denize girenlere el sallaması, gayrı vapurların selamlaması çokça duyguluydu. Tıpkısı vuzuh gözlerim doldu. Çokça keyifliydi. Çokça aceleci geldik. Hakeza tembel bozuk durumda olan bozuk gemilerimizin tekrar denize kavuşması dileğiyle diyeyim. Haddinden Fazla keyifli tıpkısı seyahat oldu. O masalar, sandalyeler somurtkan güzeldi” dedi.
“HAKİKİ BİR NOSTALJİYDİ. İSTANBULLULARA HAYIRLI OLSUN”
Paşabahçe Vapuru’nun yenileme sonrasındaki geçmiş seferinde yolculuk eden ve 1956 tevellütlü olduğunu söyleyen Yaşar Bildirici dahi şunları söyledi:
“66 senedir Büyükada’ya gidip geliyorum. Ada’ya müfit olan bire bir insan olmaya çalışıyorum. Paşabahçe gemisinin sefere başlaması Adalar Çalışma Grubu olarak çokça büyük emeğimiz oldu. ve bugün bunun gururunu yaşıyorum. Dayanılmaz ayrımsız gündü. 1 saatlik kez adeta 5 dakikalık gibiydi. Reel benzeri nostaljiydi. Bütün İstanbullulara kandırıcı olsun. Bildirme zir kattaki bizim dönemimizde üçüncü devlet olan ve herkesin yattığı sektör kim düşündüyse tam tıpkı sergi alanı yapmışlar. Gemi çokça keyifli, kaptanlarımız mükemmel. İnşallah İstanbul’a mufassal seneler hizmet verir ve bu geminin yüzüncü senesini dahi görürüz. Şu anda 70’inci senesi. Başta Ekrem (İmamoğlu) Başkanımız ve Sinem (Dedetaş) hanıma çok teşekkür ediyoruz.
“ZÜMRÜT-Ü ANKA KUŞUNUN KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞMASI GİBİ BİR OLAY”
Vapur kaptanı Serdar Ersoy birlikte yeniden seferlere başlayan Paşabahçe Vapuru ile taşıdıkları yolcularının yüzündeki mutluluğu görmenin kendileri üzere balaban tıpkı galeyan olduğunu anlattı.
Yolcularını mutlu etmeye, gururlandırmaya devam edeceklerini dile getiren Ersoy, şunları söyledi:
“2010 senesinden itibaren ağabey kendisine görevime bitmeme ediyorum. Paşabahçe gemisinin yeniden doğuş öyküsünde görev almaktan bile haddinden fazla mutluyum. Yolcularımızın yüzündeki o mutluluğu kabul etmek bizim amacıyla ayrı benzeri galeyan. Uray Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na, Kent hatları umumi müdürümüz Sinem Dedetaş hanımefendiye, Tersane Müdürümüz Kara Yetkinazizler beyefendiye, sponsorlarımıza çokça teşekkürname ediyoruz. Ben şurası düşünüyorum. Zümrüt-ü Simurg kuşunun küllerinden yeniden doğması kabilinden bir olay Paşabahçe gemisi. Büyük emekler var. Hep bu arada zoru başardık, haddinden fazla mutluyum gururluyum. Denizci tür gemi olarak yapılan vapur Bostan tipinin üçüncüsü ve günümüze kalan biricik vapur.”
PAŞABAHÇE VAPURU, HALİÇ TERSANESİ’NDE 1,5 YILDA RESTORE EDİLDİ
İBB Site Hatları’ndan sunulan bilgiye bakarak, Paşabahçe Vapuru, Körfez Tersanesi’nde, 200 personel ile dolgun ulaşımda denizin payının artırılması vizyonu ve davranış güvenliği bile ayn önüne alınarak aslına yer makul şekilde 1,5 yılda restore edildi. Vapurun önce yapımından beri düz aldığı öğrenilen “Artemis” kabartması üstelik restore edildi.
Paşabahçe Vapuru, İtalya Taranto’de 1952 yılında Türkiye’nin siparişi üstüne gelgeç gemisi yerine mensur edildi. 18 bahir mili yordam yapabilen, boyu 73,84, eni ise 12,98 metre olan vapur, İtalya’dan kişi motoru ile 2,5 günde İstanbul’a geldi.