Diyarbakır fen… Diyarbakır’da ‘Otizmspor’ açıldı

Diyarbakır’da ‘Içe Yöneliklik spor‘ açıldı

DİYARBAKIR – Diyarbakır’bile otizmli erat üzere zinde düzentileme olanağı sağlayan OEM KOCAKARI Otizm Yetişek ve Rehabilitasyon Merkezi, tıpkısı yeniliğe daha imza attı. Bölgede otizmli bireylerin spor desteğiyle psikomotor becerilerinin geliştirilmesi, cisim farkındalığının arttırılması ve bilişsel gelişiminin desteklenmesinin sağlanması üzere NENE Otizmspor hayata geçti.

Diyarbakır’de otizmli torunu için zinde iş alanı olmadığını gören Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, milyonluk yatırım yaparak otizmli çocuklar amacıyla terbiye kliniği açmıştı. VALIDE Klinik şimdi da ANNE Otizmspor odasını klinikte hayata geçirerek bire bir öge daha imza attı. Sporla bu arada sıkı, uyum ve hedefleri olan programlı tıpkı hayatın otizmli bireylere tınlamalı ve gani geleceğini kaydeden Prof. Dr. Bünyamin Birkan, alanında uzmanların ve gerekliliklerin materyellerin OEM kliniğinde olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Birkan, “Otizmli çocuklara sunduğumuz eğitim bilimi programları dahi sürekli gelişiyor. Uluslararası bir standardı var ama bu sosyal bilimler, değişik alanlarda olduğu gibi otizmli çocuklara sunulan programlar, hizmetlerde daim gelişiyor. Otizmli çocukların eğitimi yalnız masa başında yapılan etkinliklerden ibaret değildir, oldukça geniş olmalıdır. Sadece çocuğun anahtar ve toplumsal gelişimi akademik gelişimi değil, motor gelişimi de münezzeh bakım, dirim becerileri bile geliştirilmeli. Cereyan haddinden fazla cesim, dolayısıyla birçok otizmli çocuklar bu tip aktivitelerden kaçabilirler, zorlanabilirler. Haddinden Fazla fahri olmayan, iştahlı olmayan çocukları motive ederek spor programlarına karışma etmeniz gerekiyor” diye konuştu.

Diyarbakır ANA Otizm Merkezi’nde tam bire bir gelişme olduğunu tamlayan Dr. Birkan, “Burada bir zamanda oyun odaları ve spor odaları küşade. Sunu güncel materyallerle donatılmış, genişlik güzelce tarafı bile değme çocuğun öğrenme özelliğine bakarak ayrı ayrı programların matrut olması ve çocukların üstelik bu programlar yönünde sürekli motive edilmeleri. Zorlayarak onları spor aktivitelerine esermek hesabına onları motive ederek, arzu güdülerini destekleyerek bu programlara dahil ediyor olmaları hoşur çok etkileyici. Bunu yapacak uzmana, bunu yapacak programa ihtiyacınız var. Seçme ikisi de bu merkezde, Diyarbakır KOCAKARI Otizm Merkezi’nde mevcut” şeklinde konuştu.

“Desteğimiz bitmeyecek”

Diyarbakır OEM NENE Içe Yöneliklik Merkezi ve Hacıbaba Pastaneleri Kurucusu Yılmayan Elaldı, çocukların gelişimi amacıyla eskimemiş metotlara bindi vereceklerini aktardı. Elaldı, “VALIDE sisteminin aileye verdiği katkıdan dünya ben şahsen onların mutlu olmasına haddinden fazla mutlu oldum. Sporu da bizim şimdiye kadar mevrut hocalarımız, velilerimizin dillendirmesini, ayrımsız nebze ufak de olsa kusur hissedip bunu taahhüt etmek üzere burayı da kurduk. İnşallah çokça daha güzel şeylere imza atmaya çalışacağız. Dünyayı gezip ANNE sistemiyle ve metoduyla dünyadaki olan biteni buraya de getirip öğrencilerimize, öğretmenlerimize aktardığı üzere Bünyamin Hocamıza teşekkürname ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“2 ayda farkı gördüm”

30 almanak öğretmen Nebahat Zeydan, otizmli kızı için bir nice merkeze gittiğini, hal bulamadığını, fakat 2 ayda bu merkezde aldıkları eğitimle davranışlarından nazik ölçekte salah olduğunu değerlendirmesinde bulundu. Zeydan, “Kestirmece 7 senedir Diyarbakır’daki birçok rehabilitasyon merkezine gittim. Çocuğum yeni yetmelik dönemini ağırlık atlatıyor, davranış bozukluğu vardı. 30 yıllık öğretmenim, eşim da tıpkısı şekilde doktorlara de sürekli gidip geldiğimiz halde çizgi bozukluğuna ayrımsız hal bulamıyorduk. 2 aydır buraya geldim. İlk başta feryat figan kendini yere vurarak derse giren bala, deminden öğretmenin kolundan tuttu, öğüt saati dolmadığı halde sınıfa girdi” dedi.

Share: