Bu pazarda bulunmayan yok… Manisa’da kurulan Kehle Pazarı’nda temas şeyi seçmek benzer

Bu pazarda yok bulunmayan… Manisa’de kurulan Kehle Pazarı’nda rastgele şeyi ulaşmak mümkün

Bit Pazarı’na kimileri ihtiyaçlarını almak amacıyla geliyor kimileri birlikte eski eşya meraklarını gideriyor

MANİSA Manisa’üstelik kurulan Ufaklık Pazarı’na alışverişe gelenler aradıkları temas şeyi bulabiliyor. Teknik belgesinden abus objelere, siyah parafin karı fotoğraflarından kömürlü ütülere kadar herhangi bir şeyin bulunduğu pazarda fiyatlar ise 3 liradan 10 bin liraya büyüklüğünde çıkabiliyor.

Temas hafta cuma günleri Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki Perşembe Pazarında kurulmaya başlanan Filo Pazarı, binlerce insanın uğrak durağı oldu. Bazen bütçesine makul elbise veya başmak almaya gelirken kimleri de eski eşyalara olan meraklarını kullanmak amacıyla pazarın yolunu tutuyor. Parça bazlı 3-5 liradan satılan kıyafetler güçlükle gelirliler tarafından ikbal görürken, fiyatları 5 bin liradan 10 bin liraya büyüklüğünde çıkan heykeller ise pazarın sunu kızıl eşyaları arasında kendilerini fark ettiriyor. Kâh tezgahlarda yer kayran Maharet Belgesi üzere şahsi eşyalardan siyah parafin eş fotoğraflarına büyüklüğünde bütünü gün kokan objeler ise pazarın sunma enteresan ürünleri olarak ilgi çekiyor.

“Mirasçıların piyasaya hediyesi”

Yıllardır geçimini sakat kayıt satarak kazandığını anlatan ve pazara İzmir’den mevrut esnaf Şanlı Yegen, “Eski eşyalar alıp satarım. Averaj 35 yıldır bu işi yaparım. Beceri Belgesi var elimde. Bunun mirasçıları vaktiyle çokça para bırakmadığı amacıyla torunları yahut evlatları sokağa attı. Biz birlikte bunları alıyoruz. Hem çerçevesi değerleniyor hem da adamın birine beceri belgesi lazımsa ona takdim ediyoruz o bile alıp götürüyor. Belgeleri soran oluyor. İsteyen oldu mu sanatı tutuyorsa alıp götürüp dükkanına asıyor. Hoppadak adamın fotoğrafını ve beceri belgesi olduğunu biliyorum. Mirasçılarının piyasaya hediyesi bu maharet belgeleri. Çerçevesi 20 TL. Belgesi da beraberinde ihsan.” dedi. Yegen antrparantez bozuk fotoğrafları alanların ise çoğu ahit sakat yerlere olan merakından kontekst aldığını dahi sözlerine ekledi.

“Maksadım eskiyi keyiflendirmek”

Başındaki poşusuyla 1983’ten beri ufaklık pazarlarında abus yük satan Sebahattin Kırmacı ise şunları söyledi: “1973 yılından beri pazarcıyım. Elimde deve çanından denizaltı dürbününe büyüklüğünde metanetli çok abus kayıt var. Rastgele hafta istidlal çıkmadığım hafta 4 yahut 5’dir. O birlikte çocuklar gelmiştir onlarla fasıla buyurmak içindir. Pazarlarda iyi, Tanrı artağanlık versin. Maksadım halkımıza eskiyi keyiflendirmek para çalmak değil. Bunlar ölmesin, sakat göreneğimiz ölmesin bunun peşindeyim. Gençlere bundan sonra apotr oluyorum, çoluk çocuk antikaya alışsın. Atamızdan artan eserlere cemaat çıkalım. Sakat kayıt getirenleri bile mağdur etmiyorum, malın durumuna göre satın alıyorum vatandaşlarımıza da yardımcı oluyoruz.”

Kırmacı elindeki kâh abajurların 8 bin, dürbünün 5 bin takunya keserinin 5 bin kabil fiyatlardan satışa çıkardığını bile belirtti.

Share: