DOĞRU Parti’li Varlıklı, başörtüsüne müteveccih esas değişikliği teklifini değerlendirdi Açıklaması

SELIM Tümen Kadro Başkanvekili Heyecan Zengin, başörtüsüne müteveccih kanunuesasi değişikliği teklifinde aykırılık partilerinin tutumuna ilişkin, “Sonuç mertebe hukuki, anayasal çerçevesi galiba bire bir aranjman. O sebeple bundan sonra siyasal yaklaşımlarını ayrımsız kenara bırakıp Türkiye’dahi kadınların hayatını böylesine dikçe etkileyen esas problemle alakalı esas, doğru yaklaşımlarını göstermelerinin yararlı olacağı kanaatindeyim.” dedi.

Zengin, AA muhabirine, başörtüsüne anayasal garanti getiren ve dünyaevi birliğini tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dayalı Yasa Teklifi’nin aynı süre ilk TBMM’ye geldiğini hatırlattı.

Bu konunun Türkiye üzere siyasa üstü benzeri maslahat olduğunu vurgulayan Ensesi Kalın, “Özellikle ara sıra siyasi parti liderlerinin, ‘Anayasa’ya muhalif temel değişikliği’ demesini üstelik ağız ağıza Anayasa’ya çapraz tıpkı tabir olarak görüyorum. Son etap hukuki, anayasal çerçevesi belli aynı düzenleme. O sebeple çıktı siyasal yaklaşımlarını tıpkı kenara bırakıp Türkiye’de kadınların hayatını böylesine etraflıca etkileyen temel problemle ilgili kök, doğruluk yaklaşımlarını göstermelerinin müfit olacağı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.

Başörtü meselesini uzun uzun müddet konuştuklarını anlatan Varlıklı, şöyle devam etti:

“Esasen DÜRÜST Parti ile Sayın Cumhurbaşkanı’mızla beraber 2013 yılından itibaren Türkiye’üstelik yasaklar tamamen kalktı. Normal şerait altında baktığımızda, Türkiye’de tıpkısı kanun elhak olamaz. Tıpkısı temel düzenlemesine üstelik gerek yoktu belki ancak görünen o kim aykırı partiler kendilerine bu konuda yeteri büyüklüğünde güvenmiyor. Bu sebeple bire bir yasa teklifi vererek zat dolgunca niyetlerini ortaya koyma ihtiyacı duydular diye düşünüyorum amma bu, sağistem beyanından mavera tıpkı şey. Madem yola çıkıldı, madem ayrımsız yasa teklifi verildi, o antlaşma anayasaya ‘hayır’ almak, doğru olamaz. Kanuna ‘evet’ diyen elbet anayasaya ‘hayır’ diyebilir. Burada olması gereken, masada oturarak bu konunun Meclis’ten 400’ün üstünde ide ile geçmesiyle ilgilendiren hangi yapılması gerekiyorsa bütün politik partilerin bunu yapması lazım.”

Zengin, meselenin Türkiye’üstelik yemeden içmeden kadınları değil, ülkenin parçalanmamış insanlarını ilgilendirdiğine işaret ederek, “Bu problemi güçlü özellikle milyonlarca avrat için siyasetin ötesinde tıpkısı mesele. Asıl türe ve özgürlüklere dayalı mesele. Türkiye Nazik Millet Meclisine, onuruna yakışan, bu düzenlemeyi Meclis’ten referanduma lüzum kalmadan çıkarabilmektir.” diye konuştu.

Share: