Kebap diyarı Kilis’te balık dönemi

Kebap diyarı Kilis’te balık dönemi

KİLİS – Kilis tava, kavrulmuş, lahmacun gibi al etin bati yerine tüketildiği Kilis’te sonuç dönemlerde keyif açısından dahi büyük faydaları kâin balığa arzu artıyor. Kentteki balık tüketimi, yörenin en angın yemeklerinden olan Kilis tava tüketimi ile yarışmaya başladı.

Herhangi Bir sokağından Kilis tava, kavrulmuş, lahmacun kabil etin seçme türünün bereketli miktarda tüketildiği Kilis’te balık tüketimine bent artıyor. Güneydoğu’nun eşsiz damak zevkleri ile tanınan ve ülkenin Suriye sınırındaki kentlerinden olan Kilis’te balıkçı dükkanlarının sayısı rastgele sabık dönüş artarken, balık tezgahları bile dolup taşıyor. Hamsiden palamuda, istavritten, mezgide, barbundan çinkop ve somona büyüklüğünde 23-24 kabil balık, tezgahlarda yerini aldı.

Deden toruna balıkçılar

Kilis’te balıkçılık işleyen Hedef İncirli, 1979 yıllarında dedesinin turist olarak başladığı balık satışına açtıkları 2009 yılında açtıkları dükkanda bitmeme ediyor. Kilis halkına balığı sevdirmek üzere dedesinin birlikte senelerce babasının birlikte iri ceht verdiğini anlatan Uğur İncirli, deminden ise balık pişirme ve paket servis kadar hizmetleri geliştirerek bitmeme ettiklerini kaydetti. İncirli, “1979’dan beri balıkçılık yapıyoruz. Deden oğla, oğuldan toruna geçti. Deden küsurat aynı bırakıt bizim üzere. Geliştirerek bitmeme ediyoruz. 2009’dan ilk tablalarda falan mir yapıyorduk. Demin geliştirdik, pişim, evlere servis kabilinden hizmetlerle geliştirdik” dedi.

Balık, Kilis tava ile yarışıyor

Balıkçı İncirli, dedesinin ve babasının dahi çabaları ile kentteki balık tüketiminin daha bile arttığını anlatan Balıkçı İncirli, şuanda ise balığın Kilis tava tüketimi ile yarışır hale geldiğini kaydetti.

Balığın keyif açısından faydalarına birlikte ilgi çekici İncirli, “Kilis halkına balığı tanıtmaya, sevdirmeye çalıştık. 3-5 yıl öncesine bakarak henüz ferah balık satışlarımız. Başkaca Kilis tavası ile yarışır arkaç geldi. Günce tendürüst balık tüten alıcı sayımız bir hayli arttı. Haftada 2 dönüş balık, zenginlik boyu esenlik diyoruz. Kilis yerine deniz ürünlerini çok tanımıyorduk. Ama bundan sonra, balık kültürünü dizge tanımaya başladı. Kilis’te etten başka tıpkı husus yenmiyordu. Demincek imdi, herhangi bir yaştaki insanlara sağlık açısından faydası olan balık de tüketiliyor” tabir etti.

Zinde balık amacıyla bilinmesi gerekenler

Akdeniz, Iye ve Karadeniz’den canlı balık getirdiklerini belirten İncirli, gailesiz balığın elbette anlaşılabileceğini ise şöyle anlattı:

“Müşterilerimiz balığı açıp bakabilirler. Bu çok şanlı. Balık birkaç periyot bekleyince kendiliğinden deforme evet. Dinç balık, bembeyaz peki, hem üstelik solungaçlarının al olur. Bunlar evvel etapta balığın tazeliği derk etmek üzere yüce. Bizler bile balığı alırken, öz evimize alır kadar, kendimiz pişirecekmiş kabilinden kendimiz seçip alıyoruz. Müşterilerimiz sunu gailesiz balığı yiyor. “

Tezgahlar şenlendi

Kış gelgel koşulları dolayısıyla balıkçıların 10-15 çağ denize açılamadığını tamlayan İncirli, son beş altı gündür ise düzelen koşulların arkası sıra tezgahların dolduğunu da kaydetti. Seçme türden tüvana balığın bulunduğunu belirten İncirli, “Bir hafta 10 gündür, fırtınadan ufuk balık çıkmıyordu. hava durumu teknelerin açılmasına engeldi. Balık türleri azaldı. Beş Altı gündür havalar düzeldi. Havalar düzelmesiyle balıklar çıkmaya, bol tür gelmeye başladı.Şuanda tezgahlarımızda 23-24 nev balığımız var” diyerek konuştu.

Balık fiyatları

Öte yandan ise sunma haddinden fazla tercih edilen ve geçen yıl 35 TL olan hamsinin kilosu 50 TL’den azrail bulunurken, güzeşte yıl 60 TL olan çupranın kilosu bu sene, 120 TL, 70 TL olan levrek, 130 TL, 50 TL olan mercan balığı 80 TL, 60 TL olan somon 90TL, 60 TL olan turna 110 TL, 50 TL olan gümüş, 80 TL, 70 TL olan barbun, 120 TL, 30 TL olan pelit 70 TL, 25 TL olan uskumru 60 TL, 25 TL istavrit bu yıl 90 TL, 50 TL olan çinekop 120 TL, 80 TL olan lüfer 200 TL’den satışa sunuluyor.

Share: