Nazır Muş: “İthalattaki artış balaban oranda küresel enerji fiyatlarından kaynaklanmaktadır”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dünya ticaretinde belirsizliğin ve dinginlik beklentilerinin hâkimiyet sürdüğü benzeri dönemde ihracatta üst üste rekor kırdıklarını belirterek, “Övünçle dile tebliğ etmek istiyorum kim Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken tarihimize yaraşır tıpkısı muvaffakiyet hikayesi de ihracatımızdan gelmiştir.” dedi.

Bakan Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen ve 2022 yılı dış tecim rakamlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 100. yılına, her alanda rekorlar kırarak girdiklerini söyledi.

İhracatta üst üste kırılan rekorların acun ticaretinde belirsizliğin ve dinginlik beklentilerinin buyruk sürdüğü aynı dönemde yakalandığını tamlayan Muş, ülke kendisine hedefleri aşmanın, rekorlara temas geçen aktarılma ayrımsız yenisini eklemenin essah gururunu yaşadıklarını bildirdi.

Muş, Kovid-19 döneminden bu yana önceki hazırlık zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ve sonrasındaki efdal global para şişkinliği, Rusya- Ukrayna savaşı, enerji ve mal fiyatlarındaki artışlara değindi.

Diğer global jeopolitik riskler neticesinde dünya ekonomisinde bire bir yavaşlama görüldüğünü nâkil Muş, 2013-2019 döneminde yıllık ortalama yüzdelik 3,4 büyüyen küresel ekonominin, OECD’ye bakarak 2022’üstelik yüzdelik 3,1, 2023’te yüzde 2,2 büyümesinin beklendiğini kaydetti.

OECD’nin toptan ekonomiye koşut yerine global ticaretin birlikte yavaşlayacağını öngördüğünü belirten Muş, “Ayrıca, rekor seviyeye vasıl toptan borçluluk oranları dahi ilgi çekmektedir. Avro Bölgesi kamu namus borcu stoku yüzdelik 95 oranlarına nail durumdadır. Burada, söz konusu oranın ülkemiz için yüzde 34,8 olduğunu ifşa etmek isterim.” diye niteleyerek konuştu.

“Pariteye rağmen balaban ihracat başarısı yakalandı”

Mehmet Muş, dünyadaki bu it canlı koşullar altında Türkiye’nin, güzeşte sene yakaladığı ivmeyi bitmeme ettirdiğini ve büyümede reis ülkeler arasına adını yazdırdığını aktararak, ülkenin 2022 için öngörülen yüzdelik 5’lik göre gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ortalamasının çok ötesinde bir büyüme performansı ortaya koyduğunu söyledi.

Avrupa’dakinin yarısı seviyesindeki amme namus borcu stokunun ve rekorlar facia ihracatın Türkiye ekonomisinin sağlam temellere dayandığının göstergesi olduğunu vurgulayan Muş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Övünçle dile ifham etmek istiyorum ki Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken tarihimize değer bir muvaffakiyet hikayesi bile ihracatımızdan gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın az buçuk sonra açıklayacağı ihracat rakamlarının gelecek dönemdeki başarılarımız üzere kocaman tıpkısı işaret olacağına inanıyorum. Bittabi burada unutulmaması gereken bap birlikte bu ihracat başarısı aleyhimize olan parite etkisine karşın elde edilmiştir. Paritenin etkisi ihracatımızda hor yönlü yerine aralıkta kestirmece 700 milyon dolar, yıllık düzeyde ise 14 bilyon dolar olmuştur. Yani, parite etkisine rağmen iri benzeri dış satım başarısı yakalanmıştır.”

“İthalattaki çoğalma, yüksek enerji fiyatları ve zer ithalatındaki yükselişten kaynaklanıyor”

Tecim Bakanı Muş, dış alım tarafında toptan ekonomideki gelişmelerin yansımalarını gördüklerini, emtia fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığını belirterek, erke fiyatlarındaki yükselişe değindi.

Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan anif artışın dış alım faturasına ve aut ticaret dengesine aksi yansımayı sürdürdüğünü aktaran Muş, “Burada altını çizerek tıpkı el elan tercüman olmak istiyorum kim ithalattaki artma balaban oranda toptan enerji fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Mavera yandan, akıbet dönemde kızıl ithalatında yaşanan yükseliş üstelik ithalatımızdaki artışta canlı olmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Rekorlar kırmaya ve gündüz yazmaya bitmeme edeceğiz”

Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatı sürdürülebilir eylemek, Türkiye’nin acun ticaretinden aldığı behre artışını istikrarlı ayla ilam etmek ve ihracatçıların acun pazarlarında adalet ettikleri yeri tahkim etmek için çalışmaya devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda, firmalarımızın ihtiyaçlarını ve toptan trendleri yakından izleyerek mevcut desteklerimizi iyileştiriyor ve yeni bindi mekanizmalarımızı devreye alıyoruz. Faziletli teknolojili ve munzam değeri faziletkâr sektörlerdeki firmalarımızı destekleyip enformatik hizmetleri ihracatının tabana yayılmasına müteveccih mekanizmalar geliştiriyoruz. Nisan ayında bakım ticareti ve ağustosta servet ticaretine ilişik kendisine yürürlüğe giren özellikle e-ihracat koyulmak üzere kullanılmamış destek paketlerinin ihracatımızdaki olumlu yansımalarını 2023’te görmeye başlayacağız. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında açıkladığımız ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuyla inşallah ihracatımızda yeni rotalar çizmeye, rekorlar kırmaya ve zaman yazmaya devam edeceğiz.”

Share: