“Maşrık Karadeniz’de Zalim İşgali ve Harşit Savunması” sempozyumu başladı

Hars ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Giresun Üniversitesi familya sahipliğinde düzenlenen ” Doğu Karadeniz’de Moskof İşgali ve Harşit Savunması” sempozyumu başladı.

Vali Enver Ünlü, üniversitenin Pasif Yerleşkesi Ömer Münezzeh Çıpa salonunda planlı sempozyumun açılışında, mümasil tarihin dönüm noktası niteliğine sahip mücadelelerinden biri olan Harşit savunmasının, ati nesillere akla yatkın bilgilerle aktarılması gerektiğini söyledi.

Harşit savunmasının, Karadeniz ve Türkiye açısından önemine meni eden Ünlü, “Yurt toprağının savunulmasında bölgemiz halkının göstermiş olduğu inanç ve cansiparane nail olduğu bu destani zaferi Türkiye’nin 2. Çanakkalesi kendisine adlandırmak kusurlu olmayacaktır. Harşit savunmasının Karadeniz Bölgesi özelinde ve ülkemiz genelinde önemi büyüktür. Çünkü bu defans stratejisi ile Rusların Anadolu’yu işgali tutulmuş, milletimiz kahramanlıklarla kırcı ruz sahnesinde ayrımsız kez daha yerini almıştır.” dedi.

Vali Adlı, Harşit savunmasının Türkiye’nin yeniden doğuşunu sağlayıcı Halas Savaşı’na de olumlu etkileri bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“1. Acun Savaşı ve Kurutuluş Savaşı üzere Harşit savunması da ülkemizin var olma, ayakta kalma ve istiklal mücadelesinin bir parçası adına ortaya çıkmıştır. Millet olmanın gereği kendisine ülkemizin değme bölgesinden diyanet, şalter, ırk ayrımı gözetmeksizin, burada bire bir alnaç oluşturularak mecmu talih ve ulus namına benzeri savaş gerçekleştirilmiştir. Şehitlerimiz, ülkemizin kurtuluşu üzere kanlarının sonuç damlasına kadar mücadele etmiştir. Onlara minnet ve şükran borçluyuz. Bize düşen, şehitlerimizin izinden giderken onları ongun anlayabilmek, onların seve seve duygusal verdikleri bu vatan için elimizden gelenin sunu iyisini yapmamızdır.”

Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can ise üniversitelerin, geçmişte yaşanmış majör olayları, kahramanlıkları, acıları, mücadeleleri, fedakarlıkları uzun tıpkı şekilde ortaya koyarak toplumun metin gelecek inşasına katkı verdiğini söyledi.

Giresun’un geçmişinde stabil çok kahramanlık hikayeleri bulunduğuna dikkati çeken Fert, “Bu şehir halas mücadelemize, istiklal mücadelemize bağrından iki fahri alay çıkararak bindi vermiştir. Gine Rusların Maşrık Karadeniz bölgesini işgali sırasında üstelik Harşit bölgesinde yandaki vilayet halklarıyla alay malay haddinden fazla tüvana aynı istinat ve defans ortaya koymuştur. Bu hikayeyi yazanları şükran ve minnetle anıyorum.” diyerek konuştu.

Firez ve Turizm Bakanlığının yanı sıra 12 hava ve üniversite yoluyla katkı sağlanan sempozyumda 4 celse gerçekleştirilecek. Elçi akademisyenler ve alanında eksper isimlerin sokum yapacağı sempozyum, erte sona erecek.

Share: