Japon Profesör Watanave: Peyk görüntüleri analiziyle ahir depremleri sezmek türlü

Japonya Tokyo Üniversitesi Müzakere Biriminden Profesör Hidenori Watanave, Japonya’daki nazik depremlerden bazılarının Türkiye’deki kadar yeryüzü levhalarının birleştiği yerde meydana geldiğini fakat Türkiye’deki depremin karada meydana gelmesi cihetiyle haddinden fazla elan yıkıcı olduğunu söyledi.

“UYDU GÖRÜNTÜLERİNİ İNCELEDİKÇE FELAKETİN FARKINA VARDIM”

Profesör Watanave Japonya’da tsunamiye el açan depremin karada balaban yıkıma etmen olacağını adisyon ederek peyk görüntüleri toplamaya başladığını kaydetti. Watanave peyk ve drone görüntülerini inceledikçe Türkiye’deki felaketin büyüklüğünün farkına vardığını söyledi.

“KENDİ ÖLÇÜTLERİNDE BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR AFET”

Tokyo Üniversitesi’nde Müşavere Profesörü Watanave, “Türkiye depremi şimdiye kadar gördüklerimizin haddinden fazla ötesinde. buna, ‘Kendi ölçeğinde ayrımsız yepyeni bir facia’ denilebilir. Tığ hakeza bire bir durumu tek yaşamadık. Birçok şehirde çok sayıda bina çöktü. Bu, yüzyılın felaketi” ifadelerini kullandı.

“UYDU GÖRÜNTÜLERİ ANALİZİYLE SONRAKİ DEPREMLERİ KESTİRMEK MÜMKÜN”

TRT Haber’e konuşan Watanave birleştirilen uydu görüntüleri çözümleme edilerek, fay hattı yahut kırılmanın ne yöne seyredeceğini kestirmenin cins olduğunu söyledi. Uydu görüntülerini birleştirerek elde ettiği videoları Japon coğrafi müzakere şirketinde, tehlike önleme teknolojisi biriminden, deprem bilimci Masasi Omata ile çözümleme ettiklerini tamlayan Profesör Watanave; “Bölgede fayın uzadığını, yanal doğrultuda atımlı ayrımsız kırık olan bire bir dizinin meydana geldiğini doğruladık. Sentetik açıklıklı insiyak (SAR) verilerini kullanarak zemindeki dalgalanmalardaki değişiklikleri tespit edebilme ve gelecekte fayların akım edebileceği alanları keşfedebilme ihtimalimiz var. SAR verileri peyk görüntüleriyle birleştirilerek zemindeki detaylı değişiklikler tayin edilebilir. Depremden etraflı uydu görüntüleri ve SAR verileri elde edildi. Bu veriler, gelecekte kırık hareketini ve şişman depremleri hesap pusulası etmede yarayışlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

“DEPREME KARŞI TOPLULUK NAMINA ÜSTELIK HAZIRLIKLI OLMAMIZ LÜZUMLU”

Depreme alın sosyal olarak tedarik almanın önemine özen calip Profesör Watanave, “Depremler mübrem. Binaların depreme dayanıklılığını artırmak ve eylem planları tahsis etmek lazim. Japonya’da 1995’teki balaban depremden bu yana depreme dayanıklılık artırıldı. Ayrıca insanlar, bire bir zelzele anında zahir davranmaları gerektiğini öğrenmeli. Sadece hükümetin devletin önlemleri ile sınırlı kalınmamalı, insanlar binalarını iyileştirmeli” şeklinde konuştu.

Watanave, Japonya’da aldıkları tedbirlerin bazılarını şöyle özetledi;

– Okulda ve aksiyon yerinde deprem simultane boşaltma tatbikatları yapılması.

– Faaliyet yahut gaz kesintisi yerinde kullanılmak amacıyla batarya ve doğal gaz sobası stoklanması.

– Tıpkı kiran yerinde ocak üyeleri ve komşularla iş birliği yapılması.

– Kiyamet önleme yönergelerini içeren delil kitaplarının mecmu evlere ve okullara dağıtılması.

Share: