Edirne malumat: “18. Millî Ceviz Mesai Grubu Toplantısı” Edirne’de başladı

Ceviz üretimindeki mesail ve hal önerilerinin tartışıldığı “18. Millî Ceviz Faaliyet Grubu Toplantısı” Edirne’dahi başladı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Zirai Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Koordinatörü Dr. Ayşen Meze Vural, Türkiye’nin meyvecilikte iddialı ayrımsız ülke olduğunu söyledi.

Ceviz üretiminde dünyada 4. sırada olan Türkiye’nin elan bereketli aynı noktaya gelebileceğini belirten Vural, bunun amacıyla ağır miktarda üretim yapılması gerektiğini dile getirdi.

Üretimi kamçılamak amacıyla 20 yıl evvel diyar müdürlükleri, üniversiteler ve araştırı enstitülerinin katılımıyla Millî Ceviz Çalışma Grubu’nu kurduklarını rapor fail Vural, “Grubun kurulma amacı üretimi tezyit etmek, birinci sınıf istihsal fayrap etmek, akıllıcasına çeşitleri üreticimize kaynak emreylemek ve üreticimizin sahada yaşadığı sorunlarla düğme yerine çözüme yankılanmak için kılgı araştırmalar ayırmak.” diye konuştu.

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt ve Trakya Zirai Araştırı Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek da birer müşavere yaptı.

Konuşmaların ardından davetli bildiriler bölümünde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bostan Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, Türkiye’da ve dünyada ceviz üretimi ve araştırmaları konusunda son yıllarda yaşanan gelişmeler karşı hikmet verdi.

İklim değişikliğinin, ceviz üretimini bile menfi etkilediğini tamlayan Sütyemez, ürün kayıplarına alın hazırlıkların yapılması gerektiğini söyledi.

İklimlerde kaba hareketlerin görülmeye başlandığını belirten Sütyemez, “İklimdeki baş aşağı çıkışlar haddinden fazla kaba. Er sonbahar soğukları ve donları bazı bölgelerimizi etkiliyor. Alelhusus İç Anadolu Bölgemizde bana gelen bir nice telefon ve veriden dikme kurumaları olduğunu biliyorum. Bırakın çımbar kurumasını ağaçların tamamen kurumasıyla ilgilendiren sıkıntılar var.” dedi.

Sütyemez, edebiyat Küçük Asya’nun birçok yerinde çekicilik sıcaklıklarının 2 ay 40 derecenin üzerine seyrettiğini belirterek, “Bu nedenle özellikle gündüz yanıkları girmek üzere kalite mahsul kayıplarına sefer açan sonuçlar ortaya bundan sonra. Bizim kapıyı araklayan bu duruma cebin gerek bostan tesisinde gerekse kâin bahçelerde alacağımız tedbirler yöre plana çıkmaktadır.” diyerek konuştu.

Islah büyük

Sütyemez, sonuç yetiştiriciliğinde maliyeti düşürüp, verim ve kaliteyi artırmak amacıyla ıslah çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Islahın bu konuda yeryüzü nazik şürekâ olduğunu anlatım fail Sütyemez, şöyle devam etti:

“Islahtan ayrıksı bizim yapabileceğimiz, bindi vereceğimiz ayrımsız çalışma yoktur. Islahı hangi kadar ateş parçası kılarsak verimimiz de kalitemiz dahi o kadar balaban olur. O yüzden ıslaha haddinden fazla bati bindi çevirmek zorundayız. Islahla yatıp ıslahla kalkmak zorundayız. Bulunan ceviz düzeltme alanlarımızı bollatmak zorundayız. Bitki ıslahı ayrımsız milli meseledir.”

Orman Umumi Müdürlüğü Özel Ağaçlandırma Şubesinden Adnan Emiralioğlu dahi umum müdürlük vasıtasıyla yapılan koz çalışmalarını anlattı.

1998 yılından itibaren yemişli türlerde ağaçlandırma yapmaya başladıklarını tamlayan Emiralioğlu, “Şu anda bizim bildirme güzel çalışmalarımız Edirne’bile koz, Adıyaman’dahi badem, Urfa taraflarında fıstık çalışmaları. Haddinden Fazla güzel sahalarımız var. Yolu düşenlerin buralarda gezmelerini ve sahaları görmelerini kaynak ederim.” dedi.

Emiralioğlu, 22 bin 564 hektarlık hususi ağaçlandırma sahasında tahminî 6 milyon 750 bin koz ağacı bulunduğunu dile getirdi.

Öğleden sonraki oturumlarla bitmeme eden derinti, yarın beceri gezi ile sona erecek.

Toplantıya mülk müdürleri, sivil sosyete kuruluşlarının temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Share: