İklim dostu kampüsler oluşturulacak

Yükseköğretim Yerleşmiş (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla ahenktar ve çevreye minimal düzeyde engel veren darülfünun kampüslerinin oluşturulmasını hedeflediklerini belirterek, “sürdürülebilir ve abuhava dostu yerleşke dönüşümü” sürecinde üniversitelerin vacip finansman araçlarına erişimi konusunda faaliyet yürütüleceğini bildirdi.

Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Maksat Kurum, Enerji ve Elbette Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Parafin Salon’dahi düzenlenen “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” imza törenine katıldı.

Özvar, bakanlıklar ve Yükseköğretim Müesses ortada imzalanacak olan protokolün hayata geçmesi için destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a teşekkür etti.

Türkiye’nin kalkınma hedefleriyle ağır ezgi, geleceğin kampüslerini nesir etme hedefi olan üniversitelerin, öncelikle kişi kampüslerinde gerçekleştirecekleri uygulamalarla topluma sürdürülebilirlik konusunda kat sayı olma misyonunu bile taşıdıklarını rapor eden Özvar, sürdürülebilir ve iklim dostu kampüslerin oluşturulması konusunda son dönemde bir nice üniversitenin dikkate değer çalışmaları ve bakanlıklarla yürüttükleri eş projeler bulunduğunu aktardı.

Erol Özvar, Yükseköğretim Müesses olarak üniversiteler ile bakanlıklar arasındaki koordinasyonu keşfetmek ve bu alanda elan deli dolu ve eli nimetli sonuçlara yansımak amacıyla kolaylaştırıcı tumturak oynamayı hedeflediklerini belirtti.

“Rate Atılmış Birimleri ve Muvaffakiyetsiz Atılan Hile Sistemleri kuruldu”

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları arama altına kabul etmek üzere hesaplı Muvaffakiyetsiz Atık Projesi kapsamında birçok üniversitenin bünyesinde Başarısız Atılmış Birimleri ve Liyakatsiz Atılmış Hile Sistemleri’nin kurulduğunu anlatan Özvar, bu kapsamda üniversitelerde yapılan gâh çalışmaları özetledi.

Özvar, bu kapsamda atıkların ayrıştırılarak toplanması ve kavrayışsız dönüşümünün sağlanması, örgensel atıkların toplanıp işlenerek kompost gübresine dönüştürülmesi, pahal ve tıbbi atıkların toplanması, elektrikli ve elektronik atıklar ile mızrap ve ahşap hurdaların değişik toplanması, dirim bilimsel atık su tasfiye tesisi kurulması ve baran sularının toplanması kadar çalışmaları denk gösterdi.

Üniversite kampüslerinde ayrıca tabii kaynaklardan erke üretimi ve enerjinin tasarruflu kullanımına müteveccih birçok aplikasyon başlatıldığını dile getiren Özvar, bunlar beyninde yenilenebilir ruz enerjisi uygulamaları, yemekhane uzvi atıklarından ruh enerjisi üretilmesi, enerji tüketiminin minimize edilmesinde ve binaların güvenliğinin sağlanmasında çokbilmiş çatı uygulamaları, binalarda sensörlü tenvir, tasarruflu ampul, çatı yalıtımı ve müstevi sıcaklığı kontrolü ile enerjiden artırım sağlanması üzere uygulamaların bulunduğunu anlattı.

Çalışmalar 10 uçucu üniversitede başlatılacak

Erol Özvar, Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü ile Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Erke ve Tabiatıyla Kaynaklar Bakanlığı ile Yükseköğretim Yerleşmiş Başkanlığının koordinasyonunda seçilen 10 tayyareci üniversitede ve sonrasında de tamam üniversitelerde yürütülecek çalışmaları şöyle aktardı:

“Protokol ile sürdürülebilir, erke verimli, doğayla ağır ezgi ve çevreye asgari düzeyde engel veren kampüslerin oluşturulması, üniversite kampüslerinde enerji verimliliği ve yenilenebilir erke uygulamaları artırılacak, bu alanda duyarlılık ve farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi amaçlanıyor.

Üniversitelerde, enerji kaynaklarının ve enerjinin verimli ve çalışkan kullanılması, israfın önlenmesi ve yenilenebilir erke kullanımının sağlanması ile enerji maliyetinin bütçe üzerindeki yükünün hafifletilmesi, Akim Atılmış uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevrenin korunması, üniversitelerin sürdürülebilir ve abuhava dostu kampüs dönüşümü sürecinde zaruri finansman araçlarına erişimi üzerine desteklenmesi yönünde çalışmalar yapılması hedefleniyor.”

İlk etapta, uçucu uygulamanın başlayacağı üniversitelerin ODTÜ, İTÜ, Nasip Beceri, Veli, Gazi, Karabük, Bartın, Van Yüzüncü Yıl, Niğde Ömer Öz Çıpa ve Selçuk Üniversiteleri kendisine belirlendiğini dile getiren Özvar, törene katılan darülfünun rektörlerine projeye verecekleri yardım amacıyla teşekkürname etti.

YÖK Başkanı Özvar, YÖK’ün KPSS soruşturması incelemesine ilgilendiren soru üzerine, Yükseköğretim Kurulunun mevzuattan kaynaklanan ayrımsız ön tetkik yükümlülüğünün tamamlandığını, YÖK Umumi Kurulu’nda çalışmaların bittiğini, bu kapsamda gereğini yapacaklarını bildirdi.

Share: