Gün Doğusu Karadeniz Bölgesinde Kırım Kongo vakaları alçak seyrediyor

Maşrık Karadeniz Bölgesinde Katliam Kongo vakaları ağır sıklet seyrediyor

KTÜ Tababet Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya:

“KKKA hastalığı bu sene bile ayrıksı seneler kabilinden az çok kilolu rahatsız sayısı ile alın karşıyayız”

“Bölgemizde yaşamını yitirenler oldu yaş grubu yerine de bunlar genç insanlardı”

TRABZON – Gün Doğusu Karadeniz Bölgesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı vakalarının bu sene pahal seyrettiği, vakalar sonrası hayatını kaybedenlerin olduğu belirtildi.

Karadeniz Beceri Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kayaç, bu yıl bölgeden mevrut vakalarda ağır bulguların görüldüğünü bunlar ortada hayatını kaybedenlerin imdi canlı kişiler olduğunu söyledi.

Sakırga vakalarının Eylül-Ekim ortası azalması yaşanacağını tamlayan Kayaç, “KKKA hastalığı bu yıl birlikte diğer seneler kabilinden oldukça ağır tutkun sayısı ile cebin karşıyayız. Bunlar içerisinde benzeri kısım olgular okkalı seyretti ve ne yazık ki kaybettiklerimiz bile oldu. Hele geliş anında umumi durumu kötü olan kanamayla seyreden şuur sorunu olgularda fiil biraz henüz elem oluyor . Bunlar beyninde tamlık çabalara rağmen kaybettiğimiz olgularda oldu. Nazik bir ihtimalle Ilkgüz-Ilk Teşrin ortası vaka sayılarının azalmasını bağ bozumu bitişinde kışa akıllıcasına namevcut denecek sayıya ulaşacaktır” dedi.

Yatan hastaların balaban aynı kısmı şifa bularak taburcu olduğunu anlatım fail Kaya, “Yatan hastalarımız oldu. Bölgemizde yaşamını yitirenler da oldu. Gözyaşı grubu adına üstelik bunlar tüvana insanlardı. Genellikle KKKA bize Gümüşhane, Bayburt, Artvin’den mevrut hastalar oldu. Bu olgular seçme sene alelhusus baharın sonu ve literatür başı bariz alanlara ziyaretler, piknikler kabilinden uygulamalar makro olacağı üzere bu dönemlerde haddinden fazla elan kalın olarak esasen görmeye bitmeme ediyor olacak. Bunlar için vatandaşlarımızın yapması gereken en yüce husus hele bulutsuz düz ziyaretleri veya rustik teması ağır olan vatandaşlarımızın bu ziyaretlerinden sonradan kendi muayenelerini dikkatle yapmaları. Sakırga saplandığı takdirde titiz ve itinalı aynı şekilde vücuttan uzaklaştırmaları gerekiyor. Hastalık bulguları yönünden da bitirmiş olup kendilerini alelhusus 2 haftaya andıran kuluçka dönemi var bu süreçte strateji edip eğer hastalık araz ve bulgusu olduğu takdirde bile keyif kuruluşlarına müracaat etsinler” diye konuştu.

Arada Sırada haftada 5 vaka geldiğini belirten Kayaç, “Fenomen sayılarında tenakus yok ama çok aşkın diyebilmek amacıyla dijital bir istimara ayırmak çokça doğru imkânsız. Ara Sıra haftada 3-5 lime vakanın geldiği de olabiliyor. Alelumum Gümüşhane, Bayburt henüz ağırlıklı. KKKA Türkiye’birlikte her bölgenin sorunu değil özellikle bizim bölgemizde yüksek kesimlerde İç Anadolu Bölgesi’nde Sivas, Karadeniz Bölgesinde Tokat, Giresun’un yüksek kesimleri Alucra kadar bölgeler yöre planda riziko altında” şeklinde konuştu.

Share: